Σελίδες

29 Απριλίου 2022

29 Απριλίου είναι η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής!

Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής του Θωμά και της Μαίρης
 
Σήμερα είναι εορτή της Ζωοδόχου Πηγής που είναι ένα επίθετο της Υπεραγίας Θεοτόκου! Εορτάζει και το ομώνυμο παρεκκλήσιο στην Περίσταση Πιερίας! 
 

Χθες τελέστηκε εκεί με λαμπρότητα και κατάνυξη Πανηγυρικός Εσπέρινος (επισυνάπτονται φωτογραφίες)! 
 
Ας προσευχηθούμε η Υπεραγία Θεοτόκος να πρεσβεύει για να αναπαυθούν οι ψυχές των κεκοιμημένων δούλων του Θεού από αρχής κόσμου και να πρεσβεύει υπέρ ημών!!

2 σχόλια:

  1. ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ.

    Με το όνομα η Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα φέρεται ιερό χριστιανικό αγίασμα που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα “παλάτια των πηγών” στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη. Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık (= ψάρι) και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα.

    Για την αποκάλυψη του Αγιάσματος υπάρχουν δυο εκδοχές:
    α) Η πρώτη, που εξιστορεί ο Νικηφόρος Κάλλιστος αναφέρει ότι: Ο μετέπειτα Αυτοκράτορας Λέων ο Θράξ ή Λέων ο Μέγας (457 – 474 μ.Χ.), όταν ερχόταν ως απλός στρατιώτης στην Κωνσταντινούπολη, συνάντησε στη Χρυσή Πύλη έναν τυφλό που του ζήτησε νερό. Ψάχνοντας για νερό, μια φωνή του υπέδειξε την πηγή. Πίνοντας ο τυφλός και ερχόμενο το λασπώδες νερό στα μάτια του θεραπεύτηκε. Όταν αργότερα έγινε Αυτοκράτορας, του είπε η προφητική φωνή, πως θα έπρεπε να χτίσει δίπλα στην πηγή μια Εκκλησία. Πράγματι ο Λέων έκτισε μια μεγαλοπρεπή εκκλησία προς τιμή της Θεοτόκου στο χώρο εκείνο, τον οποίο και ονόμασε «Πηγή».

    Ο Κάλλιστος περιγράφει τη μεγάλη αυτή Εκκλησία με πολλές λεπτομέρειες, αν και η περιγραφή ταιριάζει περισσότερο στο οικοδόμημα του Ιουστινιανού. Ιστορικά πάντως είναι εξακριβωμένο, ότι το 536 μ.Χ. στη Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως, υπό τον Πατριάρχη Μηνά 536 – 552 μ.Χ.), λαμβάνει μέρος και ο Ζήνων, ηγούμενος «του Οίκου της αγίας ενδόξου Παρθένου και Θεοτόκου Μαρίας εν τη Πηγή».

    β) Η δεύτερη, που εξιστορεί ο ιστορικός Προκόπιος, τοποθετείται στις αρχές του 6ου αιώνα και αναφέρεται στον Ιουστινιανό. Ο Ιουστινιανός κυνηγούσε σ’ ένα θαυμάσιο τοπίο με πολύ πράσινο, νερά και δένδρα. Εκεί, σαν σε όραμα, είδε ένα μικρό παρεκκλήσι, πλήθος λαού και έναν ιερέα μπροστά σε μια πηγή. Αυτή «Είναι η πηγή των θαυμάτων» του είπαν. Και έχτισε εκεί μοναστήρι με υλικά που περίσσεψαν από την Αγιά Σοφία. Ο Ι. Κεδρηνός αναφέρει ότι χτίστηκε το 560 μ.Χ.

    Γράφοντας τον 14ο αι. μ.Χ. για το αγίασμα της Πηγής ο Νικηφόρος Κάλλιστος παραθέτει, από διάφορες πηγές, ένα κατάλογο 63 θαυμάτων, από τα οποία τα 15 φθάνουν ως την εποχή του.

    Σήμερα στην αυλή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών.
    Το δε αγίασμα βρίσκεται στον υπόγειο Ναό και αποτελείται από μαρμαρόκτιστη πηγή, το νερό της οποίας θεωρείται αγιασμένο. Απ’ εδώ διαδόθηκε ο τύπος της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ψηφιδωτή παράσταση της εικόνας σώζεται στον εσωνάρθηκα της Μονής της Χώρας.

    Σε ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού από τον Αυτοκράτορα Λέοντα η Εκκλησία καθιέρωσε την κατ΄ έτος εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδας.

    Ο Ναός αυτός έμεινε γνωστός στην ιστορία ως το αγίασμα του «Μπαλουκλί». Μπαλούκ στα τουρκικά σημαίνει ψάρι και η παράδοση μας λέει πως εκεί δίπλα στο αγίασμα, στις 23 Μαΐου 1453 μ.Χ. ένας καλόγερος τηγάνιζε ψάρια, όταν κάποιος του έφερε την είδηση πως πήραν την Πόλη οι Τούρκοι. Ο καλόγερος απάντησε πως μόνο αν τα ψάρια που τηγάνιζε έφευγαν απ΄ το τηγάνι και έπεφταν μέσα στο αγίασμα θα πίστευε ότι έγινε κάτι τέτοιο. Και πραγματικά τα ψάρια ζωντάνεψαν και έπεσαν μέσα στην πηγή του αγιάσματος. Μέχρι σήμερα δε, μέσα στην δεξαμενή Ζωοδόχος Πηγή διατηρούνται επτά ψάρια και μάλιστα σαν να είναι μισοτηγανισμένα απ΄ την μια πλευρά.
    ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ .....
    Μ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα στην αυλή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών. Το δε Αγίασμα, βρίσκεται στον υπόγειο Ναό και αποτελείται από μαρμαρόκτιστη Πηγή, το νερό της οποίας θεωρείται αγιασμένο. Απ' εδώ διαδόθηκε ο τύπος της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ψηφιδωτή παράσταση της Εικόνας σώζεται στον εσωνάρθηκα της Μονής της Χώρας.

    Το Μπαλουκλί (Τα ψάρια της Ζωοδόχου Πηγής), ποίημα του Γεώργιου Βιζυηνού

    Σαράντα μέρες πολεμά ο Μωχάμετ να πάρη
    την Πόλη την μεγάλη.
    Σαράντα μέρες έκαμεν ο 'γούμενος το ψάρι
    στα χείλη του να βάλη.
    Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλή Αγιασμα επιγραφη
    Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλή, Αγίασμα, επιγραφή
    Απ' τες σαράντα κι ύστερα, πεθύμησε να φάγη
    τηγανισμένο ψάρι.
    –Αν μας φυλάγ' η Παναγιά καθώς μας'ε φυλάγει,
    την Πόλη ποιος θα πάρη;
    Ρίχτει τα δίχτυα στον γιαλό, τρία ψαράκια πιάνει,
    –Θεός να τα βλογήση!
    Το λάδι βάλλει στην φωτιά μες στ' αργυρό τηγάνι,
    για να τα τηγανίση.
    Τα τηγανίζ' από την μια, και πά' να τα γυρίση
    κι από το άλλο μέρος.
    Ο παραγιός του βιαστικά πετά να του μιλήση,
    και τάχασεν ο γέρος!
    –Μην τηγανίζης, γέροντα, και μόσχισε το ψάρι
    στην Πόλη την μεγάλη!
    Την Πόλη την εξακουστή οι Τούρκοι έχουν πάρει,
    μας κόβουν το κεφάλι!
    –Στην Πόλη Τούρκου δεν πατούν κι Αγαρηνού ποδάρια!
    Με φαίνεται σαν ψεύμα!
    Μ' αν είν' αλήθεια το κακό, να σηκωθούν τα ψάρια
    να πέσουν μες στο ρεύμα!
    Ακόμ' ο λόγος βάσταγε, τα ψάρι' απ' το τηγάνι,
    την μια μεριά ψημένα,
    πηδήξανε κι επέσανε στης λίμνης την λεκάνη,
    γερά, ζωντανεμένα.
    Ακόμ' ως τώρα πλέουνε, κόκκιν' από το μέρος,
    όπου τα είχε ψήσει.
    "Φυλάγουν το Βυζάντιο ν' αναστηθή κι ο γέρος
    να τ' αποτηγανίση."
    ΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.