Σελίδες

4 Μαΐου 2022

Έξυπνα όπλα, έξυπνα μυαλά και… πατριώτες πολιτικοί

Εικόνα από τη ρωσική ναυαρχίδα «Moskva» στον Εύξεινο Πόντο (φωτ. αρχείου: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT)
 
Πώς τα ελληνικά νησιά, τα αβύθιστα αεροπλανοφόρα, θα καταβυθίσουν τον τουρκικό στόλο
 
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Βρετανίας να δηλώνουν ότι θα συνεχιστεί μέχρι το 2023. Οι δηλώσεις αυτές ίσως να υποδηλώνουν και τους σχεδιασμούς αυτών των δύο χωρών, που εκτός από τη στρατιωτική, οικονομική και γεωπολιτική αποδυνάμωση της Ρωσίας, έχουν ως στόχο και τον υποβιβασμό της Ευρώπης από έναν οικονομικό γίγαντα, σε εξαρτημένη προβληματική ενιαία αγορά και σε έναν γεωπολιτικό ηλίθιο και απολύτως πειθήνιο νάνο. 
 
Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, ο πόλεμος θα πρέπει να παραταθεί και για να γίνει αυτό, ο πόλεμος αυτός θα πρέπει να μετατραπεί σε έναν πόλεμο φθοράς της Ρωσίας. 
 
Πώς όμως θα γίνει αυτό; Πλήρης πολιτική χειραγώγηση της ουκρανικής ηγεσίας, συνδιοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, υποκλοπές των επικοινωνιών του ρωσικού στρατού, παροχή δορυφορικών εικόνων και άλλων στοιχείων του εδάφους, που είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων και παροχή κάθε είδους πληροφοριών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κυρίως από ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία και Γαλλία.  
 
Αφήνω τελευταίο το θέμα της παροχής κάθε είδους οπλισμού που είναι απαραίτητος για να καλυφθεί το χάσμα που χωρίζει τη δυναμικότητα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από αυτές της Ρωσίας. 
 
Η Ρωσία, παρά την αθρόα άφιξη οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, συνεχίζει να υπερέχει στους εξής τομείς: 
Πυραυλική ισχύς 
Αεροπορική υπεροχή
Αρματικό δυναμικό 
Ναυτική υπεροχή. 
 
Σ’ αυτούς τους τομείς, στους οποίους υπερέχει η Ρωσία, η Δύση προσπαθεί να αφαιρέσει το πλεονέκτημα ή να μειώσει το χάσμα, παρέχοντας στην Ουκρανία εξελιγμένα οπλικά συστήματα, τα λεγόμενα έξυπνα όπλα. 
 
Όσον αφορά την πυραυλική ισχύ των Ρώσων, αναφέρονται αρκετές καταρρίψεις πυραύλων από τα πυραυλικά συστήματα της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, χωρίς να είναι γνωστό αν στις δυνατότητες που είχαν (συστήματα S-300), έχουν προστεθεί άλλες, με τη βοήθεια της Δύσης. 
 
Όσον αφορά την αεροπορική υπεροχή των Ρώσων, η χρήση των φορητών αντιαεροπορικών τύπου Stinger, αλλά και άλλου τύπου αντίστοιχων όπλων, σύμφωνα με ειδήμονες, έχει προκαλέσει υπερδιπλάσιες απώλειες πτητικών μέσων από τον μέσο όρο τέτοιου είδους επιχειρήσεων. 
 
Με τα αντιαρματικά Javelin, οι κυνηγοί αρμάτων του ουκρανικού στρατού έχουν προκαλέσει σοβαρές απώλειες στα ρωσικά άρματα. Επίσης, αναφέρονται απώλειες στο αρματικό δυναμικό των Ρώσων και από τη χρήση των τουρκικής κατασκευής UAV Bayraktar, ενώ η αναμενόμενη άφιξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου «Phoenix Ghost», εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σοβαρότατες απώλειες στα άρματα των Ρώσων. 
 
Τέλος, όσον αφορά την πλήρη ναυτική υπεροχή της Ρωσίας, αφού το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας πλέον στερείται πλωτών μονάδων, εκεί η Ουκρανία κατέγραψε μια τεράστια επιτυχία, που πρέπει να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. 
 
Με πυραύλους εγχώριας κατασκευής, τύπου Neptun, το προσωπικό του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, με την υποστήριξη ενός τουρκικής κατασκευής Bayraktar και την πιθανολογούμενη εμπλοκή ειδικών συμβούλων της Δύσης, κατάφερε να βυθίσει την ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου του Ευξείνου Πόντου. 
 
Δηλαδή, το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς πλοία και υποβρύχια, χρησιμοποιώντας έξυπνα όπλα ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να παρέμβει στο λογισμικό τους, βύθισε το σημαντικότερο πολεμικό πλοίο της Ρωσίας που πλέει στα νερά του Ευξείνου Πόντου. 
 
Αυτό σημαίνει ότι με πέντε εκατομμύρια δολάρια, που λέγεται ότι κόστισαν οι δύο πύραυλοι Neptun, που έπληξαν το «Μόσκβα», προκάλεσαν ζημιά, που πέραν του επιχειρησιακού, σε οικονομικό επίπεδο λέγεται ότι ξεπερνά σε αξία το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Και όλα αυτά από την ξηρά. 
 
Μήπως ήλθε η ώρα η Ελλάδα να βάλει τα έξυπνα μυαλά της να ασχοληθούν με την παραγωγή έξυπνων όπλων, αντί να πληρώνουμε πανάκριβα παραγγελίες σε ξένους, οι οποίοι κρατούν και τα «κλειδιά» της λειτουργίας των όπλων αυτών και είναι αμφίβολο να θα κινηθούν προς τον στόχο που θέλουμε; 
 
Αν κάποιοι επικαλεστούν θέμα χρημάτων, υπάρχει λύση. Αντί να διαθέσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, για ένα πολεμικό πλοίο, να διαθέσουμε το ποσό αυτό στην παραγωγή έξυπνων όπλων, για παράδειγμα βλημάτων εδάφους-επιφανείας και μη φονικών επανδρωμένων αεροσκαφών (ΜΕΑ). 
 
Ένα πολεμικό σκάφος μείον δεν θα μας λείψει. Θα αναπληρώσουμε την επιχειρησιακή του αξία πολλαπλασίως, με τα δεκάδες βλήματα εδάφους-επιφανείας και τα φονικά ΜΕΑ που θα εγκαταστήσουμε στα δεκάδες αβύθιστα αεροπλανοφόρα που διαθέτουμε, τα νησιά μας.
Και μη γίνει κανένα λάθος. 
 
Είμαι σίγουρος ότι τα περισσότερα πλοία του τουρκικού στόλου θα βυθιστούν. Όμως ο πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι το αεροπλανοφόρο «Αναντολού», που κατασκευάζει η σύμμαχός μας Ισπανία για την Τουρκία, το οποίο, μάλιστα κοστίζει περισσότερο από το «Μοσκβά».
 
Είπαμε, χρειαζόμαστε έξυπνα όπλα, έξυπνα μυαλά και πατριώτες πολιτικούς.
Πάμε δυνατά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.