Κατάρρευση του Συστήματος Υγείας. Έχουμε ασχοληθεί σε πολλά άρθρα για το Σύστημα Υγείας.
(Κατάρρευση του Συστήματος Υγείας) Έχουμε αφιερώσει αρκετά άρθρα την περίοδο της πανδημίας στο Σύστημα Υγείας μας. Σκοπός των άρθρων δεν ήταν να περιοριστούμε σε ένα στείρο καταγγελτικό λόγο. Δεν ήταν ούτε να καυτηριάσουμε απλώς τα κακώς κείμενα. Η απώτερη ελπίδα ήταν να βοηθήσουμε το σύστημα να διορθωθεί και να αποφύγουμε απώλειες που δεν ήταν αναπόφευκτες. Σήμερα οδεύοντας σταθερά στους 26.000 νεκρούς νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.
Η πανδημία δεν αξιοποιήθηκε για τη βελτίωση του σύστηματος υγείας.
Είναι προφανές ότι το ετοιμόρροπο Σύστημα Υγείας κατέρρευσε. Είναι σίγουρο ότι δυστυχώς η πανδημία δε βοήθησε να γίνει καλύτερο. Είναι φανερό ότι η προθυμία με την οποία –για ποικίλους λόγους- έγιναν σημαντικές δωρεές από ιδιώτες και ιδρύματα έπεσε στο κενό. Είναι δυσάρεστο ότι η χρυσή ευκαιρία ριζικής αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ χάθηκε. Κι όμως υπάρχουν συνάνθρωποί μας που εθισμένοι στην παρακολούθηση των στρατευμένων ΜΜΕ πιστεύουν ότι το Σύστημα Υγείας άντεξε. Σε αυτούς θα αφιερώσουμε σήμερα μια πραγματική ιστορία.
Η ιστορία ενός 70χρονου και η κατάρρευση του Συστήματος Υγείας.
Για λόγους σεβασμού στη μνήμη του δε θα αναφέρω το όνομα του θύματος του Συστήματος. Πείτε ότι είναι η μητέρα ή ο αδελφός μας. Πείτε ότι είναι δημιούργημα της φαντασίας μου. Δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα αλλά τα γεγονότα. Αυτός λοιπόν ο συνάνθρωπός μας είχε την ατυχία να ζει σε μια επαρχιακή πόλη, εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Αθήνα αλλά κοντά σε ένα πολύ μεγάλο αστικό κέντρο.
Νόσησε από κορονοϊό χωρίς –για λόγους συνειδήσεως- να είναι εμβολιασμένος. Ήταν λίγο πάνω από 70 και επειδή είχε περιβάλλον που ενδιαφερόταν πολύ, παρέμεινε σπίτι υπό ιατρική παρακολούθηση. Ένας λόγος που συνέβαινε αυτό ήταν, φαντάζομαι και το γεγονός ότι το νοσοκομείο της πόλης του είχε 100% θνητότητα στη ΜΕΘ του.
Δεχόταν είναι αλήθεια μεγάλη πίεση από ένα σημείο και μετά από το περιβάλλον του να πάει στο νοσοκομείο και τελικά υπό την πίεση όλων αποφάσισε να το επισκεφθεί.
Στο νοσοκομείο πήγε με τα πόδια.
Πήγε στα επείγοντα περπατώντας. Στην εξέταση που του έκαναν διαπίστωσαν ότι είχε χαμηλό οξυγόνο στο αίμα αναπνέοντας στον ατμοσφαιρικό αέρα. Το οξυγόνο του αίματος αυξανόταν με χορήγηση εξωτερικού οξυγόνου σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επειδή ήταν γνωστό πρόσωπο στην κοινωνία του επαρχιακού νομού και τα πράγματα μπορεί να χειροτέρευαν, οι ιατροί φοβήθηκαν να τον κρατήσουν στο νοσοκομείο και αποφάσισαν να τον διακομίσουν. Το γειτονικό μεγάλο αστικό κέντρο που απείχε λίγα χιλιόμετρα δεν μπορούσε να τον δεχτεί. Ήταν γεμάτη η ΜΕΘ; Θεώρησαν ότι δε θα μπορούσαν να τον αντιμετωπίσουν αν επιβαρυνόταν η κατάσταση της υγείας του; Έπρεπε να μεταφερθεί στην Αθήνα.
Κατάρρευση του Συστήματος Υγείας.Ένα υδροκέφαλο σύστημα.
Ας κάνουμε ένα διάλειμμα από τη διήγηση για μερικά σχόλια. Ένα Σύστημα Υγείας υδροκέφαλο. Επαρχιακά νοσοκομεία που δε μπορούν να νοσηλεύσουν πάνω από μέτριας βαρύτητας περιστατικά. Ανοργάνωτα, χωρίς αξιολόγηση υπηρεσιών, επανδρωμένα με ένα πελατειακό σύστημα που έχουμε συχνά καταγγείλει. Μεγάλα αστικά κέντρα με Πανεπιστημιακά νοσοκομεία που παρακμάζουν. Δύο μόνο κέντρα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Με νοσοκομεία που δεν επαρκούν ούτε για τις ανάγκες των κατοίκων τους, επιφορτίζονται το βάρος ολόκληρης της χώρας. Πέρα όμως από αυτό. Φανταστείτε τον εαυτό σας να γυρίζεται από μια διήμερη εξόρμηση και να βρίσκεστε στην Εθνική Οδό επί ώρες. Πόση ταλαιπωρία και κούραση. Φανταστείτε τώρα ένα βαρύ περιστατικό να μεταφέρεται επί ώρες με ένα ασθενοφόρο στην Εθνική!!!
Η απόφαση της μεταφοράς.
Επειδή το νοσοκομείο δεν είχε επάρκεια έμπειρων ιατρών, όπως συνήθως, τη μεταφορά θα έκανε ένας αγροτικός ή ένας νέος ειδικευόμενος ιατρός. Για λόγους λοιπόν ασφαλείας, ο ασθενής ενημερώθηκε ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί διασωληνωμένος. Έτσι προχώρησαν σε διασωλήνωση, καταστολή και πλήρη επομένως εξάρτηση από τον αναπνευστήρα του ασθενοφόρου που είναι ένας μικρός αναπνευστήρας μεταφοράς.
Επειδή αναγνώστη μου δεν είσαι υποχρεωμένος να το ξέρεις, να ενημερώσω εδώ ότι οι αναπνευστήρες αυτοί είναι για μικρές αποστάσεις (συνήθως για μεταφορές εντός του νοσοκομείου) και όχι για μεταφορές πολλών χιλιομέτρων. Το ασθενοφόρο ξεκίνησε και σε λίγο διαπιστώθηκε ότι το οξυγόνο στον ασθενή έπεφτε δραματικά και έτσι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το σύστημα παροχής είχε πρόβλημα και έπρεπε να αλλάξουν ασθενοφόρο. Ο ασθενής βέβαια επί κρίσιμη ώρα είχε πολύ χαμηλό οξυγόνο γεγονός καταστροφικό για τα ευαίσθητα όργανά του.
Χαμηλό οξυγόνο.
Το νέο ασθενοφόρο ξεκίνησε και μετά από μερικές ώρες έφτασε στον προορισμό του, ένα μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών. Εκεί στην πρώτη λήψη αερίων αίματος διαπιστώθηκε ότι το pH ήταν λίγο πάνω από 6. Να ενημερώσουμε εδώ ότι το pH εκφράζει την οξύτητα του αίματος. Όσο πιο χαμηλά είναι τόσο πιο όξινο είναι το αίμα. Φυσιολογικά το pH πρέπει να είναι γύρω από το 7,35. Όταν πέφτει κάτω από 7 για ώρα, είναι ασύμβατο με τη ζωή γιατί καταστρέφονται τα ζωτικά όργανα. Χαμηλό pH σημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν αναπνέει (εν προκειμένω δεν αερίζεται) σωστά. Έτσι συγκεντρώνεται διοξείδιο του άνθρακα που ρίχνει το pH. Επίσης η κακή κυκλοφορία στον οργανισμό ρίχνει το pH. Επομένως ο ασθενής αν είχε ώρα αυτή την κατάσταση κινδύνευε να έχει χάσει όργανα και κυρίως το πιο ευαίσθητο από αυτά, τον εγκέφαλο.
Ο ασθενής ξεπέρασε τη λοίμωξη αλλά πέθανε.
Ο ασθενής μπήκε στη ΜΕΘ, ξεπέρασε τη λοίμωξη, όταν όμως προσπάθησαν μετά από μέρες, διακόπτοντας την καταστολή, να τον ξυπνήσουν δεν ανταποκρινόταν. Ο έλεγχος έδειξε ότι ο εγκέφαλος είχε πάθει πολύ σοβαρές ζημιές. Οι θεράποντες έκριναν ότι οι βλάβες δεν ήταν αναστρέψιμες και έτσι σε λίγες μέρες πέθανε. Η είδηση μεταφέρθηκε στις εφημερίδες ως ο θάνατος ενός ανεμβολίαστου. Μάλιστα αναγγέλθηκε πειθαρχική δίωξη κατά του ιατρού που τον έστειλε στο νοσοκομείο καθυστερημένα.
Δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός. Είναι κάτι συνηθισμένο. Ένα σύστημα που καταστρέφει τα παιδιά του. Χωρίς οργάνωση, με προσωπικό ακατάλληλο αλλά και εκεί που πραγματικά είναι άξιο, κατάκοπο από την υπερπροσπάθεια. Ένα σύστημα με φοβερές ελλείψεις, αλλά χωρίς αυτογνωσία. Έτσι εξηγείται ο τεράστιος αριθμός των νεκρών από την πανδημία. Τουλάχιστον να διδασκόμαστε από τα λάθη μας και στη μνήμη των θυμάτων να κάναμε μια νέα αρχή; Μακάρι αλλά αν κρίνουμε από όσα διέρρευσαν για τα σχέδια για το νέο ΕΣΥ νομίζω ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Κρίμα.
Πηγή: Cardiodoctor
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.