Σελίδες

25 Φεβρουαρίου 2022

Στην Αθήνα άρχισε ο «νέος 64ος γύρος» των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας

Η συνάντηση γίνεται σε χρονική περίοδο, κατά την οποία προηγήθηκαν συνεχείς απειλές Ερντογάν και των ομοίων του, κατά της Ελλάδας της Κύπρου, για Ελληνικό Αιγαίο και τα νησιά μας, ενώ στο Όσλο ο Τούρκος πρεσβευτής είχε και ένα «θερμό» επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια.
 
Μια μικρή αποσπασματική ανακεφαλαίωση αφύπνισης και μνήμης από Αντώνη Αντωνά.
 
H Τουρκία και πάλι θα επιδιώξει να θέσει προς συζήτηση έξι θέματα, στα οποία περιλαμβάνονται η κυριαρχία νησίδων, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας και ζητήματα εναερίου χώρου Έπειτα λοιπόν από χρόνια σιωπής, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και πάλι με επικεφαλής τον πρέσβη κ. Παύλο Αποστολίδη θα ξανα-ακούσει ποια είναι η τουρκική ατζέντα για τις συζητήσεις. Από την άλλη, η τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, θα καταγράψει τις ελληνικές απόψεις σχετικά με την οριοθέτηση των διερευνητικών συνομιλιών. Αφού προσδιοριστεί και πάλι ( Κολοκυθιά η υπόθεση και της Χαλιμάς τα παραμύθια…) τι ζητά η Άγκυρα και τι επιδιώκει η Αθήνα, στον σημερινό και πάλι νέο γύρο των διερευνητικών επαφών η κάθε αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει τις απαντήσεις της, σύμφωνα με τις οδηγίες, που θα έχει λάβει από την κυβέρνησή της. Αν κάποια από τις δύο πλευρές απορρίψει την προοπτική των περαιτέρω συνομιλιών με βάση την ατζέντα των θεμάτων που θα έχουν εγερθεί από το άλλο μέρος και δεν υπάρξει συμβιβασμός, τότε είναι αναπόφευκτη η διακοπή των συζητήσεων.Ο προηγούμενος γύρος είχε διεξαχθεί στην Άγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου του 2021. Ο τότε γύρος των διερευνητικών και πάλι συνεχίσθηκε σε μια περίοδο, που είχαν αυξηθεί οι τουρκικές προκλήσεις, εγείροντας ανυπόστατες και παράνομες αξιώσεις για τα ελληνικά νησιά και την ΑΟΖ. 
 
Ο κ. Νίκος Δένδιας έθιξε το ζήτημα στη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέροντας πως η Τουρκία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη στην Ουκρανία (ειδικά σήμερα που ήδη άρχισε η Ρωσσική εισβολή στην Ουκρανία). Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την κυριαρχία, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εθνική της αξιοπρέπεια έναντι οιασδήποτε απειλής.  
 
Έχουν προηγηθεί οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, που αμφισβητούν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου και το θερμό τετ α τετ του κ. Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη στο Όσλο όταν ο τελευταίος απάντησε προκλητικά στα επιχειρήματα Δένδια ότι η Τουρκία παραβιάζει καθημερινά και με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την νομιμότητα στο Αιγαίο και το διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.... 
 
«Λέτε ανοιχτά σε ένα κοινό και πιθανότατα, επίσης στο Διαδίκτυο, ότι το να απειλείς με πόλεμο οποιαδήποτε χώρα είναι νόμιμο;» ήταν η απάντηση του Νίκου Δένδια, ο οποίος προσέθεσε πως η Τουρκία έχει υπογράψει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, που απαγορεύει πλήρως τη χρήση βίας και την απειλή χρήσης βίας. … Και η Τουρκία….Δεν ακούει, δεν βλέπει, αλλά μιλά και από πάνω… Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί» σε συγκεκριμένα θέματα και ειδικότερα στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Τουρκίας Invest in Turkey, στην αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της covid-19, στην πρόοδο της Κοινής Επιτροπής για τον Τουρισμό καθώς και στην επανενεργοποίηση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής. Αυτά λοιπόν είναι τα κυρίως θέματα, που μας απασχολούν, που είναι η κορυφή του παγόβουνου αφού περί άλλων τυρβάζουμε και η Τουρκία …, Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και Τούρκο φίλευε και κ@λο φύλαγε … Η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη να κερδίζει χρόνο, προς υλοποίηση των επεκτατικών της στόχων και εμείς άβουλοι δειλοί και μοιραίοι αφήνουμε την βρώμικη της φτέρνα να μας πατά ….. «Δυστυχισμένε μου λαέ καλέ και αγαπημένε. Πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε». 
Δ. Σολωμός 
 
Έτσι λοιπόν τότε κατά την προηγούμενη συνάντηση, συζητήθηκαν επίσης οι εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών, οι προοπτικές συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων! 
 
Ολοκληρώθηκαν οι τότε διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας εν μέσω προκλητικών δηλώσεων. Αποτέλεσμα μηδέν! Και όταν ολοκληρώθηκε και ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα… τι έγινε; Η «γαλάζια πατρίδα» είναι η κόκκινη γραμμή μας δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΑΚP, Ομέρ Τσελίκ που σχολιάζει και τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας λέγοντας: «Αν πέσετε σε μπελάδες, είναι η Τουρκία που θα τρέξει πρώτα, όχι οι χώρες που συμμαχήσατε».!!! 
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ, ο Ομέρ Τσελίκ κάλεσε Ελλάδα και Κύπρο ο να εγκαταλείψουν «τη μαξιμαλιστική τους συμπεριφορά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται, είπε για «μια πολιτική που βλέπει το Αιγαίο ως τη λίμνη του δεν οδηγεί πουθενά. Απέναντι στην τελευταία παραβίαση ε/κ πλοίου, το ναυτικό μάς απάντησε άμεσα και το απομάκρυνε. Η γαλάζια πατρίδα είναι η κόκκινη γραμμή μας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας. Εάν κάποιος πει ότι η έννοια της γαλάζιας πατρίδας περιλαμβάνει επιθετικότητα και το πει αυτό ως μέλος της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, θα πούμε ότι είμαστε εντελώς αντίθετοι. Θα παλέψουμε για τη γαλάζια πατρίδα και θα πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα», ανέφερε ο Τσελίκ. 
 
Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τα όσα αναφέρει στην επιστολή του προς τον ΟΗΕ ο εκπρόσωπος της Άγκυρας, Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος αναφέρθηκε εκ νέου στα νησιά του Αιγαίου λέγοντας «Αυτό που πρέπει να συζητηθεί εδώ είναι ότι η Ελλάδα έχει εξοπλίσει και συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά τα οποία πρέπει να είναι αφοπλισμένα». Εν εναντία περιπτώση, αμφισβητείτε η κυριαρχία τους και αυτονόητο … υπάγονται στην… Τουρκική επικράτεια της Γαλάζιας πατρίδας τους… «Αυτό που πρέπει να καταλάβουν ( οι «Έλληνες», εδώ χρησιμοποιεί την λέξη γκιαούρηδες) είναι ότι οι χώρες που αναφέρατε δεν θα είναι μαζί σας στις δύσκολες στιγμές σας, αλλά η Τουρκία, ως «γείτονας, ήταν πάντα μαζί σας στις δύσκολες στιγμές σας», αν πέσετε σε μπελάδες, είναι η Τουρκία που θα τρέξει πρώτα». 
 
Τελικά όντως η Τουρκία άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου. Αφήστε την να μπεί πρώτη μέσα και κλειδαμπαρώστε την….. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε ακόμη ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα, που μπορούν να επιλυθούν στο τραπέζι», αλλά κλιμάκωσε τις απειλές τους λέγοντας: «Εάν δημιουργήσετε μια de facto κατάσταση στο πεδίο ενώ αρχίζετε να εργάζεστε στο τραπέζι, εάν δείχνετε μια εξαιρετικά επιθετική στάση, τότε θα βλέπετε πάντα τις δυνάμεις μας να είναι εκεί στο πεδίο. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ καλύτερο για την Ελλάδα να ενεργεί με κοινή λογική και να σέβεται την προσέγγισή μας για την επίλυση προβλημάτων μέσω διπλωματίας», κατέληξε. 
 
Εκτός θέματος είναι η κατοχή της Κύπρου, οι απειλές, οι παραβιάζεις Ελληνικών αιθέρων και θαλασσών. Δηλαδή συρόμαστε και αγόμαστε από την έξυπνη μπαμπέσικη διπλωματία της σαλαμοποίησης από την Τουρκία….Όσα περισσότερα διεκδικώ, άλλα τόσα κερδίζω …. Π.χ. Στο θέμα Αμμοχώστου, παρά τα καταδικαστικά ψηφίσματα του ΟΗΕ η Τουρκία αλώνει την εγκλωβισμένη πόλη… Από πλευράς μας … προσφέρουμε αντάλλαγμα να νομιμοποιήσουμε το παράνομο αεροδρόμιο Τουρκικό αεροδρόμιο Τύμπου … Αύριο μεθαύριο θα μας απειλήσουν με ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία … Από πλευράς μας …. Θα εκλιπαρούμε … Μην ενσωματωθείτε στην Τουρκία … θα σας αναγνωρίσουμε ως ανεξάτητο κράτος και θα δηλώσουμε ότι η Τουρκία «νόμιμα» αποβιβάστηκε στην Κύπρο, ως ο κ. Αποστολίδης παλαιότερα ανέφερε σε μελέτη του στο ΕΛΙΑΜΕΠ ότι οι τούρκοι “αποβιβάστηκαν” στην Κύπρο το 1974 !! Με το «αποβιβάστηκαν» (landed), είναι σαν να εννοείται ότι οι τούρκοι εδικαιούντο να αποβιβαστούν ελεύθερα για «τουριστική επίσκεψη». ( Το ορθό …THEY INVATED – OCCUPATION GENOCIDE και όλα τα συνώνυμα ….) Στην εισαγωγή της εν λόγω μελέτης, αναφέρετε στο Κυπριακό ως διακοινοτικές συνομιλίες…. ( Για τις δηλώσεις του αυτές προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους Κυπριακών οργανώσεων και φορέων και εμού, αλλά δεν είναι αναγκαίο επί του παρόντος να τις επαναλάβω…) 
 
Προσέξτε την διατύπωση της επίμαχης φράσης… IN 1974, A TURKISH FORCE «LANDED» ON THE ISLAND IN RESPONSE TO A COUP AGAINST PRESIDENT MAKARIOS INSPIRED BY THE ATHENS -THEN - RULING …. Δηλαδή μπορεί να το εκλάβει κάποιος, ότι απλά και … νόμιμα αποβιβάσθηκαν και όχι «εισέβαλαν», για να βοηθήσουν τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο….   
 
Στην ουσία τέτοιες ατυχείς απόψεις, όχι μόνο δεν βοηθούν την Κύπρο και δεν υποστηρίζουν μια λύση στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν βέλη στην φαρέτρα της Τουρκίας… Συνεχίστε λοιπόν με αυτά τα μυαλά και σύντομα θα διαπιστώσετε ολέθρια αποτελέσματα με την Τουρκία να τρίβει τας χείρας της και εμείς με τα χέρια μας να σκουπίζουμε τα δάκρυα μας, ως γλαύξ θρηνούσα επί ερειπίων …. 
 
Ένα απλό αυτονόητο ερώτημα: Αν λοιπόν στις διερευνητικές συνομιλίες με τους γείτονες Τούρκους αναφερθεί τυχαία και το Κυπριακό θέμα, (αν και είμαι βέβαιος ότι θα αποφύγετε και εσείς και οι δόλιοι, «σύμμαχοι» μας να αναφερθείτε, διότι θέλετε εις μάτην να απαλλαγείτε από αυτόν τον «μπελά» και να θυσιάσετε ξανά την Κύπριδα Ιφιγένεια, ως ο «Κάλχας» την θυσίασε το 74), τότε τι στάση αξιοπρέπειας εθνικής θα κρατήσετε; Ή μήπως και εσείς θα ακολουθήσετε τα πιο κάτω ενδεικτικά παλαιότερα «δόγματα», που ενδεχομένως ισχύουν μέχρι σήμερα, ως αποδεικνύεται και από την εγκατάλειψη του 1974….., αυτού του ακριτικού ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ νησιού, προπύργιου του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, που ανά τους αιώνες αγωνίζεται να παραμείνει ΕΛΛΗΝΙΚΟ και πάντα εγκαταλελειμμένο είναι, έχοντας μόνο την καθολική συγκινητική συμπαράσταση του απλού ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ … 
 
Στο δια ταύτα και ο κ. Αποστολίδης και οι συν αυτώ, καλό θα ήταν να κάνουν μια ανανέωση εθνικής μνήμης, περί βάρβαρης τουρκικής εισβολής και να μελετήσετε καλύτερα περί *άρθρου 4, που επικαλέσθηκε δόλια η Τουρκία των 82 εκατομ. για να εισβάλει στην μικρή και άοπλη Ελληνική Κύπρο των 500 χιλ. κατοίκων, και να ακούσετε ταυτόχρονα τις νοερές φωνές των 6000 αδικοχαμένων Κυπρίων Ελλήνων και 1619 αγνοουμένων (Κυπρίων και αδελφών Ελλαδιτών), των 350000 εκτοπισμένων, των 20000 εγκλωβισμένων και να να δείτε επί ματοβαμμένου χάρτου την κατοχή του 37%. Να ακούσετε τον πόνο των 250000 προσφύγων και ταυτόχρονα να ξαναδιαβάσετε τα περί άρθρου 4 των εγγυήσεων Ζυρίχης Λονδίνου, το οποίο πουθενά δεν παραχωρεί το δικαίωμα στις εγγυήτριες χώρες να εισβάλλουν στα εδάφη της Κύπρου και να κατασφάζουν αμάχους. Κάντε ένα διαλογισμό και αυτοκριτική προτού προβαίνετε σε ατυχείς δηλώσεις κατά των Εθνικών μας συμφερόντων και αν προχωρήσετε περαιτέρω στις ατέρμονες διερευνητικές και πάντα άκαρπες συνομιλίες, προετοιμασθείτε … μήπως οι Τούρκοι συνομιλητές σας … (λέω) ανακινήσουν θέμα δύο κρατών στην Κύπρο ή ακόμη και διεκδικήσουν ολόκληρη την Κύπρο μας. διότι δεν έχουν μπέσα, αλλά μόνο μπαμπέσα …..
 
Και τέλος … μήπως οι Τούρκοι σας πείσουν ότι ο χάρτης της νεοθωμανική αυτοκρατορίας και Γαλάζιας πατρίδας, νόμιμα περιλαμβάνει το Ελληνικό Αιγαίο με τα νησιά του και εσείς σαν αντάλλαγμα και εντός πλαισίων Μ.Ο.Ε ( Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) προσφέρετε τις Ελληνικές παραμεθόριες περιοχές, που ζει η Μουσουλμανική μειονότητα ή ακόμη και συνεκμετάλλευση του Ελληνικού Αιγαίου ….. ως αντάλλαγμα για να κλείσει το θέμα … *Και περί άρθρου 4…. Ίδετε.  
 
 
Μάλλον στο τέλος και πάλι αντί να τρίξει η άμαξα θα τρίξει ο αμαξηλάτης και στην προκειμένη περίπτωση βέβαιον είναι ότι η νεοθωμανική Τουρκία ξανά θα ζητήσει και τα ρέστα…. Η χώρα τυχοδιώκτης, που χωρίς αιδώ διεκδικεί ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ και ΘΑΛΑΣΣΕΣ, που ποτέ δεν της ανήκαν και ζει σε κατειλημμένα άγια χώματα Ελληνικά της Μ. Ασίας…. 
 
Όπως λοιπόν και οι προηγούμενοι 63 γύροι των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, έτσι και 64ος που διεξάγεται στην Αθήνα, είναι καταδικασμένος σε αποτυχία. Αν υπήρχαν έστω και αμυδρές ελπίδες για πιθανή σύγκλιση ή έστω συνεννόηση των δύο χωρών, η επιθετική ρητορική και προκλητική στάση, που ανέπτυξε η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, αυτονόητο τις «τίναξε» στο αέρα ήδη. 
 
Η διαδικασία είναι εκ προοιμίου ναρκοθετημένη από την Άγκυρα, η οποία φρόντισε επιμελώς να αναπτύξει το νέο της διπλωματικό αφήγημα, που παρουσιάζει την Ελλάδα ως παραβάτη των διεθνών συνθηκών, με αφορμή των στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Προτάσσοντας ως βασικό διπλωματικό «εργαλείο»-επιχείρημα την αποστρατικοποίηση των νησιών, το οποίο έχει αναγάγει σε πρωτεύον θέμα στην ατζέντα της αφού η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την κυριαρχία της Ελλάδας επ’ αυτών των νησιών και εν γένει τις διεθνείς συνθήκες που διέπουν το «καθεστώς» στο Αιγαίο και αναίσχυντα δηλώνει ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει σε 12 ν,μ, την ΑΟΖ της, όπως δικαιούται με βάση το διεθνές δίκαιο θα της κηρύξει πόλεμο…. CASUS BELLI!!! 
 
Είναι προφανές πως είμαστε ενώπιον μιας νέας κλιμάκωσης της έντασης και των προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, που επιχειρεί να εδραιώσει τη στρατηγική γκριζαρίσματος του Αιγαίου και ευθείας αμφισβήτησης του καθεστώτος κυριαρχίας της Αθήνας. Υπό αυτό το πρίσμα κάθε συζήτηση για εποικοδομητικές συζητήσεις και πιθανή ταύτιση, είναι εκ των ουκ άνευ… Τις δύο πλευρές χωρίζει «άβυσσος» αναφορικά με την ατζέντα που θέτουν κατά τις διαβουλεύσεις, που πιστοποιείται κάθε φορά, με τρόπο πανηγυρικό. Η Ελλάδα θα κατέλθει και σ’ αυτές τις διερευνητικές με μοναδικό θέμα συζήτησης την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στον Αιγαίο. Εκ διαμέτρου αντίθετη, βεβαίως, είναι η τουρκική ατζέντα, η οποία είναι σαφώς πιο διευρυμένη, εμπλουτισμένη με ζητήματα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, την αποστρατικοποίηση των νησιών, ακόμη και την τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Είναι πρόδηλο ότι δεν μπορεί να προκύψει η παραμικρή σύγκλιση ανάμεσα σε δύο χώρες πουσυζητούν (;) επί διαφορετικών θεμάτων. Περισσότερο με έκθεση απόψεωνν και της ατζέντας τους μοιάζουν οι επαφές, παρά με ουσιαστική διαβούλευση. Ευλόγως θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί συνεχίζεται κάτι που είναι δομικά τόσο ανεδαφικό αν όχι ουτοπικό, ως προς την παραγωγή αποτελέσματος; 
 
Ο λόγος είναι πως καμία χώρα δεν θέλει να πάρει «πάνω» της, το βάρος της αποχώρησης από τον διάλογο. Η τουρκική μπαμπέσικη διπλωματία επιχειρεί να παρουσιάσει εαυτόν στη διεθνή κοινότητα, ως η χώρα που επιθυμεί τον διάλογο, τη συνεννόηση και την ειρηνική επίλυση, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όχι πως η Άγκυρα γίνεται πιστευτή, ωστόσο η Αθήνα οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σ’ αυτό το ιδιότυπο blame game και ως εκ ως εκ τούτου οφείλει μεν να συνεχίσει τις διερευνητικές, προς χάριν της… υποχρέωσης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, αλλά τελεσιγραφικά πλέον διότι η Τουρκία έσπασε και τα χτένια και την χτένα να δηλώσει ότι όποιες απειλές ή εχθρικές ενέργειες της βάρβαρης γείτονος εκτός του ότι θα αντιμετωπισθούν όπως αρμόζει, ταυτόχρονα όποιος διάλογος διακόπτεται οριστικά…… 
 
Αυτά τα ολίγα και άλλα μύρια περί βάρβαρης Τουρκίας … Συνεχίστε και ευχόμαστε να χιλιάσετε τις διερευνητικές σας με τους επίδοξους ολετήρες του Ελληνισμού, Τούρκους γείτονες, μέχρι στο πάτο να φτάσουν, αλλά σημειώστε πριν ότι …«Ο Τούρκος κι η ουχιά δεν έχουνε μπιστιά». 
 
Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. 
 
Υ.Γ. Το πιο πάνω άρθρο γράφτηκε κατά την έναρξη του 64ου κύκλου των διερευνητικών και όπως αυτονόητα είχε προβλεφθεί, μετά από σύντομες συζητήσεις για ακόμη μια φορά … μηδέν το αποτέλεσμα...
Causa latet, vis est notissima. Η αιτία είναι κρυμμένη, το αποτέλεσμα είναι εμφανέστατο.
 
Τι αναφέρει η ειδησεογραφία … εν συντομία…. 
Ολοκληρώθηκε ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας που διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα στη σκιά της ουκρανικής κρίσης. Παρά το γεγονός ότι στο επίκεντρο των επαφών ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, οι προσδοκιες «ήταν χαμηλές» δεδομένου ότι η Άγκυρα τον τελευταίο καιρό έχει κλιμακώσει την ένταση με προκλητικές δηλώσεις για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά και το casus belli. Ωστόσο, όπως είχε επισημανθεί στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα, είναι σημαντικό να «διατηρηθεί» ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Αν και το υπουργείο Εξωτερικών δε θα «εκδώσει» καμία ανακοίνωση, πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση έχει «ξεφύγει» από τον ορισμό των θαλασσίων ζωνών και έχει μεταφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα. Σημειώνεται ότι στις συζητήσεις συμμετείχαν από την πλευρά της Ελλάδας ο πρέσβης, Παύλος Αποστολίδης και από την Τουρκία ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.
 
Ας επισημάνουμε: Πρώτον, οι προσδοκίες ήταν «χαμηλές» (Αυτονόητο), δεύτερον, θα διατηρηθεί «ανοικτός» διάλογος (Διότι δεν έχει ημερομηνία λήξης) τρίτον, το ΥΠ.ΕΞ. δεν θα «εκδώσει» καμία ανακοίνωση (Τι ανακοίνωση; Τα εν οίκω μη εν δήμω) και τέταρτον, η συζήτηση έχει «ξεφύγει»…. (Τώρα;;;)
 
Μεταξύ αστείου και πολύ σοβαρού θα λέγαμε ότι η μόνη «επιτυχία», , είναι ότι αυτά τα ατέρμονα «meetings», δεν ονομάζονται π.χ. 64η συνάντηση, αλλά 64ος «κύκλος», Και όταν εισέρχεσαι σε ένα φαύλο κύκλο, βέβαιον είναι ότι δεν γνωρίζεις, που είναι η αρχή και που το τέλος. Ένας κύκλος ειδικά με την Τουρκία όντως ούτε αρχή έχει, ούτε τέλος. Είναι σαν να κοιτάμε το άπειρο και το μυαλό μας «μπλοκάρει» όταν διερωτόμαστε, που είναι το τέλος του… 
Κακής απ’ αρχής γίγνεται τέλος κακόν. Ευριπίδης

2 σχόλια:

  1. Στην Αθήνα άρχισε ο «νέος 64ος γύρος» των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας
    Ο ΤΙΤΛΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ...ΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΡΙΝΓΚ Κ ''ΠΑΙΖΟΥΝ'' ΜΕ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ Κ ΚΡΙΤΩΝ Κ ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Κ ΤΕΛΟΣ.
    ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ Κ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΧΕΔΟΝ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ Ο ΔΙ..., ΑΠΡΕΠΗΣ25 Φεβρουαρίου, 2022 20:26

    Απλά Δαναέ μου σημείωσε ότι δυστυχώς η ανοχή μας και η λήθη των εθνικών μας καταστροφών και σήμερα μας οδηγεί σε αδιέξοδα, διότι άρχοντες δειλοί, άμοιροι και μοιραίοι αντάμα συνεχίζουν να μας θεωρούν δουλοπάροικους τους... που περιμένουμε κάνα θάμα... Τι να κάνουν κριτές και διαιτητές ... Αυτοί αφεντάδες ...Καμμιά ανακοίνωση δεν εξέδωσαν ... Δηλ. εν τη απουσία του Ελληνικού λαού και πίσω από κλειστές πόρτες συζητούν το μέλλον μας ... με βαρβάρους ... και ξεχνάνε ότι αυτοί οι οχτροί γείτονες ποτέ δεν είχαν ιστορία, παρά μόνο ποινικό μητρώο ... ο λαός της οργής του Θεού ...
    Και τέλος ... Τούρκους φιλεύετε Έλληνες ταγοί μας, αλλά και κ@@ο φυλάγετε ....
    ΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.