Χρόνια τώρα, η Ελλάδα επισηµαίνει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι αποκλειστικό δικαίωμα της χώρας και casus belli δεν χωρούν στη διεθνή νομιμότητα. Αυτό είναι σχεδόν αληθές. Η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι δικαίωμα κάθε χώρας, αλλά ύστερα από συζήτηση με τις όμορες χώρες. Είναι περιοχές που ο κανόνας των 12 ναυτικών μιλίων δεν εφαρμόζεται. Για παράδειγμα, η Λέσβος απέχει από τις τουρκικές ακτές 6 μίλια. Γενικώς υπάρχουν πολλές παράμετροι, ακόμη και διεθνούς ναυσιπλοΐας, που πρέπει να συνεκτιμηθούν. Χώρες με καλή θέληση καταλήγουν σε συμφωνία, όπως έκανε η Ελλάδα με την Ιταλία πριν από μερικά χρόνια και επεκτείναμε πέρυσι τα χωρικά ύδατα των νησιών του Ιονίου.
ΤΟΥ ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ
Σε γενικές γραμμές, πάντως, η Ελλάδα έχει δίκιο: η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι δικαίωμά μας και σε όποιον δεν αρέσει ξιδάκι ή έστω Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το casus belli της Τουρκίας είναι απολίτιστο, ανήθικο και προπαντός παράνομο. Σύμφωνα με το (έστω) πρόπλασμα διεθνούς δικαίου που έχουμε, κάθε χώρα πρέπει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τσαμπουκάδες ή απειλές πολέμου δεν πρέπει να υπάρχουν.
Ας σκεφθούμε τώρα το εξής σενάριο. Τη δεκαετία του ’70, την ώρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όργωνε την Ευρώπη για να εντάξει την Ελλάδα στην ΕΟΚ, να έλεγε ο Ετσεβίτ ή ο Ντεμιρέλ ότι η ένταξη της Ελλάδας πλήττει τα βασικά συμφέροντα ασφάλειας της Τουρκίας, διότι «ποιος ξέρει; Μπορεί η ΕΟΚ να γίνει Ε.Ε., κατόπιν να συναφθεί και κανένα αμυντικό πρωτόκολλο και να έχουμε το αεροπλανοφόρο “Σαρλ ντε Γκωλ” να αλωνίζει στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό η Ελλάδα, κάποτε μέρος του οθωμανικού χώρου, πρέπει να σκεφθεί δυο φορές πριν κάνει αίτηση ένταξης. Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είναι σε ετοιμότητα, για να αποτρέψουν κάθε απειλή ασφάλειας της χώρας». Τι θα λέγαμε τότε; Θα ήταν λογική μια τέτοια τουρκική απαίτηση;
Το περίεργο είναι ότι οι «πολέμαρχοι των καναλιών», εκείνοι που θέλουν επέκταση των χωρικών υδάτων «εδώ και τώρα», χωρίς καν την προαπαιτούμενη συζήτηση που προβλέπει το διεθνές δίκιο, βρίσκουν λογική την απαίτηση της Ρωσίας να διαφεντεύει το μέλλον κυρίαρχων χωρών στη γειτονιά της. Δηλώνουν «εγώ είμαι κατά της εισβολής» αλλά δίνουν και κάποιο δίκιο στον Πούτιν, ο οποίος ένιωθε «περικυκλωμένος» από μια νατοϊκή Ουκρανία, ασχέτως αν πολλές δυτικές χώρες –με πρώτη τη Γερμανία– δεν ήθελαν καν να σκέφτονται το ενδεχόμενο.
Δυστυχώς, η ισχύς του διεθνούς δικαίου είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί το άδικο των ισχυρών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους χειροκροτάμε, ειδικώς στη γειτονιά μας, όπου ακμάζει ο αναθεωρητισμός με διάφορες δικαιολογίες.
ΣΧΟΛΙΟ
Το άρθρο το έβαλα με σκοπό να αντιληφθούμε πως σκέπτονται οι δημοσιογράφοι που κατά την γνώμη των ξεπουλημένων ΜΜΕ κινούνται στα όρια του πατριωτισμού....
Ο Μανδραβέλης λέει για την μονομερή επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια: "....Αυτό είναι σχεδόν αληθές. Η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι δικαίωμα κάθε χώρας, αλλά ύστερα από συζήτηση με τις όμορες χώρες.".
Μπα σοβαρά κύριε;
Και διατί παρακαλώ χρειάζεται συμφωνία με τις όμορες χώρες;
Και παρακάτω λέτε: "...Είναι περιοχές που ο κανόνας των 12
ναυτικών μιλίων δεν εφαρμόζεται. Για παράδειγμα, η Λέσβος απέχει από τις
τουρκικές ακτές 6 μίλια."
Ε, και; Ολα αυτά καθορίζονται με τις διεθνείς συμβάσεις...
Οπου νησιά μας είναι κοντύτερα από τα 12 μίλια με τα μικρασιατικά παράλια, η γραμμή των συνόρων πάει ακριβώς στο κέντρο...
Οταν η Τουρκία όρισε τα 12 μίλια στα χωρικά της ύδατα στον Εύξεινο Πόντο έκανε συζητήσεις με τα όμορα κράτη;
Πόση ηττοπάθεια πια...;
Οσο για τα υπόλοιπα σχόλια σας...
Μακάρι να είχαν πει οι Τούρκοι στον Καραμανλή ότι η είσοδός μας στην ΕΟΚ είναι αιτία πολέμου διότι ο θρασύδειλος Καραμανλής που άφησε την Κύπρο μας στο έλεος του Αττίλα λέγοντας το ιστορικό προδοτικό απόφθεγμα: "Η Κύπρος κείται μακράν", σίγουρα θα έκανε πίσω και δεν ανήκαμε σήμερα σε αυτό το διαβολικό παρεάκι που μας έχει οδηγήσει στην καταστροφή και χρωστάνε μέχρι και τα τρισεγγονά μας...
Οπως και να έχει νομίζω ότι καταλαβαίνετε τώρα όταν αυτοί οι τύποι σαν τον Μανδραβέλη αυτοπλασάρονται σαν πατριώτες, σε τι κατάντημα έχει φτάσει η πατρίδα μας....
Συζήτηση λοιπόν με τους τουρκομογγόλους κύριε....
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κ Μανδραβέλης σφάλλει και έχετε δίκαιο για ότι λέτε για τα 12 μίλια! Είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ κάθε κράτους να επεκτείνει τα ΧΩΡΙΚΑ του ΥΔΑΤΑ στα 12 μίλια και σε ΟΥΔΕΝΑ δίδει λογαριασμό!
Το "κάζους μπέλι" θα έπρεπε να είχε ήδη καταγγελθεί ΣΘΕΝΑΡΑ σε ΝΑΤΟ και ΟΗΕ!!! Όμως, ακόμη ψάχνουμε για Ελληνική Κυβέρνηση...
Κάτι άλλο που δεν αναφέρει ο δημοσιογράφος είναι η ΑΒΛΑΒΗΣ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ("INNOCENT PASSAGE" διεθνώς!) Τούτο σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να διέλθει του Αιγαίου, αρκεί να έχει αθώες προθέσεις και να το δείχνει!!! Δηλαδή, μπορούν να διέρχονται ακόμη και πολεμικά πλοία οποιουδήποτε Έθνους, με τα κανόνια σκεπασμένα, τα ραντάρ σβυστά, κ.ο.κ. Ουδείς δύναται να απαγορεύσει τούτο!!!
Πάνω, όμως, από όλα αυτά είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ (=Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη). Η ΑΟΖ, δε, πρέπει ΠΡΩΤΑ να ανακηρυχθεί και δηλωθεί στον ΟΗΕ και ΚΑΤΟΠΙΝ να γίνουν οι διμερείς συμφωνίες με τους γείτονες για την οριοθέτησή της!!! Το γεγονός, από μόνο του, ότι δεν έχει ανακηρυχθεί, αποτελεί ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ!!!
Υ.Γ. Μερικοί υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θαλάσσης, τα ακατοίκητα νησιά (δίχως οικονομική δραστηριότητα!) δεν έχουν ΑΟΖ! Λάθος και τούτο! Η υπόψιν συνθήκη δίνει ΑΟΖ ακόμη και στις βραχονησίδες! Ότι εξέχει από την επιφάνεια της θαλάσσης!
Απλά, οι εξ ανατολών γείτονες, έχουν σχέδιο (δικό τους;;;) να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν με την τακτική του "μπιλιάρδου":
- Κρούση 1η/Μπίλια 1η/Φάση 1η (ότι προτιμάτε!): οι Αλβανοί (ώ του θαύματος!) δέχονται να προσφύγουμε μαζί στο Διεθνές Δικαστήριο Χάγης για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ μας! (Διαπόντιοι Νήσοι)
- Κρούση 2: Εκδικάζεται η υπόθεση. Υπόψιν ότι αρμόδιο Δικαστήριο είναι το Διεθνές Δικαστήριο του Αμβούργου για το Δίκαιο της Θαλάσσης! Η προσφυγή στην Χάγη, από μόνη της συνιστά Εθνοπροδοσία! Βγαίνει "μεσοβέζικη" απόφαση και χάνουμε μερικά τετραγωνικά μίλια θαλάσσης (περιωρισμένη ΑΟΖ των μικρονήσων προς χάριν της "ειρηνικής συνύπαρξης!)
- Κρούση 3: Ω του δευτέρου θαύματος!!! Η Τουρκία συμφωνεί να πάμε στην Χάγη για το σύμπλεγμα Καστελορίζου!!! Εκδικάζεται η υπόθεση και λαμβάνεται σαν "Δικαστικό προηγούμενο" η περίπτωση των Διαποντίων Νήσων!!! Οπότε, "χάνουμε κάτι αλλά εξασφαλίζουμε τα υπόλοιπα"!!! Όπως λέει και η "κυρία" Μπακογιάννη!!!
Δημοσθένης ο Μακεδών