ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΛΕΥΤΕΡΑ.
Σελίδες
1 Ιανουαρίου 2022
Ευχές για την νέα χρονιά από τον καλό μας φίλο συγγραφέα Αντώνη Αντωνά
ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΛΕΥΤΕΡΑ.
4 σχόλια:
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΗΤΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓΕΙΑ - ΥΠΟΜΟΝΗ - ΚΟΥΡΑΓΙΑ - ΠΙΣΤΗ
ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ .
MAZI ME TΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΣΧΟΛΙΟΓΡΆΦΩΝ, ΣΠΑΣΑΜΕ ΤΟ ΡΟΔΙ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΕΜΜΥΔΑ ΚΡΕΜΑΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ, ΠΟΥ ΡΟΚΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΕΙΘΑΛΕΣ ΑΘΑΝΑΤΟ ΥΠΕΡΑΙΟΝΟΒΙΟ ΔΕΝΤΡΟ, ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΣΜΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ. ΚΟΝΤΑ ΕΙΝ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ....ΤΡΕΧΤΟΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΡΟΜΑΓΜΕΝΟΙ ΕΙΣ ΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ ΚΑΙ ΠΙΣΩ Θ΄ΑΦΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΕΚΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΙΟΝΙΑ ΤΟΥΣ.... ΑΣ ΤΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΘΑ... ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΟΛΕΤΗΡΕΣ ... Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΑ
Θερμά και συγκινητικά ευχαριστούμε τους δεκάδες φίλους μας αναγνώστες που έστειλαν θετικά σχόλια στο προσωπικό μας μέηλ και μέσω της ιστοσελίδας μας, μαζί με τις ευχές τους για Λευτεριά στην πολύπαθη αγαπημένη πατρίδα μας Ελληνική Κύπρο. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΑ ΑΓΑΠΗ, ΥΓΕΙΑ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή κάποιοι ρώτησαν και ζήτησαν ερμηνεία λέξεων, που είναι βασικά ονομασίες από αρχαιοτάτων χρόνων της Ελληνικής Κύπρου, θα προσπαθήσω όσο μπορώ να τους ικανοποιήσω. Θα βρείτε μερικές που δεν αναφέρονται στο αφιέρωμα και δεν θα βρείτε και κάποιες άλλες που ... δεν βρήκα και εγώ.
Ενδεικτικά.
Η ονομασία Αερία προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το λατινικό όνομα του χαλκού : aes και στην γενική κλήση aeris.
Η ονομασία Ακαμαντίς ( που διασώζεται μέχρι και σήμερα στην χερσόνησο του Ακάμα) προέρχεται από το όνομα του Ακάμαντος. Ο Ακαμαντος ήταν γιος του Αθηναίου ήρωα Θησέα και ίδρυσε πόλη μετά τον πόλεμο της Τροίας στην μεγαλόνησο.
Η ονομασία Αλασία θεωρείται ιστορικών ότι ανήκει σε μαγάλη Μυκηναική Πόλη της Κύπρου. Προέρχεται από το ουσιαστικό: αλς - αλάς = θάλασσα - γιαλός, η θαλασσοφίλητη.
Η Ονομασία Αμαθουσία προέρχεται από την πόλη Αμαθούντα. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους Αμαθουσία ήταν και μία από τις τέσσερις περιφέρειες στις οποίες χωρίζονταν το νησί. Οι άλλες τρεις ήταν: Σαλαμίνα, Λαπηθία και Παφία.
Η ονομασία Ασπελία προήλθε πιθανότατα από το Αμπελία, λόγω των μεγάλων εκτάσεων στο νησί αμπελιών.
Η ονομασία Ελισία, είναι μάλλον ταυτόσημος με το Αλασία
Η ονομασία Θαρσίς προέρχεται από εδάφια της Παλαιάς Διαθήκης
Η ονομασία Κεραστίς ή Κεραστιάς ή ακόμα και Κεράστεια προέρχεται από την μορφολογία του νησιού με τα πολλά άκρα (ακρωτήρια) που παλαιότερα τα ονόμαζαν κέρατα.
Η ονομασία Κίτιον προέρχεται από την Αρχαία Κυπριακή Πόλη
Η ονομασία Κολινία πιθανότατα από την Λατινική Λέξη : collinius που σημαίνει λοφώδης, δηλαδή γεμάτη από λόφους.
Η ονομασία Κρύπτος της δόθηκε από το γεγονός ότι η Κύπρος κρύβεται από την θάλασσα.
Η ονομασία Κύπρος επικράτησε από την εποχή του Ομήρου. Μία άποψη λέει πως οφείλει το όνομα του στο βασιλιά Κύπρο του οποίου την κόρη Έννη νυμφεύτηκε ο Αχαιός Τεύκρος γιος του βασιλιά της Σαλαμίνας Τελαμώνα, όταν και ήρθε εξόριστος μετά τον Τρωικό πόλεμο και ίδρυσε την πόλη Σαλαμίνα στη Κύπρο.Μία άλλη άποψη υποστηρίζει ότι το όνομα προέρχεται από την Ελληνική λέξη για το Μεσογειακό κυπαρίσσι (Cupressus sempervirens, Κυπάρισσος η αειθαλής)
Η ονομασία Μακαρία αναφέρεται στη γη που ευδαιμονεί επειδή είναι πλούσια σε αγαθά
Η ονομασία Μηιονίς προέρχεται σύμφωνα με τον Ηρόδοτο από την σχέση της Κύπρου με την Λυδία, τους κατοίκους της οποίας ονόμαζε Μηίονες. Ο Ησίοχος αποκαλούδε δε έτσι και τους Κυπρίους
Κλπ
πηγή: Σύγχρονη Εγκυκλοπαίδεια : ΕΥΡΩΠΗ,ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΣΜΟΣ (εκδοτικός Οργανισμός Θ.ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Β.Ε.Ε.)
Επειδή πάντα τιμούμε τους αγαπητούς αναγνώστες μας, προσπαθήσαμε και βρήκαμε ένα πρόσθετο πληροφοριακό στην ιστοσελίδα μας ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕρμηνεία κάποιων αρχαίων ονομασιών της Κύπρου.
Ακαμαντίς: Από χερσόνησο Ακάμα. Ιδρυτής ο Ακάμαντας, γιος του ήρωα Θησέα.
Αμαθουσία: Από πόλη Αμαθούντα, όπου λατρευόταν η Θεά Αμαθουσία Αφροδίτη.
Ασπελία: Ίσως παράφραση του Αμπελία. Κατάφυτος από αμπέλια.
Φιλομείστηρα: Πολλά φιλόξενα λιμάνια.
Ευελαίου: Κατά Όμηρον από τα πολλά ελαιόδεντρα, όπως και κατά Στράβωνα ...Εύηνος, Ευνοός, Ευώδης κλπ.
Ιμερτή: Αγαπητή, Ποθητή. Το ιμερτόν, ερωτική επιθυμία....
Θέογνη, Ζαθέα, Θεού γένεση, Ζωή Θεού.
Θαρσίς: Θαρσείς. Κατά Π.Δ. από Ιωάννη, γιο του Ιαφέθ και πατριάρχη του Νώε, που υποδηλώνει προγόνους τους Ίωνες. Παιδί του Ιωάννη και ο Ελισά. Εδώ φανερώνονται και οι γενεαλογικές σχέσεις που είχε η Κύπρος με τους Ίωνες κλπ.
Κυοφόρος: Γενναιόδωρος και για τους ανθρώπους και για την Κυπριακή γη. Κυοφορώ, φέρω στην μήτρα έμβρυο, νέα ζωή....
Μακαρία: Κατά Ξεναγόρα, Πλίνιο, Πτολεμαίο και Στράβωνα. Για τα πλούσια αγσθά τα ευλογημένα. Ο Ευστάθιος αναφέρει, οι πιο ευτυχισμένοι από τους νησιώτες Κύπριοι.
Αλασία: Μεγάλη Μυκηναϊκή πόλη προϊστορικής Κύπρου κοντά στην Αμμόχωστο. Αλς - αλός = Θάλασσα - γιαλός = Θαλασσοφίλητη.
Κύπρος: Η κόρη ή γιος του μυθικού βασιλιά της Κύπρου Κίνυρα. ...Κύπρο κληθήναι αυτήν από Κύπρο υιού Κίνυρα ή από ανθούς εκεί πολλού φυομένου Κύπρου καλουμένου...Κύπρου μύρον..Φυτό Κύπρου Χέννα κατά Ευστάθιο....Από τα φύλλα παραγόταν ερυθρά βαφή και από τα φύλλα του το Κύπριον Μύρον.... Στην Παλαιά Διαθήκη η Κύπρος αναφέρεται ως Ελισία και οι Κύπριοι ως Ελισά - Αλασιώτες, που ήταν απόγονοι του Έλληνα Ιάφεφ, όπως οι Κίτιοι, Ίωνες, Ρόδιοι, ενδεχομένως και Κρήτες κ.ά. νησιώτες. Από 18ο αιώνα αλλά και περί τον 14o αναφέρεταιται η Κύπρος σε αρχαίους πίνακες της Tel-eli-Amama.....( Aρχεία Μαρί). Από Έλληνα βασιλιά Κύπρο, που πάντρεψε την κόρη του Έννη με τον Αχαιό Τεύκρο που μετά τον Τρωικό πόλεμο ίδρυσε και την Σαλαμίνα.....
Το όνομα του Χαλκού Κυπρίτης, Cuprum, Copper....Cypressus sempevirens = Κυπάρισσος ο αειθαλής κ.ά.π.
( Search: Αρχαίες ονομασίες Κύπρου, όπου θα διαπιστώσεται την πλούσια αρχέγονη Ελληνική ιστορία της Κύπρου, όπως π.χ. το Αρχαίο Κίτιο, που ήταν η αρχαιότερη Ελληνική πόλη......)
Νάστε καλά.
ΑΑ