Σελίδες

4 Απριλίου 2022

Αίγυπτος: γιατί αγοράζει Rafale, Mig-29, Su-35 και ίσως F-15;

Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Σίσι ανέλαβε την εξουσία εκδιώκοντας τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, η Αίγυπτος επιδόθηκε σε ένα εξοπλιστικό ντεμαράζ. Απέκτησε τα Γαλλικά ελικοπτεροφόρα που προορίζονταν για τη Ρωσία και πολλά, πάρα πολλά αεροσκάφη. 
 
Η τελευταία είδηση που κυκλοφόρησε έχει να κάνει με την πρόθεση της Αιγύπτου να προμηθευτεί Αμερικανικά F-15 ή την προσφορά που έκαναν οι Αμερικανοί, με την σύμφωνη γνώμη ή και την παρότρυνση των Ισραηλινών για την απόκτησή τους.
 
Οι περισσότεροι αναρωτιούνται κυρίως το που βρίσκει η Αίγυπτος τα χρήματα και προχωρά σε τόσο πολλά εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ η απορία των περισσοτέρων έγκειται στο γιατί εξοπλίζεται τόσο πολύ.  
 
Η αλήθεια είναι ότι η Αίγυπτος έμεινε κάπως πίσω στους εξοπλισμούς και ο Πρόεδρος Σίσι προσπαθεί να ανανεώσει το υλικό με όσο το δυνατόν πιο σύγχρονα όπλα.  
 
Μια εύλογη απορία του καθενός είναι ο λόγος της πολυτυπίας των αεροσκαφών που διαθέτει και έχει παραγγείλει η Αίγυπτος. Η Αραβική χώρα της βόρειας Αφρικής διαθέτει περίπου 200 F-16, τα οποία όμως είναι υποδεέστερα των F-16 του Ισραήλ. Σύμφωνα με το Military Watch Magazine το Ισραήλ και οι ΗΠΑ φρόντισαν η Αίγυπτος να μην παραλάβει αεροσκάφη ικανά να δημιουργήσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα στην αεροπορική υπεροχή του Ισραήλ στην περιοχή.  
 
Έτσι, τα ηλεκτρονικά, το ραντάρ και οι πύραυλοι αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους που εξοπλίζουν τα Αιγυπτιακά F-16 είναι κατά πολύ υποδεέστερα από αυτά των Ισραηλινών F-16. Επίσης, η συμφωνία προμήθειας F-16 στην Αίγυπτο προβλέπει την πλήρη γνώση και αδειοδότηση των Αμερικανών για το πότε και ενάντια ποιανού στόχου θα χρησιμοποιούνται τα Αιγυπτιακά F-16, ακόμη και για το αεροδρόμιο που θα χρησιμοποιείται!  
 
Η Αίγυπτος, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει ικανή Πολεμική Αεροπορία, χωρίς τους Αμερικανικούς περιορισμούς, στράφηκε στη Γαλλία, αποκτώντας Mirage 2000 και προσφάτως Rafale. Επίσης, από τη Ρωσία προμηθεύτηκε περίπου 46 Mig-29M, σε μια εξαγωγική έκδοση που δεν υπολείπεται των Ρωσικών εκδόσεων, δηλαδή ένα πολύ καλό αεροσκάφος. Επίσης, το 2018 παρήγγειλε 24-26 Su-35, πλήρως εξοπλισμένα. Τα πρώτα αεροσκάφη πρέπει να έχουν ήδη παραδοθεί στην Αίγυπτο, ενώ οι Ρώσοι δημοσιεύουν συχνά και φωτογραφίες με τα Αιγυπτιακά Su-35 που είναι υπό κατασκευή.  
 
Όμως, τους τελευταίους 1-2 μήνες κυκλοφόρησαν φήμες περί ακύρωσης της παραγγελίας από την Αίγυπτο, ίσως και κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των Αμερικανών για μη προμήθεια Ρωσικών οπλικών συστημάτων. Επισήμως, δεν υπάρχει ακύρωση της παραγγελίας.  
 
Έτσι, προκειμένου να μην υπάρξει σημαντική και σοβαρή απειλή για το Ισραήλ από τα Ρωσικά Su-35 και τα Mig-29M της Αιγύπτου, το Military Watch Magazine υποστηρίζει πως το Ισραήλ πιέζει τις ΗΠΑ να πουλήσουν F-15 στην Αίγυπτο, που σαφώς θα είναι υποδεέστερα των Ισραηλινών και ελέγξιμα. Έτσι δεν θα υπάρχει αεροπορική απειλή για το Ισραήλ.  
 
Θυμίζουμε πως εδώ και δεκαετίες, το Ισραήλ και οι Αίγυπτος έχουν ισορροπημένες σχέσεις και δεν είναι απίθανο να δούμε σύντομα μια τετραμερή διάσκεψη με επίκεντρο τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου.  
 
Σύμφωνα με το Bloomberg πριν λίγες ημέρες η Αίγυπτος προσέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητώντας ένα νέο δάνειο. Εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών και του πολέμου στην Ουκρανία, η Αίγυπτος που εισάγει πολλά σιτηρά από τη Ρωσία και την Ουκρανία, δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει και γι’ αυτό υπήρξε και υποτίμηση του νομίσματός της κατά 15%, μετά από μια πενταετία απόλυτης σταθερότητας σε σχέση με το δολάριο.  
 
Το 2016 η Αίγυπτος έλαβε από το ΔΝΤ 12 δισεκατομμύρια δολάρια για 3 χρόνια. Το 2020, πάλι από το ΔΝΤ έλαβε 5,2 και 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποσχέθηκαν να βοηθήσουν την Αίγυπτο επενδύοντας 2 δισεκατομμύρια δολάρια.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.