Σελίδες

2 Δεκεμβρίου 2021

ΣΑΝ ΝΕΟΣ ΤΑΝΤΑΛΟΣ ΔΙΨΑΕΙ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΧΩΡΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
 
Ο μυθικός Τάνταλος καταδικάσθηκε στο μαρτύριο της δίψας για την ύβρη προς τους Θεούς. Στον Αδη βρισκόταν μέσα σε μια λίμνη με καθαρό νερό ως το λαιμό και όταν έσκυβε να πιει το νερό υποχωρούσε.
 
Το μαρτύριο του Ταντάλου υφίσταται η Ελλάς η οποία ενώ κάθεται πάνω σε ενεργειακή λίμνη πετρελαίου και αερίων διψάει για ενέργεια και οσάκις αποφάσισε να γευθεί την οσμή τους κάποια ανωτέρα «χείρ» μας αποτρέπει να εξορύξουμε τον ορυκτό μας πλούτο. Και σήμερα γλύφει το πιάτο της αιολικής και ηλιακής ενέργειας εκ των οποίων την μερίδα του λέοντος παίρνουν οι ξένοι κατασκευαστές (Γερμανοί, Κινέζοι κ.α)
 
Υπάρχουν επτά είδη ενεργειακών πηγών 
 
1/Ηλιακή 2/ Αιολική 3/ Ορυκτά( γαιάνθρακες ) 4/ Υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο – φυσικό αέριο) 6/ Πυρηνική 5/ Υδροηλεκτρική 7/ Γεωθερμική Ενέργεια. 
 
Τώρα δημιουργούνται δύο νέες πηγές ενέργειας ήτοι: το Υγρό Υδρογόνο και ο Κυματισμός της θάλασσας θα που μας δώσουν καθαρή ενέργεια στο εγγύς μέλλον 
 
Ως τώρα η χώρα κατανάλωνε τους εγχώριους λιγνίτες για την παραγωγή ενέργειας κορμού . Η υδροηλεκτρική είναι εφεδρική και χρησιμοποιείται σε ώρες αιχμής . Η Ηλιακή ήταν περιορισμένη στους ηλιακούς θερμοσίφωνες για την παροχή ζεστού νερού στα σπίτια 
 
Οι λιγνίτες μας αρίστης ποιότητας τροφοδότησαν επί μακρόν την ενεργειακή αυτοδυναμία και ανάπτυξη της χώρας( κέντρα Πτολεμαίδος-Μεγαλουπόλεως) . Η λιγνιτική ενέργεια είναι λίαν ρυπογόνος διότι εκλύει μεγάλες ποσότητες CO2 διοξειδίου του άνθρακος το οποίον μολύνει σοβαρά την γήινη ατμόσφαιρά και συμβάλλει στην αύξηση της Κλιματικής Αλλαγής . Εξ αιτίας τούτου επιβάλλονται βαριά πρόστιμα στη χώρα μας εσχάτως δε υποχρεώθηκε η Κυβέρνηση στην κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων μετά το 2028 προς μεγίστη ζημία της εθνικής οικονομίας. 
 
Στο μεταξύ από ετών άρχισε η εγκατάσταση αιολικών και ηλιακών πάρκων {ανεμογεννήτριες και ηλιακοί συλλέκτες). Η παραγωγή τούτων είναι αφ’ ενός περιορισμένη και αφ’ ετέρου η εκλυόμενη ενέργεια δεν αποθηκεύεται για την απόδοση της σε ώρες αιχμής. Στη υδροηλεκτρική ενέργεια δεν έγινε επέκταση τα τελευταία χρόνια. Οσον αφορά στην γεωθερμική έγινε λίαν περιορισμένη χρήση της, ενώ στην πυρηνική ενέργεια ουδεμία ανάπτυξη έγινε λόγω της γνωστής προκαταλήψεως και φοβίας του κοινού.
 
Ωστόσο, και οι λεγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν και αυτές τα μειονεκτήματα τους. Τα φωτοβολταϊκά και αιολικά επηρεάζουν το μικρόκλιμα και το φυσικό περιβάλλον. 
 
Εκεί όμως που υπάρχει μια ένοχη αδράνεια όλων σχεδόν των κυβερνήσεων από τη μεταπολίτευση ως σήμερα είναι στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων οι οποίοι θα μας έλυναν το πρόβλημα για τριάντα τουλάχιστον χρόνια και θα καθιστούσαν τη χώρα. 
 
1/ Βάση για βιομηχανική ανάπτυξη
2/ Χώρα εξαγωγής ενέργειας  
3/ Κόμβο ενεργειακών αγωγών 
 
Αν πιστέψουμε τον διεθνούς κύρους καθηγητή κ. Φώσκολο η χώρα μας έχει τρομερά κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης αλλά και στο Ιόνιο Πέλαγος 
 
Επί υπουργείας του ικανότατου τ. υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη είχε εκσυγχρονιστεί ο ενεργειακός νόμος και με βάσει τις γεωλογικές και βυθομετρικές μετρήσεις είχαν χαραχτεί τα βυθοτεμάχια στο Ιόνιο .και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Επίσης είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για την επιλογή των καλύτερων προσφορών. Όμως απότομα σταμάτησε κάθε διαδικασία λίγο προ της επιλογής των εταιρειών εξόρυξης . Καμία ανακοίνωση δεν έγινε για να δικαιολογήσει το σταμάτημα των επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων οι οποίες θα έδιναν το μέγεθος και την ποιότητα του κοιτάσματος , παράγοντες καθοριστικοί για τις πετρελαϊκές[ΚΚ1] εταιρείες αν το κοίτασμα είναι επικερδές προς εξόρυξη ή όχι. 
 
Τότε υποψιαστήκαμε ότι πιθανή αιτία ίσως ήταν η κυβερνητική αλλαγή , ή και η πτώση των τιμών των υδρογονανθράκων και άλλες αιτίες όπως η Τουρκική αντίδραση και πρωτίστως η αλλαγή πολιτικής των πετρελαϊκών κολοσσών και των υπερδυνάμεων που τις ελέγχουν. 
 
Έκτοτε παρά το γεγονός ότι η ενέργεια[ΚΚ2] σκαρφάλωσε στα ύψη όλα τα στόματα είναι κλειστά και τίποτα δεν κινείται για την εξόρυξη των πιθανών μεγάλων κοιτασμάτων φυσικών αερίων της χώρας. Αντ’ αυτού περιμένουμε το θαύμα από τον EASTMED, την ελεημοσύνη από τον Πούτιν, και τις σταγόνες ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά που όλα κατασκευάζονται στο εξωτερικό. Έχουμε βέβαια και την περίεργη δήλωση Δένδια ότι η Ελλάς δεν ενδιαφέρεται για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων της, όταν την ίδια στιγμή η Τουρκία αγόρασε και τέταρτο γεωτρύπανο και διαλαλεί ότι θα τρυπήσει όπου υπάρχει ενεργειακό πεδίο στην «Γαλάζια Θάλασσα» 
 
Την επόμενη δεκαετία όποιος δεν διαθέτει δικές του πηγές ενέργειας θα είναι το θύμα της ιστορίας. 
 
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά η Κυβέρνηση έλαβε την πρόωρη απόφαση να κλείσει εκ των πρώτων τα λιγνιτικά ενεργειακά κέντρα και να προχωρήσει στην Πράσινη αειφόρο Ανάπτυξη αλλά σύντομα την αναθεώρησε για μετά το 2028 και ορθώς έπραξε. Οι Έλληνες αγωνιούν να εξορύξουμε πρώτοι τα δικά μας κοιτάσματα ενέργειας πριν τα πάρουν οι Τούρκοι. Η Ελλάς σαν νέος Τάνταλος διψάει για ενέργεια. Η Κυβέρνηση πρέπει να την ξεδιψάσει. 
 
Αμφικτύων 
01/12/ 2021 
 
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης 
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.