Σελίδες

12 Μαΐου 2022

Σε υψηλό 28 ετών ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Ελλάδα στο 10% με 10,4% - Αδειάζει από τρόφιμα το «καλάθι της νοικοκυράς»

 
Φωτιά έχει πάρει το κόστος ζωής με την ακρίβεια σε καύσιμα και τρόφιμα να βρίσκεται μετά τα κόκκινα και τον πληθωρισμό να τρέχει μετά από 28 χρόνια με διψήφια ποσοστά αύξησης.
Οι τιμοληψίες από την ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Απρίλιο παραπέμπουν σε ισχυρή κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων με τον δείκτη να εκτινάσσεται στην περιοχή του 10% (10% με 10,4%) από 8,9% τον Μάρτιο που αποτελεί νέο επίπεδο ρεκόρ από το 1994.
 
Ήδη οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για το 2022 αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω ανεβάζοντας τον μέσο πληθωρισμό στο 5,6% ενώ μέσα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας υπάρχει δεύτερο εφιαλτικό σενάριο που δίνει συνέχεια στην αλματώδη άνοδο των ενεργειακών τιμών με τον δείκτη να απογειώνεται στο 7,6%. 
 
Το πρόβλημα με την ακρίβεια δεν έχει προηγούμενο για τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου που προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο καθώς από τη μια πλευρά τα πλήγματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις γίνονται βαθύτερα και από την άλλη τα υφιστάμενα περιθώρια του προϋπολογισμού σε καμία περίπτωση δεν δίνουν τη δυνατότητα για διεύρυνση της εμβέλειας των μέτρων στήριξης.  
 
Μέχρι στιγμής οι πολιτικές παρεμβάσεις έχουν απορροφήσει ένα πολύ μικρό κομμάτι των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση και να μην κάμπτουν την αγανάκτηση που βγάζουν οι καταναλωτές για τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα έξοδα κατοικίας, στα ενοίκια αλλά και σε βασικά είδη διατροφής.  
 
Ο πληθωρισμός στη στέγαση και στις μεταφορές έτρεχε τον Μάρτιο με ταχύτητες 29,9% και 15,4% αντίστοιχα ενώ η ακρίβεια στα τρόφιμα χτύπησε τον ίδιο μήνα 8,1% και με τα χειρότερα σε αυτό το μέτωπο να είναι μπροστά. Παράγοντες της αγορά κάνουν λόγο για νέο κύμα ανατιμήσεων στα ράφια των σουπερμάρκετ με τις αυξήσεις σε ορισμένα είδη να φθάνουν ακόμη και το 20%.  
 
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται γαλακτοκομικά προϊόντα και αλλαντικά και ακολουθούν πίτες και δημητριακά.
 
Εξέλιξη που αναμένεται να εντείνει την πίεση στα νοικοκυριά που οδηγούνται σε συγκράτηση των καταναλωτικών τους δαπανών ακόμη και αν πρόκειται για είδη πρώτη ανάγκης.
 
Ήδη 8 στους 10 καταναλωτές κάνουν πιο προσεκτική διαχείριση των δαπανών τους και όσο η φωτιά του πολέμου στην Ουκρανία δεν κοπάζει και το κύμα των αυξήσεων θα φουσκώνει άλλο τόσο θα θολώνει το σκηνικό με τις προοπτικές τη ανάκαμψης. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κόψει μιάμιση ποσοστιαία μονάδα από την φετινή ανάπτυξη η οποία πλέον υπολογίζεται στο 3,1% από 4,5% που προέβλεπε το αρχικό σενάριο.
 
Μάριος Χριστοδούλου 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.