Σελίδες

16 Φεβρουαρίου 2022

Πως η Δραχμή «σώζει» προς το παρόν τη Τουρκία. Το μήνυμα του Μάτριξ στον Ερντογάν.

Γράφει ο Δημήτρης Α. Αλεξόπουλος
 
Όχι δεν πρόκειται για επαναφορά του εθνικού μας νομίσματος-έτσι και αλλιώς το παρόν άρθρο έχει εκτός των άλλων και ανάλαφρο χαρακτήρα-αλλά για τη στήριξή της τουρκικής οικονομίας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα των οποίων το νόμισμα είναι η Δραχμή. 
 
Η δραχμή που για αιώνες επικράτησε να χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο μέρος του τότε γνωστού κόσμου άρχισε να εκλείπει σταδιακά ως νόμισμα μετά τις ρωμαϊκές κατακτήσεις και την επικράτηση του δηναρίου ως νομισματικής μονάδας. Παρόλα αυτά υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα νομίσματα τα οποία έχουν ως ρίζα τη λέξη δραχμή, όπως είναι το ντραμ της Αρμενίας, το ντιρχάμ του Μαρόκου ή το ντιρχάμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
 
Οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) ανακοίνωσαν στις 19.01.2022 την υπογραφή συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων (swap), ύψους σχεδόν 5 δισ. δολαρίων, μία ένδειξη της αναθέρμανσης των διπλωματικών σχέσεων που παρέχει στην Άγκυρα χρηματοδοτική στήριξη καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομική αναταραχή. Η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το συνάλλαγμα για να ενισχύσει τα διαθέσιμά της, τα οποία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο 20ετίας σε καθαρή βάση μετά τις δαπανηρές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος που ξεκίνησε η κεντρική τράπεζα τον περασμένο μήνα για να αναχαιτίσει την κρίση της τουρκικής λίρας. Οι δύο κεντρικές τράπεζες ανέφεραν ότι η συμφωνία θα είναι τριετής με δυνατότητα επέκτασης και το ύψος της ανέρχεται σε 64 δισ. λίρες και 18 δισ. Ντιρχάμ (το νόμισμα των ΗΑΕ).  
 
Η λεπτή ειρωνεία του Κοσμικού Φαρσέρ.  
 
Κάποιος από τους Μεγάλους παίκτες στο Μάτριξ αποφάσισε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν ότι ο δρόμος για την αποκατάσταση της τουρκικής οικονομίας περνάει από τον συμβιβασμό και τη συνεννόηση με την Ελλάδα και ότι αυτό ποτέ δεν μπορεί να γίνει με απειλές και εκβιασμούς του χειρίστου είδους. Το Μάτριξ μάλιστα επέλεξε τον στενότερο σύμμαχο της Ελλάδος τα ΗΑΕ για το ρόλο του ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ της τουρκικής οικονομίας. Το μοναδικό και πλουσιότερο κράτος το οποίο έχει για νόμισμα του τη Δραχμή. Επιπλέον το Μάτριξ υπενθυμίζει στον Ερντογάν ότι ήταν μέγα λάθος να επιτεθεί στην Αρμενία η οποία έχει επίσης τη Δραχμή ως εθνικό της νόμισμα.  
 
Το μήνυμα είναι σαφέστατο: «ΒΡΕΣ ΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.