Σελίδες

11 Ιουλίου 2022

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ: (2ον)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
 
ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ (460-370 π. Χ) είπε η Υλη αποτελείται από απειροελάχιστα Άτομα –Τίποτα δεν είναι τυχαίον-Όλα έχουν μια Αιτία-μίλησε για την Έλξη και Άπωση των Ατόμων-Νους είναι η Υλη και κινητήρια δύναμη της Ύλης ο ΝΟΥΣ
 
ΕΜΠΕΔΟΚΛΗΣ (495-435 π.Χ) (Ακραγαντίνος) γνώστης της Ιστορίας, Ιατρικής και Ποιητής
Ήταν ο πρώτος κοινωνιολόγος, σοσιαλιστής, επαναστάτης και υπέρ:
Κατάργησης της ατομικής ιδιοκτησίας
Δημιουργία Παγκόσμιας Κοινωνίας
Κατάργησης κοινωνικών διακρίσεων και μεταξύ των εθνών
Μια κοινωνία της Παγκόσμιας Ειρήνης
Είχε δημιουργήσει στην ΤΕΩ Κοινό Βουλευτήρια (κάτι σαν την ΚΤΕ και τον ΟΗΕ)
Μίλησε για την διαρκή εξέλιξη των Όντων και καθόρισε τα τέσσερα(4) στοιχεία της φύσεως Αέρα –Αιθέρα-Ύδωρ-Γη (στερεό) 
 
ΑΝΑΞΙΜΕΝΗΣ(4ος π.Χ Αι.) μίλησε για περιστροφή των άστρων και γεώδη σύνθεση τους
 
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (384-322 π.Χ)
Το μέγιστο πνεύμα των αιώνων . Έγραψε συγγράμματα Φιλοσοφίας. Λογικής, Ηθικής, Ψυχολογίας, Φυσικής, Αστρονομίας, Κοσμογραφίας, Ρητορικής , Μεταφυσικής κ.α . Αυτός έβαλε τις βάσεις της Επιστήμης και θεωρείται ο θεμελιωτής της. 
 
ΣΩΚΡΑΤΗΣ (470-399π.Χ) 
 
Είναι ο θεμελιωτής των Όρων για την εύρεση της Αλήθειας και ο άνθρωπος που θυσιάστηκε για την Αλήθεια. Ο Σωκράτης δεν καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Αθηναίους δικαστές, αλλά από τον ίδιο του τον εαυτό. Αν ήθελε μπορούσε να διαφύγει από το δεσμωτήριο . Ήταν ο πρωτεργάτης της Διαλεκτικής τέχνης. Μίλησε για την διαμόρφωση του Ατόμου από την Πόλη 
Είπε ότι δεν γνωρίζει το θεό αλλά υποθέτει ότι είναι Δίκαιος, Καλός και Πάνσοφος 
 
Η Αρετή είναι η Πηγή της Ευδαιμονίας για τα Ατομα, τα Έθνη και τις Κοινωνίες. Ήταν προφητικός όταν είπε στους Αθηναίους « Με το θάνατο μου δεν πρόκειται να ξεφορτωθείτε την Αλήθεια» Όλους μας τρώει η «αλογόμυγα» του Σωκράτη. 
 
Ήταν ο άνθρωπος που μόχθησε και μαρτύρησε για την αναβάθμιση του ατόμου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ζωή η δική του ήταν η ζωή όλων. Η ύπαρξή του είχε αφιερωθεί πρόδηλα στον κόσμο. Ο ίδιος έλεγε πως δεν ήταν πολίτης της Αθήνας, αλλά πολίτης του κόσμου. Τα τελευταία λόγια του Σωκράτη («Κρίτων, οφείλουμε μια ευχαριστήρια θυσία στον Ασκληπιό, έναν πετεινό. Κάντε το, και μην το ξεχάσετε.») ο Δ.Λιαντίνης συνεχίζει: «Τι υπονοεί τούτη η παράξενη κουβέντα: Ολάκερη η ζωή μου εστάθηκε μια αρρώστια. Τώρα που φεύγω, εκείνο που στην ουσία φεύγει δεν είναι η ζωή αλλά η αρρώστια. Σε ποιον άλλο λοιπόν χρωστώ να ομολογήσω χάρη, παρά στο γιατρό που με γιάτρεψε; Στον Ασκληπιό, το θεό της υγείας! Μόνο που ο Σωκράτης εκείνη την ώρα δε μιλούσε για λογαριασμό του μόνο. Μιλούσε για κείνους, που ενώ γεννιούνται ζώα όπως όλοι μας, καθώς τελειώνουν, φτάνουν να γίνουν άνθρωποι, όπως λίγοι από εμάς.». Τα τελευταία αυτά όμως λόγια αυτοσυνειδησίας του Σωκράτη θα προσέθετα ότι περιέχουν κυρίαρχο το αίσθημα της πικρίας. Η ζωή του ήταν η ζωή όλων. Εφόσον όλοι αποδείχθηκαν άρρωστοι, και η δική του ζωή αισθανόταν ότι καταδικάστηκε σε ασθένεια. 
 
Ο Σωκράτης ήπιε το κώνειο, μαζί του όμως πέθαινε και ολόκληρος ο κόσμος. Ο Frιedrich Nietzsche στη Φιλοσοφία του: «Ο Σωκράτης δεν ήταν μονάχα ο σοφότερος φλύαρος, υπήρξε μεγάλος και στη σιωπή. Θα προτιμούσα να σώπαινε και στις τελευταίες στιγμές της ζωής του... Αυτή η γελοία και τρομερή τελευταία λέξη σημαίνει, για όποιον μπορεί να την καταλάβει: Κρίτων η ζωή είναι μια αρρώστια. Είναι δυνατόν; Ένας άνθρωπος σαν αυτόν που είχε ζήσει χαρούμενος μέσα στον κόσμο, σα στρατιώτης, αυτός ο άνθρωπος πεσιμιστής![...] Ο Σωκράτης, ναι ο Σωκράτης υπόφερε από τη ζωή![...] Αλίμονο φίλοι! Πρέπει να ξεπεράσουμε ακόμα και τους Έλληνες!». 
 
Όχι λοιπόν, δεν είναι έτσι τα πράγματα όπως μας τα εξηγεί ο Nietzsche. Δεν ήταν πεσιμισμός τα τελευταία λόγια του Σωκράτη, αλλά όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ένα μείγμα αυτογνωσίας και πικρίας για τη ζωή των ανθρώπων που χάνεται στο σύνολό της. Αυτά ήταν γνήσια και σπάνια ανθρώπινα συναισθήματα. Αν είναι κάτι να ξεπεραστεί, πρόκειται για τη μικρότητα του πλήθους και όχι για τη μεγαλοσύνη του διαχρονικού και αληθινού ανθρώπου, του Σωκράτη. Γιατί αν ο άνθρωπος μπορούσε και ήταν σε θέση να κινητοποιήσει τον «θεικό» του εγκέφαλο θα μπορούσε να γίνει και αυτός θεός κοντά στο θεό . Όμως ζει σαν ερπετό κάτω από το ζυγό μερικών κτηνωδών εξουσιαστών. 
 
Μύθο τον θεώρησαν οι:D ichtung, Gibon
Αντικρούστηκαν από: Burnet, Taylor
 
ΠΛΑΤΩΝ(428-348 π.Χ) 
 
Ο μοναδικός εκφραστής της διδασκαλίας του μεγάλου δασκάλου του Σωκράτη. Η διδασκαλία αποβλέπει στην αναγέννηση της Ψυχής. Αυτό επιτυγχάνεται δια της Φιλοσοφίας
- Το ατομικό συμφέρον να υποτάσσεται στο γενικό συμφέρον
- Τότε πάνε καλά οι κοινωνίες
- Υπήρξε ο Ιδεολογικός φάρος του Χριστιανισμού
- Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται ίσοι-Υπάρχουν τρεις τάξεις: Άρχοντες-Πλήθος-Στρατιώτες-Ηταν υπέρ της Αριστοκρατικής Πολιτείας- Ιδέες-Αρχέτυπα-Ουσίες οι τέλειες μορφές-το Λογικό-Έγραψε για το άσπρο και το μαύρο άλογο που ωθούν την ανθρώπινη ψυχή προς το Καλό και το Κακό- Το Σώμα είναι ο Τάφος της Ψυχής-Μακάριοι οι καθαροί στην καρδία –Αυτός θα γίνει όμοιος με το θεό- 
 
Ο ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ, κατ' αρχήν, ξεκινάει με πλατωνικές προϋποθέσεις. Εγκαταλείπει μερικές θέσεις των Πλατωνικών και μετά προσπαθεί να προσαρμόσει πάλι τον Πλάτωνα στον Χριστιανισμό. Οπότε, είναι αναπόφευκτες οι αντιθέσεις πλέον. Λένε ότι και ο Χριστός θήτευσε στους Νεοπλατωνικούς στα χρόνια της απουσίας του από το προσκήνιο. 
 
Ας το καταλάβουμε. Σήμερα το σχολείο καλλιεργεί το μίσος για το παρελθόν . Εσπασε τις ρίζες του ζείδωρου δένδρου της Ελληνικής φυλής και πάει να το αποξηράνει .Το φανερώνει αυτό η απροκάλυπτη πολεμική κατά της Γλώσσας, της Ιστορίας, των Θρησκευτικών, της Φιλοσοφίας, του Πολιτισμού και η απουσία κειμένων που θα λειτουργήσουν ως λυτρωτικό για την καταπολέμηση των σκουπιδιών που περιζώνουν τα παιδιά. 
 
Γκρεμίσαμε ασυλλόγιστα τις γέφυρες που μας φέρνουν στις ρίζες μας, την μόνη δύναμη που μπορεί να στηρίζει το ελληνικό έθνος στις μεγάλες δοκιμασίες του καιρού μας. Καιρός να μελετήσουμε τους προγόνους μας και να τους ξεπεράσουμε.
 
Αμφικτύων
11/7/ 22
 
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε. α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com
http://amphiktyon.blogspot.com/
http://amphiktyon.org
 
Διαβάστε το πρώτο μέρος ΕΔΩ

1 σχόλιο:

  1. ΕΥΓΕ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΜΟΥ ... ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΓΕΝΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ... ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΛΕΟΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ .... ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΛΟΑΤΚΙ, Η ΟΜΟΦΟΒΙΑ, ΟΙ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ, Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΛΠ.
    ΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.