Σελίδες

26 Μαρτίου 2022

Ήθελα να σας πω αυτό που σας είπα!

Γράφει ο Χρίστος Γούδης
 
Τάδε έφη ο Ρώσος αρχιστράτηγος, και ήρωας του νικηφόρου για την Ρωσία Πατριωτικού Πολέμου του 1812 επί του Μεγάλου Ναπολέοντος, Μιχαήλ Ιλλαριόνοβιτς Κουτούζωφ (1745-1813), απευθυνόμενος σε μυωπικούς οφθαλμούς και μικρόνοες εγκεφάλους του περιγύρου του. Κάτι ανάλογο εξέφρασα με τον τρόπο μου, εν έτει 2004, όταν, ως Υπεύθυνος της Ομάδας Πολιτικής και Ιδεολογίας του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», θεώρησα καθήκον μου να δημοσιοποιήσω ένα εκτενές προσωπικό μανιφέστο υπό τον τίτλο «Η σύγχρονη Δεξιά ως Ιδεολογία και Πράξη», το πλήρες κείμενο του οποίου συμπεριέλαβα στη συνέχεια στο πόνημά μου «Η Κουλτούρα της Δεξιάς» (2005).
 
Αυτή η μικρή προσωπική συμβολή μου στον χώρο των πολιτικών ιδεολογιών ήταν αφιερωμένη «σε όλους τους μαχόμενους διανοητές, δεξιούς και αριστερούς, που πίστεψαν στις ιδέες τους για έναν καλύτερο κόσμο». 
 
Θα πρέπει να τονίσω ότι το εν λόγω μανιφέστο εκδόθηκε τότε με έξοδα μου στα πλαίσια μιας φιλοσοφίας «σαμιζντάτ» (αυτοέκδοση), προς αποφυγήν κάθε είδους εξάρτησης, και εξέφραζε – και εκφράζει έκτοτε – μια προσωπική θέαση των πολιτικών μας πραγμάτων. Έγινε αμέσως σαφές, από τις ανακλαστικές, και εν πολλοίς άναρθρες, αντιδράσεις που επακολούθησαν, ότι τότε ενόχλησε κάποιους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» (διάβαζε «Νέα Δημοκρατία»), τόσο για το περιεχόμενό του, αυτό καθεαυτό, όσο και για την αναγραμμένη προειδοποίηση στην πρώτη σελίδα, ότι ήταν «ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για όλους τους τυχοδιώκτες, κόλακες, και παρασιτούντες, που παρεισφρέουν, λυμαίνονται, και μολύνουν την πολιτική ζωή του τόπου».  
 
Σας παραθέτω σήμερα (25 Μαρτίου 2022) αυτολεξεί μία από τις ενότητές του, καθότι, δυστυχώς, τραγικά επίκαιρη, έστω και «Μετά από (σχεδόν) είκοσι έτη», για να μην ξεχνάμε και τον Αλέξανδρο Δουμά με τους «Τρεις Σωματοφύλακές» του (που όμως ήταν τέσσερις):  
 
Πολιτική Επιβίωσης 
 
«Μία μακρόπνοη προοπτική πολιτικής διακυβέρνησης απαιτεί προνοητικότητα για την αντιμετώπιση απρόσμενων ακραίων καταστάσεων που όλοι απεύχονται αλλά εάν συμβούν δεν θα πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την επιβίωση του έθνους. Γιατί στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία έχουμε προσδώσει την ιδιότητα του προστατευτικού μας κελύφους κατά παντός κακού, εξασθενήσει ή καταρρεύσει - και το σημερινό πλανητικό γίγνεσθαι δεν είναι το ευσταθέστερο ή το πλέον προβλέψιμο - η χώρα θα πρέπει να επιβιώσει. Αυτό συνεπάγεται ενσυνείδητη εθνική πολιτική και στον αγροτικό τομέα, με στρατηγικό στόχο να διατηρεί πάντα την δυνατότητα αυτάρκειας στην παραγωγή των προς το ζην, εάν η χώρα αντιμετωπίσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με δεδομένη την ευρωπαϊκή γεωργική υπερπαραγωγή και την αφθονία των εισαγόμενων προϊόντων, τέτοια σχέδια μπορεί να ηχούν αναχρονιστικά για όλους όσους δεν έχουν βαθύτερη ιστορική παιδεία και επαναπαύονται στην ψευδαίσθηση του "αύριο όλα θα πάνε καλύτερα" την οποία ανάγουν σε αυταπόδεικτο αξίωμα, αγνοώντας τα διδάγματα της ιστορίας». 
 
Τώρα τι άλλο να πω, πέραν του ότι σήμερα θα ήθελα να σας πω αυτό που (τότε) σας είπα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.