Σελίδες

29 Μαρτίου 2022

Ουκρανία: Ο πλανήτης πλέον απειλείται από πείνα – Έρχονται κοινωνικές αναταραχές

H εκτόξευση των τιμών των τροφίμων και η προοπτική μιας γενικευμένης... Αραβικής Άνοιξης λόγω πείνας
 
 
Η δυνατότητα της χώρας του να εξάγει σιτηρά επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και η κατάσταση θα βελτιωθεί μόνο αν τελειώσει ο πόλεμος με την Ρωσία δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Mykola Solskyi, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 26 Μαρτίου 2022.
 
Μιλώντας σε τηλεοπτική ενημέρωση δήλωσε ότι η Ουκρανία, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, θα εξήγαγε υπό κανονικές συνθήκες 4 με 5 εκατ. τόνους σιτηρά τον μήνα, ένας όγκος που έχει μειωθεί σε μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους. 
«Ο αντίκτυπος (στις παγκόσμιες αγορές) είναι άμεσος, δραματικός και μεγάλος.
Και συνεχίζεται.
Κάθε μέρα η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη», δήλωσε ο υπουργός.
 
Σήμα κινδύνου από τον Zelensky  
 
Προβλήματα με τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία ενδέχεται να πλήξουν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, στο ίδιος μήκος κύματος με τον υπουργό Γεωργίας.  
«Η Ουκρανία είναι ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς τροφίμων.
Σιτάρι, φυτικό έλαιο, καλαμπόκι.
Αυτή είναι η βάση της σταθερότητας και της εσωτερικής διατροφικής ασφάλειας πολλών κρατών σε διάφορες περιοχές του κόσμου", είπε ο Zelensky σε ομιλία βίντεο προς τους συμμετέχοντες στη Ντόχα. Φόρουμ 2022.  
 
Αναταράξεις στις αγορές  
 
«Καθώς οι παγκόσμιες αγορές δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από τις αναταράξεις της πανδημίας, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται προστατευμένος από κραδασμούς στις τιμές των τροφίμων.  
Και δεν μπορείτε να αισθάνεστε προστατευμένοι εάν δεν υπάρχει αρκετό φαγητό", είπε.  
 
Η Ουκρανία θα εξαγάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, αλλά η έλλειψη εξαγωγών από την Ουκρανία θα έπληττε πολλά έθνη σε άλλα μέρη του κόσμου, είπε ο Zelensky.
«Όλοι μαζί, δεν πρέπει να επιτρέψουμε την έλλειψη τροφίμων», κατάληξε.  
 
Προειδοποίηση από FAO  
 
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε άμεσο αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων, δεδομένου του ρόλου των χωρών ως σημαντικών εξαγωγέων βασικών αγροτικών προϊόντων, όπως σιτάρι, ηλιέλαιο, κριθάρι και καλαμπόκι, ενώ επηρεάζει επίσης ευπαθή τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά., προειδοποιεί η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ζητήματα παγκοσμίου επισιτισμού. 
 
Εκτόξευση των τιμών και κοινωνικές διαμαρτυρίες - Όπως στην Αραβική Άνοιξη
 
Όπως φαίνεται στα στοιχεία του FAO, η τιμή των βασικών προϊόντων διατροφής έχει αυξηθεί από την εισβολή στην Ουκρανία, αφού έχει ήδη ακολουθήσει ανοδική πορεία. 
 
Όπως σημειώνει η Katharina Buchholz, στο παρελθόν, παρόμοιες αυξήσεις στην τιμή των τροφίμων οδήγησαν σε αναταραχές, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, και μάλιστα συνέπεσαν με την Αραβική Άνοιξη το 2011, όταν οι πληθυσμοί στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή στριμώχνονταν από καταπιεστικά καθεστώτα. και νιώθοντας την πρόσθετη πίεση στα προς το ζην λόγω των υψηλών τιμών αυξήθηκαν και ανέτρεψαν αρκετά περιφερειακά καθεστώτα.  
 
Τα ιστορικά προηγούμενα
 
Το τρέχον επίπεδο των τιμών των τροφίμων ξεπερνά ακόμη και τις κορυφές που παρατηρήθηκαν το 2011 και το 2008, όταν οι τιμές των τροφίμων και άλλων αυξήθηκαν δραματικά, προκαλώντας αναταραχή σε αρκετές αφρικανικές χώρες καθώς και στο Μπαγκλαντές, την Αϊτή, την Ινδονησία και την Υεμένη.  
Η έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης έβαλε τέλος στην άνοδο των τιμών εκείνο το έτος.  
 
Αφρική και Μέση Ανατολή 
 
Στην παρούσα κατάσταση, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποίησε ότι η επισιτιστική κρίση θα μπορούσε να πλήξει ξανά τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθώς αρκετές χώρες της περιοχής είναι σημαντικοί εισαγωγείς ρωσικών ή ουκρανικών προϊόντων διατροφής.  
 
Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Cornell, Chris Barrett, η πιθανότητα αναταραχής αυξάνεται ξανά.  
Στις αρχές Μαρτίου, διαδηλώσεις για τις τιμές των τροφίμων πραγματοποιήθηκαν στο Ιράκ, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.