Σελίδες

7 Ιουνίου 2022

Μια πρωτοβουλία που πρέπει να ακουστεί προς το συμφέρον των Ελλήνων παραγωγών ελιάς.

Σε εσωκομματικό ζήτημα μετατράπηκε το θέμα με τις ελιές Καλαμών ύστερα από την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
 
Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει για την ΝΔ στην ύπαιθρο είναι η στάση του έντιμου Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος δεν δίστασε να τα βάλει με την κυβέρνηση. Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που το κάνει και μπράβο του. Παρά το ότι είναι προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού εδώ και πολλές δεκαετίες, διότι υπήρξαν και συμμαθητές.
 
Ως γνωστόν στο ΣτΕ έγινε προσφυγή από τον Σύλλογο Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Ένωσης Μεσσηνίας. Οι πολιτικοί παράγοντες της Μεσσηνίας (λέγε με Σαμαρά) στήριξαν παρασκηνιακά την προσφυγή. Και ο «σαμαρικός» υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς κοιτούσε από την άλλη… 
 
Σε ανακοίνωσή του ο Σπ. Λιβανός επισημαίνει ότι από τις ελιές Καλαμών το 5% παράγεται στην Μεσσηνία, το 16% σε Φθιώτιδα και Φωκίδα, το 30% στη Λακωνία, το 45% στην Αιτωλοακαρνανία και το υπόλοιπο 5% σε άλλες, διάσπαρτες περιοχές της χώρας μας. 
 
Με την απόφαση του ΣτΕ, που δικαιώνει τις αριστοτεχνικές μεθοδεύσεις Σαμαρά, ο Σπ. Λιβανός προειδοποιεί ότι «η πλειοψηφία των Ελλήνων παραγωγών δεν θα μπορεί πλέον να εξάγει το 95% της εθνικής μας παραγωγής χρησιμοποιώντας την ένδειξη «Kalamata», ενώ αντιθέτως αυτό θα επιτρέπεται μόνο για την ελληνική παραγωγή του 5%, αλλά – και εδώ είναι το καταστροφικό επακόλουθο για τους Έλληνες παραγωγούς και την οικονομία της ελληνικής περιφέρειας – θα επιτρέπεται και για ξένες ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία, η Τυνησία, η Αιγυπτος και άλλες που θα χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη ονομασία που είναι γνωστή στις διεθνείς αγορές». 
 
Ο Σπ. Λιβανός, που έχει διατελέσει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καλεί τον νυν υπουργό Γ. Γεωργαντά να μην υποκύψει «σε μεμονωμένες αιτιάσεις περιορισμένου γεωγραφικού εύρους, αλλά να κινηθεί με προτεραιότητα το γενικό συμφέρον της χώρας, που αυτονόητα συνδέεται με τη δυνατότητα της τεράστιας πλειοψηφίας των εξαγωγέων Ελιάς Καλαμών, αυτού του ιστορικού και εμβληματικού εθνικού προϊόντος, να μπορούν να χρησιμοποιούν την ένδειξη «Kalamata» στις διεθνείς αγορές».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.