Για γενιές Κινέζων γονέων, η επιτυχία των παιδιών τους ήταν εδώ και πολύ καιρό ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους στη ζωή τους και είναι γνωστό ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν μεγάλες θυσίες για αυτό, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.
Έτσι, όταν μια οικογένεια στη Σαγκάη αρνήθηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια της για να μπει στην κυβερνητική καραντίνα COVID που επέβαλαν οι κεντρικές αρχές στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια της έκτης εβδομάδας απομόνωσης από την πόλη, ένας αστυνομικός τους απείλησε με το μέλλον των παιδιών τους, σύμφωνα με Ανάλυση CNN.
«Εάν δεν υπακούσετε στις εντολές της κυβέρνησης της πόλης σας, θα τιμωρηθείτε και η τιμωρία θα επηρεάσει τρεις γενιές της οικογένειάς σας», τόνισε ένας Κινέζος αστυνομικός στα ανώτερα μέλη της οικογένειας, δείχνοντας την κάμερα σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο τα δίκτυα κοινωνική ασφάλιση στην Κίνα.
«Είμαστε η τελευταία γενιά, σας ευχαριστώ», είπε ένας νεαρός άνδρας που δεν φαίνεται στο βίντεο, σε μια προφανή πρόταση ότι δεν σκοπεύει να κάνει παιδιά.
Το βίντεο τελείωσε απότομα, χωρίς καμία ένδειξη για το αν η οικογένεια τελικά οδηγήθηκε και μπήκε σε καραντίνα.
Αλλά η υπόθεση εξαπλώθηκε γρήγορα στο Διαδίκτυο της Κίνας, με απήχηση σε πολλούς νέους Κινέζους που έχουν κουραστεί από την αυξανόμενη πίεση που τους ασκείται να αποκτήσουν παιδιά από μια κοινωνία και μια κυβέρνηση που πολλοί λένε ότι τους έχει δώσει λίγη ασφάλεια και υλικά και συναισθηματικά πράγματα που πρέπει να μεγαλώσουν ένα παιδί.
«Στην αρχή γέλασα, αλλά στο τέλος ένιωσα πολύ λυπημένος. Αντιστέκεται, παραιτούμενος από τα δικαιώματα αναπαραγωγής του», σχολίασε η περίπτωση χρήστη από το Weibo, την παρόμοια πλατφόρμα twitter της Κίνας.
Η συνέχιση της οικογενειακής καταγωγής ήταν από καιρό καθήκον των παιδιών στην παραδοσιακή κινεζική κουλτούρα. Αλλά στη σημερινή Κίνα, το να μην έχεις παιδιά – ή να το καθυστερείς – έχει γίνει μια μορφή αντίστασης και σιωπηρής διαμαρτυρίας ενάντια σε αυτό που πολλοί βλέπουν ως την απογοητευτική πραγματικότητα στην οποία ζουν, με βαθιά ριζωμένα δομικά προβλήματα που πηγάζουν από ένα σύστημα για το οποίο έχουν ελάχιστα δύναμη για αλλαγή.
«Είναι μια τραγική έκφραση του βαθύτερου είδους απόγνωσης», έγραψε στο Twitter για την υπόθεση και το βίντεο ο Zhang Xuezhong, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην καθηγητής νομικής στη Σαγκάη. «Είναι χωρίς αμφιβολία η πιο έντονη καταγγελία που μπορεί να κάνει ένας νέος για την ηλικία στην οποία ζει», πρόσθεσε ο Xuezhong.
Οι νεαροί Κινέζοι καθυστερούν να κάνουν παιδιά ή να παντρευτούν
Την τελευταία δεκαετία, ένας αυξανόμενος αριθμός νεαρών Κινέζων Γενιάς Y / Millennials (αρχές της δεκαετίας του 1980 ως γέννηση των πρώτων millennials και μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000) καθυστέρησαν ή απέρριψαν κατηγορηματικά την ιδέα να παντρευτούν ή να κάνουν παιδιά επειδή αντιμετωπίζουν υψηλή πίεση στον τομέα της εργασίας, αύξηση των τιμών των ακινήτων, αύξηση του κόστους εκπαίδευσης και διακρίσεις εις βάρος των μητέρων στην εργασία.
Πέρυσι, μόνο 7,6 εκατομμύρια ζευγάρια Κινέζων παντρευτήκαν. Ο αριθμός ήταν 44% χαμηλότερος από το 2013 και ο χαμηλότερος των τελευταίων 36 ετών. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό γεννήσεων της χώρας μειώθηκε στις 7,5 γεννήσεις ανά 1.000 πληθυσμό, χαμηλό ρεκόρ από την ίδρυση της κομμουνιστικής Κίνας, με εννέα επαρχίες και περιοχές να παρουσιάζουν αρνητική πληθυσμιακή αύξηση.
Η κινεζική κυβέρνηση ανησυχεί για την κατάσταση των πραγμάτων, σημειώνουν δημοσιογράφοι του CNN. Για δεκαετίες, οι αρχές του Πεκίνου επιβάλλουν αυστηρά την πολιτική του ενός παιδιού, η οποία έχει αναγκάσει εκατομμύρια γυναίκες να τερματίσουν καθήκοντα που θεωρούνται παράνομα από το κράτος. Αλλά καθώς το ποσοστό γεννήσεων στην Κίνα έχει μειωθεί, οι δημογράφοι έχουν προειδοποιήσει για μια επικείμενη πληθυσμιακή κρίση.
Το Πεκίνο εγκατέλειψε την πολιτική του ενός παιδιού το 2016 και την χαλάρωσε περαιτέρω πέρυσι για να επιτρέψει στα ζευγάρια να αποκτήσουν τρία παιδιά, με τις τοπικές κυβερνήσεις να παράγουν μια σειρά από προπαγανδιστικά συνθήματα και οικονομικά κίνητρα για να ενθαρρύνουν περισσότερες γεννήσεις. Όμως το ποσοστό γεννήσεων συνέχισε να πέφτει.
Ορισμένοι αξιωματούχοι και πολιτικοί σύμβουλοι αγνόησαν τα αιτήματα των νέων. Τον περασμένο μήνα, ένας καθηγητής νομικής και ένας εκπρόσωπος στο Δημοτικό Συνέδριο του Κινεζικού Λαϊκού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Jinzhou, στην επαρχία Χουμπέι, πρότειναν ότι για την προώθηση του γάμου και της γέννησης, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να περιορίσουν ή να αποφύγουν να μιλούν για «ανεξάρτητες γυναίκες» και «διπλό». εισόδημα, που δεν έχουν παιδιά και κάνουν καλό τρόπο ζωής», γιατί τέτοια παραδείγματα δεν θα συνάδουν με τις «βασικές αξίες» της χώρας.
Οι Κινέζοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν πόσο εύθραυστα είναι τα δικαιώματά τους
Η πρόταση προκάλεσε μια διαδικτυακή αντίδραση. Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζεται στην Κίνα, το αίσθημα απογοήτευσης σε πολλές νεότερες γενιές της χώρας έχει αυξηθεί.
Τα ολοένα και πιο συχνά και αυστηρότερα lockdown
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Σαγκάη, μια πόλη που βρίσκεται σε αυστηρή απομόνωση εδώ και επτά εβδομάδες. Στην πλουσιότερη και πιο γοητευτική πόλη της Κίνας, οι κάτοικοι έχουν υποστεί εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων, έλλειψη ιατρικής περίθαλψης και αναγκαστική καραντίνα σε αυτοσχέδιες ιατρικές εγκαταστάσεις. Οι αρχές χώρισαν αρχικά τα μικρά παιδιά από τους γονείς τους και αντέστρεψαν το μέτρο μόνο μετά από δημόσια κατακραυγή.
Η αυξανόμενη απογοήτευση και ο θυμός ξέσπασαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι λογοκριτές προσπάθησαν να συμβαδίσουν. Κάποιοι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν από τα παράθυρα, χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια και εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους. Άλλοι πολέμησαν στους δρόμους με την αστυνομία και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, κάτι που σπάνια παρατηρείται σε μια χώρα όπου η διαφωνία συνήθως καταστέλλεται.
Την τελευταία εβδομάδα, τοπικοί αξιωματούχοι ανάγκασαν τους κατοίκους να παραδώσουν τα κλειδιά του σπιτιού τους μετά την καραντίνα, ώστε οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας να μπορούν να εισέλθουν και να απολυμάνουν τον χώρο, χωρίς να δικαιολογούν επιστημονικά την ενέργεια ή να παραβλέπουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ιδιοκτησία.
Για πολλούς κατοίκους αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ούτε τα σπίτια τους, ο ιδιωτικός τους χώρος και το τελευταίο τους καταφύγιο δεν θα μπορούσαν να γλιτώσουν από τη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής « μηδενικού Covid». Μερικοί από τους Κινέζους στη Σαγκάη λένε ότι οι ζωές τους έχουν γίνει αναλώσιμες αναζητώντας αυτό που οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι είναι το «μεγαλύτερο αγαθό» και οι άνθρωποι παραμένουν αδύναμοι να προστατεύσουν τις οικογένειές τους.
Για πολλούς νέους Κινέζους, η κρίση στη Σαγκάη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Εάν ακόμη και η πιο ανεπτυγμένη πόλη της Κίνας, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό της μεσαίας τάξης, πιθανώς τους πιο ανοιχτόμυαλους γραφειοκράτες και την πιο κοσμοπολίτικη κουλτούρα, δεν μπορούσε να εξαιρεθεί από μια τέτοια αυταρχική μεταχείριση, άλλες πόλεις θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.
«Ποιος είναι διατεθειμένος να κάνει παιδιά όταν τα πράγματα έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο; Ποιος τολμά να κάνει παιδιά; “Ρώτησε ένας χρήστης του Weibo. ” Η βασιλεία σου τελειώνει με εμένα. Και τα βάσανα που προκάλεσες τελειώνουν και σε μένα ” , είπε ένας άλλος.
Η οργή που εξαπλώθηκε γρήγορα τράβηξε την προσοχή των λογοκριτών. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, τα περισσότερα από τα βίντεο είχαν διαγραφεί από το κινεζικό Διαδίκτυο. Στο Weibo, πολλά σχετικά hashtags, από το “We Are the Last Generation” έως το “The Last Generation”, λογοκρίθηκαν αφού πυροδότησε έντονες συζητήσεις σχετικά με την εσφαλμένη κατεύθυνση της κατάστασης από τις αρχές.
Αλλά η καταστολή όσων θέλουν να πουν οι νέοι δεν θα βοηθήσει να πειστούν οι Κινέζοι αξιωματούχοι να κάνουν παιδιά. Αντίθετα, δημοσιογράφοι του CNN λένε ότι αυτό μάλλον αυξάνει μόνο τον βαθμό ικανοποίησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.