Στις 8 Ιουνίου 2022, ένας Σκοπιανός που ζει στη Μελβούρνη της Αυστραλίας ανήρτησε στο προφίλ του στο Facebook μία φωτογραφία1 στην οποία απεικονίζονται στρατιώτες μπροστά από τους οποίους βρίσκονται τοποθετημένα δύο κομμένα ανδρικά κεφάλια. Η λεζάντα της φωτογραφίας αναφέρει ότι οι στρατιώτες είναι Βούλγαροι και τα κεφάλια ανήκουν σε «Μακεδόνες» (εννοεί Σκοπιανούς) επαναστάτες, τους οποίους αποκεφάλισαν οι Βούλγαροι.
Ανατρέχοντας στο σκοπιανό Wikipedia και συγκεκριμένα στο θέμα «λαϊκός απελευθερωτικός αγώνας στη Μακεδονία του Βαρδάρη»2 («Народноослободителна борба во Вардарска Македонија») βρίσκουμε την ίδια φωτογραφία με την εξής λεζάντα: «Μια ομάδα Βουλγάρων αστυνομικών πόζαρε μπροστά σε αποκεφαλισμένους Μακεδόνες επαναστάτες στο Πρίλεπ το 1942. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, η φωτογραφία είναι από την Εξέγερση της Δράμας το 1941» («Група бугарски полицајци позираат пред исечени глави на македонски партизани во прилепско во 1942 година. Според грчки извори, фотографијата е од Драмското востание во 1941 година»). Σε αυτή την λεζάντα υπάρχουν δύο παραπομπές. Η πρώτη είναι ένας ενεργός σύνδεσμος στην φράση «Εξέγερση της Δράμας», ο οποίος οδηγεί τον αναγνώστη πάλι στο σκοπιανό Wikipedia στο θέμα «Εξέγερση της Δράμας»3 («Драмско востание») και η δεύτερη είναι μία παραπομπή στο τέλος της λεζάντας, η οποία οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα δημοσίευμα της ιστοσελίδας του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» με θέμα «Η ηρωική εξέγερση του 1941 στη Δράμα» και ημερομηνία ανάρτησης 13 Δεκεμβρίου 2015. Στο λινκ της παραπομπής του σκοπιανού Wikipedia που αναφέρεται στην εξέγερση της Δράμας υπάρχει μία φωτογραφία με το μνημείο που βρίσκεται στην πόλη της Δράμας και αφορά τους Δραμινούς νεκρούς της σφαγής, η οποία ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1941 από τους Βουλγάρους, ενώ στη συνέχεια, στο ίδιο θέμα, υπάρχει η φωτογραφία με τους στρατιώτες και τα δύο κομμένα κεφάλια, μόνο που αυτή τη φορά κάτω από τη φωτογραφία αναφέρεται το εξής: «Βούλγαροι στρατιώτες ποζάρουν με κομμένα κεφάλια από αντάρτες (Έλληνες και Μακεδόνες) - Σεπτέμβριος 1941, Δράμα» [«Бугарски војници позираат со глави исечени на востаниците (грци и Македонци) - Септември 1941, Драма»].
Στο δημοσίευμα4 της ιστοσελίδας του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», στο οποίο οδηγεί η παραπομπή που αναφέρθηκε πριν, υπάρχει η ίδια φωτογραφία με τα κομμένα κεφάλια με την αναφορά ότι σε αυτήν εικονίζονται «Βούλγαροι στρατιώτες με τρόπαια τα κεφάλια αγωνιστών» ενώ στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται το εξής: «η Επιτροπή Περιοχής Μακεδονίας του ΕΑΜ αναφέρει: “Στην ίδια περίοδο (φθινόπωρο 1941), κάτω από την πρωτοφανή τρομοκρατία των Βουλγάρων κατακτητών στην Ανατολική Μακεδονία, ξεσπά η πρώτη αυθόρμητη αντίσταση που καταλήγει στην ομαδική σφαγή χιλιάδων Ελλήνων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια Δράμας και στο κάψιμο πολλών χωριών”».
Ενώ λοιπόν από το δημοσίευμα της ιστοσελίδας του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» προκύπτει ότι τα κομμένα κεφάλια της φωτογραφίας ανήκουν σε Έλληνες, το σκοπιανό Wikipedia που αναφέρεται στην εξέγερση της Δράμας αναφέρει ότι τα κεφάλια αυτά ανήκουν σε «Έλληνες και Μακεδόνες» και πάλι το σκοπιανό Wikipedia στο θέμα «λαϊκός απελευθερωτικός αγώνας στη Μακεδονία του Βαρδάρη» αναφέρει ότι τα κεφάλια αυτά ανήκουν σε «Μακεδόνες» (εννοώντας Σκοπιανούς). Οι Σκοπιανοί λοιπόν, χρησιμοποιώντας μία ελληνική πηγή που αναφέρεται σε Έλληνες αποκεφαλισθέντες, αρχικά τους «Έλληνες» τους μετατρέπουν σε «Έλληνες και Μακεδόνες» και στη συνέχεια σε σκέτο «Μακεδόνες» (εννοώντας Σκοπιανούς).
Το πιο πάνω παράδειγμα δείχνει με ποιον τρόπο λειτουργεί η προπαγάνδα των Σκοπιανών και πως προσπαθούν να πείσουν τη διεθνή κοινή γνώμη ότι οι πρόγονοί τους έχουν υποστεί βασανισμούς και γενοκτονία. Φυσικά αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα, μιας και οι γείτονές μας είναι πρωταθλητές σε αυτόν τον τομέα. Οι οργανώσεις των Σκοπιανών που προσπαθούν να πείσουν ότι τάχα οι πρόγονοί τους έχουν υποστεί γενοκτονία έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο με την ονομασία «Macedonian Global Coordinative Network» και είναι οι ακόλουθες:
World Macedonian Congress - Australia (WMC-A)
United Macedonian Diaspora (UMD)
Macedonian Human Rights Movement International (MHRMI)
United Macedonian Diaspora (UMD)
Macedonian Human Rights Movement International (MHRMI)
Ο αξιόλογος ιστότοπος «Macedonian League - Μακεδονική Αμφικτυονία»5 έχει εντοπίσει φωτογραφίες που προωθούνται από τις πιο πάνω σκοπιανές οργανώσεις, οι οποίες αναφέρουν ψευδώς ότι σε αυτές απεικονίζονται θύματα της γενοκτονίας που έχουν δήθεν υποστεί οι Σκοπιανοί.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα φωτογραφιών:
1η φωτογραφία
Πραγματικότητα: Φωτογραφία του 1913, στην οποία υπάρχουν παιδιά Βουλγάρων προσφύγων από την Άνω Βροντού Σερρών, τα οποία έχασαν τους γονείς τους στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο.
Σκοπιανά ψεύδη: Οι Σκοπιανοί χρησιμοποιούν αυτή τη φωτογραφία ισχυριζόμενοι ότι τα παιδιά που εικονίζονται είναι θύματα της υποτιθέμενης «μακεδονικής (sic) γενοκτονίας».
Παιδιά Βουλγάρων προσφύγων (1913).
Η σκοπιανή οργάνωση WMC-A εμφανίζει τα συγκεκριμένα παιδιά ως θύματα της υποτιθέμενης «μακεδονικής (sic) γενοκτονίας».
Η σκοπιανή οργάνωση UMD εμφανίζει τα συγκεκριμένα παιδιά ως θύματα της υποτιθέμενης γενοκτονίας των Σκοπιανών από τους Έλληνες.
2η φωτογραφία
Πραγματικότητα: Φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 15 Μαΐου 1919 και δείχνει Έλληνες στρατιώτες του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων να παίρνουν τις θέσεις τους στη Σμύρνη ανάμεσα στον περιχαρή ελληνικό πληθυσμό της πόλης.
Σκοπιανά ψεύδη: Για τη συγκεκριμένη φωτογραφία οι Σκοπιανοί αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι αυτή αφορά την «αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών το 1928 όπου οι “Μακεδόνες” (sic) εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα».
Έλληνες στρατιώτες στη Σμύρνη (15.5.1919).
Κατά την σκοπιανή οργάνωση WMC-A η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1928 και δείχνει την εκδίωξη των Σκοπιανών από την Ελλάδα.
3η φωτογραφία
Πραγματικότητα: Η φωτογραφία δείχνει πτώματα δύο γυναικών και τριών παιδιών που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Metgethen της Γερμανίας από τα σοβιετικά στρατεύματα το 1945.
Σκοπιανά ψεύδη: Σκοπιανός χρήστης του Twitter ισχυρίζεται ότι η φωτογραφία αυτή απεικονίζει «Μακεδόνισσες (sic) γυναίκες και παιδιά» που φέρεται να σκοτώθηκαν από Έλληνες στη «Γενοκτονία της Μακεδονίας (sic)». Στη φωτογραφία υπάρχει γραμμένο το εξής: «Οι Εύζωνοι αποκαλούνταν Έλληνες κρεοπώλες επειδή οι στολές τους βάφονταν κόκκινες από το αίμα των σφαγμένων παιδιών της Μακεδονίας (sic) του Αιγαίου». Δεν προσδιορίζεται έτος.
Πτώματα δύο γυναικών και τριών παιδιών που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Metgethen της Γερμανίας από τα σοβιετικά στρατεύματα το 1945.
Κατά τους Σκοπιανούς η φωτογραφία απεικονίζει «Μακεδόνισσες (sic) γυναίκες και παιδιά» που σκοτώθηκαν από Έλληνες στη «Γενοκτονία της Μακεδονίας (sic)».
4η φωτογραφία
Πραγματικότητα: Η φωτογραφία δείχνει θύματα μαζικού πανικού. Κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής αεροπορικής επιδρομής τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου ή πνίγηκαν προσπαθώντας να επιστρέψουν σε καταφύγια. Chungking, Κίνα, 5 Ιουνίου 1941.
Σκοπιανά ψεύδη: Σκοπιανός χρήστης του Twitter ισχυρίζεται ότι η φωτογραφία αυτή απεικονίζει «Μακεδόνισσες (sic) γυναίκες και παιδιά» που φέρεται να σκοτώθηκαν από Έλληνες στη «Γενοκτονία της Μακεδονίας (sic)». Δεν προσδιορίζεται έτος.
Κινέζοι νεκροί κατά τη διάρκεια ιαπωνικής αεροπορικής επιδρομής (5.6.1941).
Κατά τους Σκοπιανούς η φωτογραφία απεικονίζει «Μακεδόνισσες (sic) γυναίκες και παιδιά» που σκοτώθηκαν από Έλληνες στη «Γενοκτονία της Μακεδονίας (sic)».
5η φωτογραφία
Πραγματικότητα: Στη μία φωτογραφία απεικονίζεται μία Αρμένισσα μητέρα που θρηνεί το νεκρό παιδί της και στην επόμενη φωτογραφία απεικονίζονται Αρμένιοι που αποκεφαλίστηκαν. Και οι δύο φωτογραφίες είναι από τη γενοκτονία που υπέστησαν οι Αρμένιοι από τους Νεότουρκους (1914-1923).
Σκοπιανά ψεύδη: Σκοπιανός χρήστης του Twitter ισχυρίζεται ότι οι φωτογραφίες αυτές απεικονίζουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και συγκεκριμένα κατά του «μακεδονικού» (sic) πληθυσμού στην Ελλάδα, τα οποία διέπραξε η ελληνική κυβέρνηση. Αναφέρει ότι όλα τα εικονιζόμενα θύματα είναι «Μακεδόνες» (sic) και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει για αυτά τα εγκλήματα. Δεν προσδιορίζεται έτος.
Αρμένισσα μητέρα που θρηνεί το νεκρό παιδί της κατά τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Νεότουρκους (1914-1923).
Αρμένιοι που αποκεφαλίστηκαν κατά τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Νεότουρκους (1914-1923).
Κατά τους Σκοπιανούς οι φωτογραφίες απεικονίζουν εγκλήματα των Ελλήνων εναντίον του «μακεδονικού» (sic) πληθυσμού στην Ελλάδα.
6η φωτογραφία
Πραγματικότητα: Η φωτογραφία αυτή είναι από έναν ιστότοπο στη Γερμανία που ονομάζεται «LTTE Watch Germany» και καταγράφει τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στη Σρι Λάνκα από τους Τίγρεις Ταμίλ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1983-2009).
Σκοπιανά ψεύδη: Σκοπιανός χρήστης του Twitter ισχυρίζεται ότι η φωτογραφία αυτή απεικονίζει εγκλήματα σε βάρος «Μακεδονισσών (sic) γυναικών και παιδιών», τα οποία διέπραξε η ελληνική κυβέρνηση. Δεν προσδιορίζεται έτος.
Νεκροί από τον εμφύλιο πόλεμο στη Σρι Λάνκα (1983-2009).
Κατά τους Σκοπιανούς η φωτογραφία απεικονίζει εγκλήματα σε βάρος «Μακεδονισσών (sic) γυναικών και παιδιών», τα οποία διέπραξε η ελληνική κυβέρνηση.
Όπως συμπεραίνεται από τα πιο πάνω, το μέγεθος των ψεμάτων των Σκοπιανών δεν έχει προηγούμενο. Εμείς οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να εντοπίζουμε αυτά τα ψέματα και να τα αναδεικνύουμε. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν αφεθούμε στην σκοπιανή προπαγάνδα, στο τέλος θα καταλήξουμε να νιώθουμε ενοχές ως Έλληνες για τις γενοκτονίες που έχουν διαπράξει οι Βούλγαροι, οι Τούρκοι, οι Σοβιετικοί, οι Γερμανοί και οι Τίγρεις Ταμίλ…
Σημειώσεις
1. https://www.facebook.com/photo/?fbid=2859532647680490&set=gm.3141812599365680
2. https://www.wikiwand.com/mk/Народноослободителна_борба_во_Вардарска_Македонија
3. https://www.wikiwand.com/mk/Драмско_востание
2. https://www.wikiwand.com/mk/Народноослободителна_борба_во_Вардарска_Македонија
3. https://www.wikiwand.com/mk/Драмско_востание
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.
abadzoglou@yahoo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.