Σελίδες

20 Ιουλίου 2022

ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΠΑΠΑΕΛΙΣΣΑΙΟΣ

Ο Ελισσαίος Παπαελισσαίος, γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1945 στην Ανώγυρα. Υπηρέτησε στις Δυνάμεις Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς και απολύθηκε με το βαθμό του Λοχία. Πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 διέμενε στη Λεμεσό μαζί με τη σύζυγο του Μαρία και τα δυο παιδιά τους, Χρίστο και Ελένη.
 
Γερόλακκος 1974
 
Με την έναρξη της τουρκικής εισβολής, στις 20 Ιουλίου του 1974, ο Ελισσαίος, κατατάγηκε έφεδρος στο 216 Τάγμα Πεζικού με έδρα τα Πολεμίδια, ενώ μετέπειτα μετακινήθηκε, μαζί με τους υπόλοιπους στρατιώτες του τάγματος, στην περιοχή του Γερόλακκου. Στις 22 Ιουλίου οι συστρατιώτες του Ελισσαίου πήραν θέσεις μάχης σε ένα σπίτι στο Γερόλακκο, καλυπτόμενοι από την τουρκική πολεμική αεροπορία, ενώ ο Ελισσαίος επάνδρωνε θέση του τάγματος έξω από το σπίτι. Τα τουρκικά αεροπλάνα εκτόξευαν βόμβες ναπάλμ κα μία από αυτές εξερράγη πλησίον του Ελισσαίου με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Μετά από διαταγή του Διοικητή του Τάγματος, η σωρός του ήρωα αγωνιστή περισυνελέγη και μεταφέρθηκε από μέλη της αστυνομίας Γερολάκκου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Στη συνέχεια τάφηκε σε ομαδικό τάφο στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμιας, χωρίς οι οικείοι του να πληροφορηθούν το ακριβές σημείο ταφής του.
 
Ο Παπαελισσαίου θεωρείτο αγνοούμενος μέχρι την ταυτοποίηση των λειψάνων του με τη μέθοδο του DNA, όπου και τάφηκε με ιδιαίτερες τιμές το 2010 στο χωριό του, στην Ανώγυρα.
 

1 σχόλιο:

  1. ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑ ΜΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ, ΠΟΥ ΑΝΕΧΏΡΗΣΑΝ ΗΔΗ ΓΙΑ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟ ΟΠΟΥ ΈΔΩΣΑΝ ΝΙΚΗΦΟΡΕΣ ΑΝΙΣΕΣ ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΤΡΟΠΩΣΑΝ, ΤΟΥΤΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΘΗΚΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΣΕ ΗΡΩΙΚΟ ΤΑΓΜΑ ΕΦΕΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΟΝ ΓΕΡΟΛΑΚΚΟ ΟΠΟΥ Η ΕΦ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ΣΘΕΝΑΡΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΕΠΕΦΕΡΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.
    ΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΕΛΥΣΣΑΙΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΟΚΕΧΩΡΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΛΥΣΣΑΛΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΑΠΟΡΘΗΤΟ.
    ΟΙ ΔΟΛΙΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΟΙ ΟΠΟΊΟΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΑΝ ΤΗΝ ΕΦ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΑΝΤΟΙΟΤΡΟΠΩΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΔΩΣΑΝ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΗΚΕ ΑΝΗΛΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΝΑΠΑΛΜ, ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΑΨΑΝ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ. Ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΕΓΙΝΕ ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΠΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΑΓΓΛΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΔΙΔΑΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΩΝ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ. ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΙΤ ΟΙ ΜΥΡΙΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΦΥΛΑΞΑΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ....
    ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ.

    ΣΗΜ. Ο ΕΛΥΣΣΑΙΟΣ ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΟΥ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑ Ε.Α. ΛΕΩΝΙΔΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΑΠΟ ΛΑΡΝΑΚΑ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΥΧΗ ΓΛΥΤΩΣΕ. ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΝΙΚΟΣ ΜΙΤΣΙΓΙΩΡΓΗΣ Ο ΟΠΟΊΟΣ ΕΔΩΣΕ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ...

    ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΥΣΑΙΟΥ ... ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΟΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ... ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΡΑΞΕ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ ... ΤΑ ΙΕΡΑ ΟΣΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΕΥΡΕΘΗΚΑΝ ΤΟ 2010.....
    Α.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.