Σελίδες

13 Ιουλίου 2022

Σε χαμηλό 20 ετών το ευρώ – Στο 1/1 η ισοτιμία του με το δολάριο

Η ΕΚΤ σε πολύ δύσκολη θέση
 
 
Το ευρώ έπιασε την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο σήμερα, υποχωρώντας κατά 0,35% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.
 
Ο ρόλος του δολαρίου ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές που ανησυχούν για τις οικονομικές προοπτικές έγινε πιο αισθητός τις τελευταίες εβδομάδες, με το δολάριο να εκτινάσσεται σε υψηλά επίπεδα 20ετίας έναντι πολλών νομισμάτων. 
 
Το ευρώ είναι ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω του αντίκτυπου από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία της Ευρωζώνης καθώς και της μεγάλης διαφοράς των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με τα επιτόκια της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών. 
 
Η τελευταία φορά που η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου είχε φτάσει στο ένα προς ένα, ήταν τον Δεκέμβριο του 2002. Έκτοτε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ακολουθούσε ανοδική πορεία, με κάποιες διακυμάνσεις. Πριν από έναν χρόνο έφτασε στο 1,18 έναντι του δολαρίου. Όμως από την περασμένη Τετάρτη όδευε προς το 1:1. Τα χαμηλότερα επίπεδα απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα είχε καταγράψει το ευρώ στις 5 Ιουλίου 2001 (0,8380 δολάρια).  
 
Στο μεταξύ, δείκτης σταθμισμένης ισοτιμίας του δολαρίου αυξήθηκε 0,3% στις 108,48 μονάδες, ενώ η στερλίνα υποχώρησε σε νέο χαμηλό δύο ετών. 
 
Οι φόβοι για ύφεση έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό του μπλοκ, με τη Ρωσία να απειλεί να μειώσει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και την ευρύτερη ήπειρο.  
 
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ανέστειλε προσωρινά τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 τη Δευτέρα λόγω εργασιών συντήρησης συντήρησης. Ο αγωγός αποτελεί την κυριότερη οδό εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μεταφέροντας περίπου 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. 
 
Η προγραμματισμένη 10ήμερη αναστολή των ροών φυσικού αερίου έχει πυροδοτήσει φόβους για μόνιμη διακοπή των προμηθειών, γεγονός που ενδέχεται να εκτροχιάσει τις προετοιμασίες της περιοχής για τον χειμερινό εφοδιασμό και να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση. 
 
Η ΕΚΤ σε πολύ δύσκολη θέση
 
Η προοπτική μιας εντονότερης οικονομικής επιβράδυνσης έχει επίσης προκαλέσει αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να σφίξει τη νομισματική πολιτική αρκετά επιθετικά ώστε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ χωρίς να προκαλέσει έντονο οικονομικό αντίκτυπο. 
 
“Η ΕΚΤ βρίσκεται σε πολύ, πολύ δύσκολη θέση. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η ΕΚΤ άργησε μάλλον να αντιδράσει, τόσο όσον αφορά τον τερματισμό των αγορών ομολόγων της, αλλά και το ενδεχόμενο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής”, δήλωσε στο CNBC ο Jeremy Stretch, υψηλόβαθμο στέλεχος της CIBC Capital Market. 
 
Ο Graham Secker, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών μετοχών της Morgan Stanley, δήλωσε ότι η αδυναμία του ευρώ θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις ευρωπαϊκές εταιρείες ενόψει της επικείμενης περιόδου κερδών β’ τριμήνου. 
 
Η απόλυτη ισοτιμία ως πλεονέκτημα; 
 
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ένα ασθενές νόμισμα μπορεί να έχει και πλεονεκτήματα, καθώς ενισχύει τις εξαγωγικές επιδόσεις της οικονομίας. Τα εγχώρια προϊόντα προσφέρονται πιο φτηνά στις αγορές του εξωτερικού, άρα ενισχύεται ο τζίρος των επιχειρήσεων που τα παράγουν. Ωστόσο, το πλεονέκτημα αυτό είναι σχετικό. Όπως επισημαίνει η Σόνια Μάρτεν, αναλύτρια συναλλάγματος στην DZ Bank, οι γερμανικές επιχειρήσεις επωφελούνται από ένα ασθενές ευρώ μόνο όταν οι ίδιες παράγουν τα προϊόντα τους εξ ολοκλήρου στη Γερμανία ή στην ευρωζώνη. “Εάν όμως για την παραγωγή των προϊόντων πρέπει να εισάγουν πρώτες ύλες ή άλλα προϊόντα από χώρες εκτός ΕΕ, τότε δεν βγαίνει ο λογαριασμός”, λέει η Σόνια Μάρτεν, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι για την αγορά ενέργειας το νόμισμα αναφοράς είναι το αμερικανικό δολάριο και όχι το ευρώ. 
 
Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας ήταν και ο κύριος λόγος, για τον οποίο τον Ιούνιο το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας παρουσίασε έλλειμμα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Συν τοις άλλοις οι υψηλές τιμές στην ενέργεια πυροδοτούν πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό προφανώς δεν συνάδει με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), η οποία προσπαθεί να καταπολεμήσει την ακρίβεια, ανεβάζοντας τα επιτόκια δανεισμού. Δεν θέλει όμως να αυξήσει τα επιτόκια με τόσο γρήγορο ρυθμό, ώστε να καταπνίξει τις προσπάθειες για οικονομική ανάπτυξη. “Μία δυνατότητα θα ήταν να παρέμβει στις αγορές μόνο φραστικά, σε ένα πρώτο στάδιο”, λέει η Σόνια Μάρτεν. Η εμπειρία δείχνει όμως ότι σε μία τέτοια περίπτωση δραστηριοποιούνται κερδοσκόποι, τα στοιχήματα των οποίων μπορούν να ρίξουν την ισοτιμία του ευρώ μέσα σε λίγες ημέρες. Όσο για την πτωτική τάση των τελευταίων ημερών, η αναλύτρια της DZ Bank θεωρεί ότι οφείλεται “στη νευρικότητα των αγορών”. 
 
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.