Σελίδες

31 Ιανουαρίου 2022

Ψυχολόγοι κατηγορούν τη «μονάδα προώθησης» της βρετανικής κυβέρνησης για χρήση «κατάφωρα ανήθικων» τακτικών φόβου για να τρομάξει το κοινό ώστε να ακολουθήσει τους κανόνες για τον Covid

Γράφει ο Jacob Thorburn 
 
Οι ψυχολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η «μονάδα προώθησης» της κυβέρνησης χειραγωγεί την τακτική του φόβου με τρόπο που μοιάζει με την Κίνα για να εξαναγκάσει το τρομοκρατημένο κοινό να ακολουθήσει τους αυστηρούς κανόνες του Covid.
 
Οι βουλευτές πρόκειται να ξεκινήσουν έρευνα για τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται πίσω από τη «μονάδα προώθησης» του Νο 10 – που χρησιμοποιείται από την Downing Street για να επηρεάσει διακριτικά τη συμπεριφορά του κοινού – εν μέσω φόβων ότι χρησιμοποίησαν «εξαιρετικά ανήθικες» τακτικές με τρόπο παρόμοιο με αυτές που παρατηρούνται σε αυταρχικά κράτη.  
 
40 ψυχολόγοι συνυπέγραψαν επιστολή προς την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, προειδοποιώντας για τις ανήθικες διαφημίσεις που χρησιμοποιούν συνθήματα όπως: «Μείνετε στο σπίτι για να σώσετε ζωές» και «αν βγείτε έξω και το διαδώσετε, οι άνθρωποι θα πεθάνουν».  
 
Η χρήση τηλεοπτικών εικόνων που έδειχναν «τους οξέως ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας» και η «μακάβρια μονοσήμαντη εστίαση στον αριθμό των θανάτων από το Covid-19 χωρίς αναφορά στη θνησιμότητα από άλλες αιτίες» αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο κριτικής από την ομάδα.  
 
Στις παρατηρήσεις των ψυχολόγων σημειώθηκε επίσης ένα κυβερνητικό υπόμνημα που κοινοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020, το οποίο πρότεινε να αυξηθεί το «αντιλαμβανόμενο επίπεδο προσωπικής απειλής μεταξύ εκείνων που είναι εφησυχασμένοι».  
 
Στην επιστολή προστίθεται: «Η διαπόμπευση και ο εξιλαστήριος αποδιοπομπαίος τράγος έχουν ενθαρρύνει ορισμένους ανθρώπους να παρενοχλούν όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φορέσουν κάλυψη προσώπου.  
 
‘Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα διογκωμένα επίπεδα φόβου θα έχουν συμβάλει σημαντικά στους πολλές χιλιάδες υπερβολικούς θανάτους μη κοβιδίων που συνέβησαν στα σπίτια των ανθρώπων, καθώς τα στρατηγικά αυξημένα άγχη αποθαρρύνουν πολλούς από το να αναζητήσουν βοήθεια για άλλες ασθένειες.  
 
«Οι κυβερνητικοί επιστήμονες που χρησιμοποιούν φόβο, ντροπή και αποδιοπομπαίους τράγους για να αλλάξουν μυαλά είναι μια ηθικά αμφίβολη πρακτική που από ορισμένες απόψεις μοιάζει με τις τακτικές που χρησιμοποιούν ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως η Κίνα, όπου το κράτος προκαλεί πόνο σε ένα υποσύνολο του πληθυσμού του σε μια προσπάθεια να εξαλείψει τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά που αντιλαμβάνεται ως αποκλίνουσες». 
 
Η ομάδα επέκρινε επίσης τη χρήση τηλεοπτικών εικόνων που έδειχναν «τους βαριά ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας» και τη «μακάβρια μονοσήμαντη εστίαση στον αριθμό των θανάτων από το Covid-19 χωρίς αναφορά στη θνησιμότητα από άλλες αιτίες».  
 
Η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου πρόκειται τώρα να διερευνήσει τη χρήση των διαφημίσεων τρόμου από τη μονάδα «ώθησης» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.  
 
Ο William Wragg, πρόεδρος της επιτροπής, δήλωσε στην Telegraph: «Το κεντρικό ζήτημα είναι πώς η «ώθηση» εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της ευθύνης των υπουργών.  
 
«Κανονικά, είναι αρκετά απλό να γνωρίζουμε πού βρίσκονται οι γραμμές λογοδοσίας μεταξύ του νόμου, των βουλευτών που ελέγχουν τον νόμο και του κοινού που τον ακολουθεί.  
 
«Και αυτό είναι ένα ευρύτερο ερώτημα σχετικά με το πόσα, σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, βρίσκονται εκτός αυτής της προσέγγισης».  
 
Η ομάδα που ξεκίνησε από την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον το 2010, ήταν υπεύθυνη για τον θετικό επηρεασμό της συμπεριφοράς με μικροσκοπικές αλλαγές χωρίς την εισαγωγή νομοθεσίας.  
 
Επίσημα γνωστή ως «ομάδα κατανόησης της συμπεριφοράς», η αρμοδιότητα της μονάδας επεκτάθηκε για να ενθαρρύνει τη συμμόρφωση του κοινού με τους κανονισμούς του Covid κατά την έναρξη της πανδημίας.  
 
Οι προηγούμενες επιτυχίες της περιλάμβαναν την ενίσχυση της ποικιλομορφίας στην αστυνομία, τη βοήθεια του Κέντρου Εργασίας να βγάλει περισσότερους ανθρώπους από τα επιδόματα και την αύξηση του αριθμού των δωρητών οργάνων.  
 
Ωστόσο, η «μονάδα προώθησης» έχει δεχτεί σημαντικά πυρά τις τελευταίες εβδομάδες για τον ρόλο της στον επηρεασμό της κοινής γνώμης καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης του Covid.  
 
Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς: (Γ. Μεταξάς)  
 
Πηγή: daily mail 
το είδαμε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.