Σελίδες

11 Μαΐου 2022

Guardian: Βασανίστηκαν οι 14 Έλληνες που δολοφονήθηκαν από Βρετανούς στην Κύπρο

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Guardian
 
 
Τουλάχιστον 14 Κύπριοι βασανίστηκαν και στη συνέχεια δολοφονήθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 55-59, γράφει ο Guardian.
 
Ανακαλυφθέντα στοιχεία εγείρουν νέα ερωτήματα για ένα άλλο συγκλονιστικό κεφάλαιο της αποικιακής ιστορίας της Βρετανίας. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι νεκροί ήταν άντρες ηλικίας 17 με 37 ετών που συνελήφθησαν με την υποψία ότι ήταν μέλη της ΕΟΚΑ. 
 
Φωτογραφίες από τα Εθνικά Αρχεία της Κύπρου επιβεβαιώνουν σημάδια βασανιστηρίων στα σώματά τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι φωτογραφίες φανερώνουν ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων. 
 
Μάρτυρας που είδε ένα από τους θανάτους είπε, «Είδα τους στρατιώτες να τραβούν τον Νίκο [Γεωργίου] από το κελί του, ήταν σχεδόν αναίσθητος, με αφρό να βγαίνει από το στόμα του. Έβγαζε έναν απαίσιο ήχο σαν λιοντάρι που γρυλίζει καθώς βρισκόταν ξαπλωμένος και ετοιμοθάνατος. Τον άφησαν να πεθάνει έξω στο τσιμέντο».  
 
Αν και οι ισχυρισμοί ότι ο βρετανικός στρατός χρησιμοποίησε βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κατοχής της Κύπρου κυκλοφορεί εδώ και χρόνια, είναι η πρώτη φορά που βρετανικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πληροφοριών, κατηγορούνται για εκστρατεία εξωδικαστικών δολοφονιών κατά την εξέγερση του 1955 – 1959. 
 
Το 2019, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατέβαλε αποζημίωση 1 εκατ. λιρών σε 33 Κύπριους που ισχυρίστηκαν ότι βασανίστηκαν από βρετανικές δυνάμεις. Ανάμεσά τους ήταν και ένα κορίτσι, 16 ετών τότε, που είπε ότι βιάστηκε επανειλημμένα από στρατιώτες.  
 
Παρόλο που η κυβέρνηση επέμεινε ότι η πληρωμή δεν ήταν «αποδοχή ευθύνης», οι νέες λεπτομέρειες οξύνουν την κατάσταση σχετικά με την πραγματική έκταση των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα και τον τερματισμό της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας στην Κύπρο.
 
Οι νέοι ισχυρισμοί εμφανίζονται στο βιβλίο, «14 Crimes of Empire», που εκδόθηκε στα ελληνικά, και το οποίο ερευνά τις συνθήκες πίσω από τον θάνατο 14 ανδρών. 
 
Η Ελίνα Σταματίου, η Κύπρια συγγραφέας που πέρασε τρία χρόνια ερευνώντας τους θανάτους, είπε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έπρεπε να αναγνωρίσει τον ρόλο της στη μοίρα αυτών των ανθρώπων. 
 
«Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Πιστεύω επίσης ότι μια συγγνώμη προς τις οικογένειες των θυμάτων είναι σημαντική, ακόμα κι αν έρθει 65 χρόνια μετά. Οι πληγές των οικογενειών είναι ακόμα ανοιχτές», είπε. 
 
Μεταξύ αυτών των αντρών ήταν και ο Γεώργιος Χριστοφόρου, 18 ετών, ο οποίος συνελήφθη στην Πάφο το 1958. Κρατούμενοι τον είδαν να συνοδεύεται σε βρετανική αίθουσα ανακρίσεων και να εμφανίζεται με το «πρόσωπο γεμάτο αίματα μη μπορώντας να περπατήσει». 
 
Ένας μάρτυρας κατέθεσε ότι άκουσε τον ανακριτή του 18χρονου να λέει: «Αν δεν μας πεις την αλήθεια, θα σε σκοτώσουμε». 
 
Οι εικόνες του Χριστοφόρου από το νεκροτομείο δείχνουν το πρόσωπό του ματωμένο και παραμορφωμένο. Τα κλινικά έγγραφα δείχνουν ότι πέθανε από εσωτερικά τραύματα στις 22 Νοεμβρίου «ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από τραυματισμούς λόγω χτυπήματος ή πτώσης ή κάποιας άλλης μορφής βίας, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πότε, πού, πώς και με ποιον τρόπο έλαβε τα τραύματα που του προκάλεσαν τον θάνατό του». 
 
Ένας από τους νεότερους από τους 14 άνδρες που φέρεται να σκοτώθηκαν στα κρατητήρια από Βρετανούς ήταν ο 17χρονος Λούκας Λούκα, μέλος της ΕΟΚΑ που πέθανε στην Αμμόχωστο το 1958 μετά από άγριο ξυλοδαρμό από έναν Άγγλο στρατιωτικό-αστυνομικό. 
 
Οι φωτογραφίες από το νεκροτομείο δείχνουν σημάδια από χτυπήματα με ρόπαλο στην πλάτη του, με το θανάσιμο κτύπημα να είναι στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού του. 
 
Ένας φίλος του Λούκα είπε ότι τον είδε να δέχεται επίθεση από έναν Βρετανό στρατιωτικό προσθέτοντας ότι συνέχισε να κτυπά τον νεκρό παντού, «στο κεφάλι, στο σώμα». 
 
Ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Μιχαλάκης Μουστάκας περιέγραψε πώς πέθανε στα κρατητήρια ο Νίκος Γεωργίου, 37 ετών, που συνελήφθη στο χωριό Πλάτρες. Κρατούμενος σε ένα κελί δίπλα στον Γεωργίου, ο Μουστάκας είπε ότι τους ανάγκαζαν να κοιμούνται γυμνοί πάνω σε τσιμέντο, τους ταΐζαν ούρα, τους ξυλοκοπούσαν επανειλημμένα και τους έσερναν από τα γεννητικά τους όργανα. 
 
Ο μάρτυρας, τώρα 86 ετών, είπε ότι είδε τον Γεωργίου να σέρνεται έξω από το κελί του με αφρό να βγαίνει από το στόμα του. «Κάθε βράδυ όταν πηγαίνω για ύπνο, ακούω ακόμα τον ήχο του γρυλίσματος όταν πέθαινε», είπε ο Μουστάκας. 
 
Οι εικόνες που τραβήχτηκαν στο νεκροτομείο δείχνουν το σώμα του Γεωργίου γεμάτο με μώλωπες και τραύματα στο κεφάλι. 
 
Βρετανοί που υπηρέτησαν στην Κύπρο έχουν δώσει πληροφορίες που έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη εκδοχή του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανώτερος αξιωματικός περίγραψε τον θάνατο του Σπύρου Χατζηγιακουμή. 
 
Ο αείμνηστος ταγματάρχης Michael Stourton επιχείρησε να εκφράσει τις ανησυχίες του για τα βασανιστήρια που δέχθηκε ο 27χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών σε βρετανικό κέντρο ανακρίσεων στην Κυθρέα. Οι προσπάθειές του να επισημάνει το θέμα ακυρώθηκαν από τους λογοκριτές του Υπουργείου Άμυνας που διέγραψαν το κεφάλαιο από την επίσημη ιστορία των Φρουρών των Γρεναδιέρων. 
 
Δύο άλλα μέλη της ΕΟΚΑ που βασανίστηκαν στο ίδιο μέρος με τον Χατζηγιακουμή αλλά επέζησαν περιέγραψαν τα γεγονότα λέγοντας πως οι Βρετανοί ανακριτές έβαλαν έναν μεταλλικό κουβά στο κεφάλι τους, τους χτύπησαν και τους μαχαίρωσαν στα πόδια. Η έκθεση του ιατροδικαστή έγραφε πως τα τραύματα «προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ανεπιτυχούς προσπάθειας απόδρασης από τη νόμιμη κράτηση». 
 
Ένας άλλος Βρετανός πρόσφερε επίσης βασικά στοιχεία για τον θάνατο ενός άλλου από τους 14 – του Ανδρέα Παναγιώτου, ενός 31χρονου μέλους της ΕΟΚΑ που πέθανε σε ξενοδοχείο των Πλατρών. 
 
Ο Μπράιαν Ρόμπερτσον, 85 ετών, που υπηρετούσε στις Πλάτρες από τον Οκτώβριο του 1955 έως τον Δεκέμβριο του 1956, είπε ότι ένας φίλος που λεγόταν Κέβιν Τέιλορ, ο οποίος υπηρετούσε στο στρατιωτικό ιατρικό δωμάτιο επιθεώρησης, του είπε ότι ένας κρατούμενος πέθανε αφού τον έδεσαν σε παγωμένο σιντριβάνι όλη τη νύχτα. 
 
Ο Robertson, είπε ότι ο επικεφαλής γιατρός ήταν τρομοκρατημένος και αρνήθηκε να υπογράψει το πιστοποιητικό θανάτου, αναγκάζοντας τους εμπλεκόμενους αξιωματικούς να καλέσουν έναν άλλο γιατρό από τη Λευκωσία. «Έπρεπε να φέρουν έναν άλλο παλιό στρατιωτικό γιατρό για να υπογράψει το πιστοποιητικό θανάτου. Είμαι βέβαιος ότι οι Βρετανοί έκαναν χρήση βασανιστηρίων», είπε ο Ρόμπερτσον. 
 
Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο βρετανικός στρατός συνεχίζει να λειτουργεί δύο βάσεις στην Κύπρο, μια στη Λεμεσό και μια στη Δεκέλεια. 
 
Μιλώντας στο SigmaLive η συγγραφέας του βιβλίου, Ελίνα Σταματίου, ανέφερε ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και ότι προς το παρών είναι μόνο στην ελληνική γλώσσα. 
 
«Το γεγονός ότι ασχολήθηκε μια βρετανική εφημερίδα με το θέμα του βιβλίου είναι μια δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη είναι κυρίως για αυτούς που βασανίστηκαν και τις οικογένειες τους που δεν δικαιώθηκαν ποτέ» είπε η κυρία Σταματίου. 
 
ΠΗΓΗ: SigmaLive
το είδαμε ΕΔΩ

2 σχόλια:

  1. ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ, ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΠΟ ΒΑΝΑΥΣΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΑΓΓΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ.

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, 26 χρόνων, από τον Κάτω Πύργο, έγγαμος, πατέρας 2 ανήλικων παιδιών, της Ανδρούλας και της Γεωργίας. Πέθανε στο στρατόπεδο Πεντάγιας Ξερού στις 12 Νοεμβρίου 1956. Του είχαν συνθλίψει τα γεννητικά όργανα και του προκάλεσαν κώφωση με έκρηξη. Όλο το βράδυ τον είχαν δεμένο με σχοινί στην παγωμένη θάλασσα.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, 28 χρόνων, από τον Πολύστυπο, έγγαμος. Πέθανε στους θαλάμους βασανιστηρίων των Πλατρών στις 19 Νοεμβρίου 1956.

    ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, 39 χρόνων, από το Παλαιχώρι. Πέθανε στις 25 Ιανουαρίου 1957 στους θαλάμους βασανιστηρίων των Πλατρών. Τον υπέβαλαν σε τρομερά βασανιστήρια.

    ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, 34 χρόνων, από τους Στύλλους. Πέθανε στις 18 Δεκεμβρίου 1957, στα χέρια του βασανιστή Ντήαρ. Ο Θεοδόσης πέθανε στο ίδιο το σπίτι του όπου τον βασάνιζαν. Νεκρό τον έβγαλαν στο δρόμο και τον πυροβόλησαν για να ισχυριστούν ότι αποπειράθηκε να αποδράσει. Η μάνα του άκουε τις οιμωγές του γιού της από το μαρτύριο.

    ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΡΙΤΑΙΟΣ, 28 χρόνων, από τον Πύργο Τηλλυρίας, έγγαμος, πατέρας 2 παιδιών, του Γιάννη και του Ανδρέα. Πέθανε στις 17 Ιουνίου 1958 στο Λονδίνο, όπου μεταφέρθηκε για θεραπεία από τα βασανιστήρια. Τον βασάνισαν σε στρατόπεδο ανάμεσα Ξερού-Πεντάγιας, με αποτέλεσμα να καταντήσει ράκος. Υπέκυψε δυο ώρες μετά .

    ΠΛΑΤΩΝ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, 36 χρόνων, από το Βουνί της Λεμεσού, έγγαμος και πατέρας 6 παδιών, του Θεόδωρου, του Ανδρέα, του Μάριου, του Πέτρου, του Δημήτρη και της Αθηνούλας. Πέθανε στις 4 Αυγούστου 1958 από βασανιστήρια που άρχισαν στο σπίτι του και συνεχίστηκαν σε ανακριτήρια της Λεμεσού. Του είχαν βγάλει τα νύχια, του ξερίζωσαν το μουστάκι και του προκάλεσαν εξωτερικά και εσωτερικά τραύματα στην κοιλιά και τον εγκέφαλο.

    ΛΟΥΚΑΣ ΛΟΥΚΑ, 17 χρόνων, από την Αγία Νάπα, μαθητής του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου. Πέθανε τη νύχτα της 3ης Οκτωβρίου 1958 στο Βαρώσι, όταν αλλόφρονες Άγγλοι στρατιώτες ξεχύθηκαν στους δρόμους χτυπώντας και βρίζοντας τον κόσμο και προκαλώντας ζημιές σε καταστήματα και σπίτια. Τον Λουκά συνάντησε στο δρόμο ένα κύμα από εξαγριωμένους Άγγλους που άρχισαν να τον χτυπούν. Ο θάνατος προήλθε από εγκεφαλική αιμορραγία συνεπεία πληγμάτων. Εκείνη τη νύχτα οι Βαρωσιώτες επανέλαβαν την αντίσταση της 25ης Οκτωβρίου 1931, των Οκτωβριανών όταν αντιμετώπισαν το ναυτικό απόσπασμα κι έτρεψαν σε άτακτη φυγή τους πάνοπλους Άγγλους. Αυτή τη φορά αντιπαρατάχθηκαν, θέλοντας να αντιμετωπίσουν τις θηριωδίες των στρατιωτών σε ανοικτή σύγκρουση μαζί τους. Δυο Έλληνες σκοτώθηκαν, ένα κοριτσάκι, η Ιωάννα Ζαχαριάδου, πέθανε από τρόμο τρέχοντας να καταφύγει στο σπίτι του. 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

    ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, από τις Αρόδες, πέθανε στα βασανιστήρια στην Πάφο, στις 11 Οκτωβρίου 1958.

    ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗΣ, 28 χρόνων, από την Συρκανιά Κυθρέας. Πέθαμε στα βασανιστήρια στη Λευκωσία. Έγγαμος και πατέρας 4 ανήλικων παιδιών, του Ανδρέα, (αγνοούμενου από το 1974), του Κώστα, του Γιάννη και της Χρυστάλας. Πέθανε στα βασανιστήρια στις 16 Οκτωβρίου 1958. Οι Εγγλέζοι δεν επέτρεψαν νεκροψία.

    ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, 33 χρόνων από το Λιμνάτι. Έγγαμος, πατέρας 3 παιδιών, της Ελευθερίας, της Μάρως και του Ομήρου. Διετέλεσε Πολιτικός Κρατούμενος στο Διαμέρισμα «G» του Στρατοπέδου Συγκεντρώσεως Πύλας. Πέθανε από βασανιστήρια στα Κρατητήρια Πολεμίου και στο Λανίτειο Γυμνάσιο. Ο θάνατός του επήλθε στο χωριό του στις 21 Νοεμβρίου 1958, τρεις μέρες μετά την απόλυσή του από τα Κρατητήρια. =
    ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ από την Τύμπου. Πέθανε στις 13/11/1958, από βασανιστήρια στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
    ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ.
    ΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ - ΣΑΔΙΣΤΕΣ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΚΑ. ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ.
    Μακέβοϊ
    Μέρλιν
    Μπερτζ
    Γιλντιρίμ. ΤΟΥΡΚΟΣ. ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΙΣΧΡΟΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ 1974.
    Μπάρλοου
    Σέιβορι
    Λιτς
    Μακλόκλαν κ.ά.

    Κτηνωδίες πέρα από κάθε λογική
    Σιδερένια μέγγενη
    Φορούσαν στο κεφάλι του θύματος ένα σιδερένιο στεφάνι, το άνοιγμα του οποίου αυξομειωνόταν με μια βίδα. Γύριζαν αργά τη βίδα και το στεφάνι έσφιγγε το κεφάλι, μέχρι που αυτό άρχιζε να τρίζει. Τέσσερις αγωνιστές, οι Ανδρέας Παναγιώτου, Σπύρος Χατζηγιακουμής, Πρόδρομος Ξενοφώντος και ο Πλάτων Στυλιανού, έχασαν τη ζωή τους με αυτό τον τρόπο όταν θρυμματίστηκε το κρανίο τους.

    Τεχνητός πνιγμός
    Έδεναν τα πόδια και τα χέρια του θύματος σε ένα κρεβάτι. Έβρεχαν ένα κομμάτι ρούχο και το έβαζαν πάνω στο πρόσωπό του. Έριχναν σιγά σιγά νερό πάνω στο ρούχο που κάλυπτε το στόμα και την μύτη, οπότε το θύμα μη μπορώντας να αναπνεύσει, πνιγόταν. Ταυτόχρονα τραβούσαν τα γεννητικά του όργανα και τον χτυπούσαν στο στομάχι. Επακόλουθο ήταν η λυποθυμία του, οπόταν οι βασανιστές του έριχναν νερό για να συνέλεθει και να αρχίσουν το ίδιο μαρτύριο από την αρχή.

    Εικονικές εκτελέσεις
    Όπου οι δήμιοι δεν ήθελαν να αφήσουν σημάδια στο σώμα, άφηναν στην ψυχή. Τα ψυχολογικά βασανιστήρια πολλές φορές ξεπερνούσαν σε φρίκη ακόμη και τα σωματικά. Ένα από αυτά ήταν οι εικονικές εκτελέσεις, όπως η ρώσικη ρουλέτα με το περίστροφο στο στόμα του θύματος, και το πάτημα της σκανδάλης αν δεν απαντούσε στις ερωτήσεις του ανακριτή. Άφηναν βέβαια την ασφάλεια του όπλου, για να είναι σίγουροι πως δεν θα σκοτώσουν το ανακρινόμενο, χωρίς βέβαια αυτός να το γνωρίζει.

    Ξερρίζωμα νυχιών
    Έσπαζαν ένα μπουκάλι ή ένα ποτήρι, έπαιρναν τα σπασμένα γυαλιά κι αφού έδεναν το θύμα, έμπηγαν τα γυαλιά κάτω από τα νύχια και στη συνέχεια τα ξερρίζωναν με πένσες. Το θύμα αιμορραγούσε και λυποθυμούσε από τον πόνο.

    Μεταλλικός κουβάς
    Φορούσαν στο κεφάλι του θύματος έναν μεταλλικό κουβά και το χτυπούσαν από πάνω με ένα σφυρί. Με το βασανιστήριο αυτό προκαλούνταν αφόρητοι πόνοι στο κεφάλι ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έσπαγαν τα τύμπανα των αυτιών και προκαλείτο κώφωση.

    Το αλάτι
    Υποχρέωναν τους αγωνιστές να φάνε χοντροκομμένο αλάτι σε σημείο που σκίζονταν τα χείλη τους. Κάποιες φορές στη συνέχεια τους έφερναν έναν κουβά με νερό και όταν το έπιναν και έπρεπε να πάνε στην τουαλέτα, δεν τους άφηναν, υποχρεώνοντάς τους να κάνουν την ανάγκη τους πάνω τους για τους εξευτελίσουν.

    Σάκος με πετρέλαιο
    Περνούσαν στο κεφάλι του αγωνιστή μια σακούλα που μέσα υπήρχε φούσκα με πετρέλαιο. Ταυτόχρονα τον χτυπούσαν στο στομάχι με σακιά άμμου και όταν αυτός σφάδαζε από τον πόνο, ρουφούσε από τη φούσκα πετρέλαιο.

    Νερό με περιττώματα
    Τις περισσότερες φορές το λιγοστό φαγητό και νερό που έπαιρναν στους φυλακισμένους αγωνιστές, ήταν γεμάτο περιττώματα ζώων, ενώ είχαν αναφερθεί και περιπτώσεις που τους έδιναν ρύζι ανακατεμμένο με πριονίδια.
    Μ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.