Σελίδες

16 Απριλίου 2022

Σκάνδαλο στην Τουρκία. Πολιτικά κόμματα κατηγορούνται για στενές επαφές με ξένες πρεσβείες.

Σκάνδαλο έχει φουντώσει στην Τουρκία για ύπαρξη «ειδικών δεσμών» μεταξύ των κομμάτων της αντιπολιτευόμενης Εθνικής Συμμαχίας με «ξένες πρεσβείες».
 
Σύμφωνα με τουρκικά φιλοκυβερνητικά δημοσιεύματα, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ένας από τους πιθανούς προεδρικούς υποψηφίους από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της Τουρκίας, Εκρέμ Ιμάμογλου, διατηρεί συνεχή επαφή με τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, η επικεφαλής του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, με την Πρεσβεία των ΗΠΑ, και ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου - με τη Γερμανική Πρεσβεία.
 
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατία και Πρόοδος, πρώην υπουργός Επικρατείας, Αλί Μπαμπατζάν θεωρούνταν πάντα η φωνή της Δύσης στην Τουρκία. Όταν ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος τώρα ηγείται του Κόμματος του Μέλλοντος, παραιτήθηκε, οι ΗΠΑ είπαν ότι «έχασαν τον φίλο τους» στην Τουρκία. 
 
Αυτά είναι τα 4 βασικά από τα 6 κόμματα της αντιπολίτευσης Εθνικής Συμμαχίας. 
 
Σε άρθρο αναφέρεται πώς υπήρξε σημείο όπου ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της Τουρκίας ότι έστειλε ένα σχέδιο κοινής δήλωσης της αντιπολίτευσης σχετικά με το προτεινόμενο νέο σύστημα εξουσίας για την Τουρκία ("Ενίσχυση κοινοβουλευτικού συστήματος"; κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο 2022) προς επεξεργασία "σε μια από τις ξένες πρεσβείες. Δημοσίευμα της «Yeni Şafak» ανέφερε ότι επρόκειτο για τη γερμανική πρεσβεία. 
 
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα αρνείται όλες τις κατηγορίες και κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.
 
Αναφέρεται πως είναι γνωστό ότι οι Δυτικές Πρεσβείες στην Τουρκία «ενθαρρύνουν» την αντιπολίτευση και την «εμπνέουν» να πολεμήσει με τον Ερντογάν και τη Λαϊκή του Συμμαχία. Αυτό που προσωπικά πολλές φορές δήλωσε όπως ισχυρίζονται, για παράδειγμα, και ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. 
 
Ποιοι είναι, λοιπόν, οι λόγοι να πιστεύουν κάποιοι ότι όσο ο Ερντογάν είναι στην εξουσία, η Τουρκία θα στραφεί στο θέμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία προς τη Δύση, όταν ο ίδιος βλέπει πώς η Δύση γενικά υποσκάπτει τα θεμέλια του; 
 
Ίσως αυτό να δικαιολογεί και την συνεχή τακτική του στο να πατάει πάνω σε δύο βάρκες. 
 
Αλέξανδρος Νίκλαν 
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.