Σελίδες

12 Φεβρουαρίου 2022

Economist: «Ελαττωματική δημοκρατία» και η Ελλάδα

Η ετήσια έρευνα του Economist Intelligence Unit (EIU), η οποία αξιολογεί την ποιότητα της δημοκρατίας σε 167 χώρες με πέντε κριτήρια – εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός, λειτουργία της κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, δημοκρατική πολιτική κουλτούρα και ατομικές ελευθερίες – που ορίζονται από 60 δείκτες έδειξε ότι μόνο το 6,4% ζει σε πλήρη δημοκρατία.
 
Οι σκανδιναβικές χώρες και η Νέα Ζηλανδία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις για άλλη μια χρονιά.
 
Η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα και το Βέλγιο, βρίσκονται στην κατηγορία «ελαττωματικές (flawed) δημοκρατίες». 
 
Η Ελλάδα, με άριστα το 10 βαθμολογείται με 7,56 και βρίσκεται στην 34η θέση, κάτω από πολλές χώρες του δυτικού κόσμου, αλλά και κάτω από την Μποτσουάνα, το Πράσινο Ακρωτήριο, την Χιλή, τον Μαυρίκιο κ.ά. 
 
Ο γενικός παγκόσμιος δείκτης υποχώρησε στο 5,28 στα 10 για το 2021 από 5,37 στα 10 για το 2020 
 
21 χώρες βρίσκονται στην κατηγορία «πλήρεις δημοκρατίες» 
53 χώρες στην κατηγορία «ελαττωματικές δημοκρατίες» 
34 χώρες στην κατηγορία «υβριδικά καθεστώτα» 
και 59 χώρες στην κατηγορία «απολυταρχικά καθεστώτα»
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Εσείς σε ποια κατηγορία θα βάζατε την Ελλάδα;
Εγω προσωπικά θα την έβαζα στην κατηγορία "απολυταρχικά καθεστώτα"...
Είχα μερικές αμφιβολίες μέχρι να σκάσει ο κορωνοϊός... αλλά τελικά κατέληξα...
Δεν υπάρχει ελεύθερη τηλεόραση (ή γενικώς ελέυθερα ΜΜΕ).
Φιμώνονται όλες οι αντίθετες φωνές... ακόμα και οι επιστημονικές.
Ο δικτάτορας κάνει οτι του γουστάρει.... π.χ. βάζει πρόστιμα σε όποιον θέλει για διάφορες αιτίες ενώ ο ίδιος κατα κόρον παραβιάζει ακόμα και τα μέτρα επί προστίμου που βάζει ο ίδιος... (θυμηθείτε για παράδειγμα την απαγόρευση στις ταβέρνες και την επίσκεψη σε γνωστό νησί του δικτάτορα οπου συνέφαγε με 30 άτομα!!! ή το κλείσιμο των πολιτών στα σπίτια τους όταν εκείνος έκανε βολτούλες με το ποδήλατό του με τους κολλητούς του ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΜΑΣΚΕΣ...
Καλά μην αναφέρουμε τα όσα κάνει στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας....
ΧΟΥΝΤΑΡΑ με τα όλα της....
 
Και για να μην χασκογελάνε μερικοί εμβολιασμένοι, άντε κι εσείς να δείξετε πιστοποιητικό για να πιείτε ένα καφεδάκι.... οπαδοί του "δημοκράτη"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.