|
Δημήτριος Νταλίπης
|
(αντιγράφουμε ένα απόσπασμα από τα Απομνημονεύματα του Μητροπολίτου Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη, με αφορμή την θυσία των Δημητρίου Νταλίπη και Παύλου Κύρου στις 19 και 20 Νοεμβρίου 1906)
” Όταν η Ελληνική κυβέρνησις απεφάσισε ν’ αναλάβει υπό την προστασία της τον αγώνα ήταν πια αρκετά αργά, γιατί σ’ ολόκληρη τη Μακεδονία είχαν σκοτωθή από το Βουλγαρικό Κομιτάτο όλοι σχεδόν οι μεγάλοι Έλληνες πατριώτες, τα στηρίγματα, να πούμε, σε κάθε τόπο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.
Μόνο στη δική μου περιφέρεια είχαν σκοτωθεί ο Γκέλεφ, ο Κώττας και ο Βαγγέλης, που θα βοηθούσαν τόσο τα ελληνικά σώματα. Είχαν σκοτωθεί ο παπα-Κωνσταντίνος από το Νερέτι, ο παπα-Δημήτρης από το Στρέμπενο, ο παπα-Ηλίας και ο ανεψιός του Γιώργης Γιάμος από την Ποσδίβιστα, ο παπάς του Ζελενίου, ο παπά-Χρήστος από την Πρεκοπάνα, ο δάσκαλος του Σιστέβου Αθανάσιος, τέσσαρα πρόσωπα από το Μπαψόρι σε μια νύχτα, τρεις άντρες δηλαδή και μια γυναίκα που με είχαν φιλοξενήσει στην περιοδεία μου κατά το 1901, ο δάσκαλος του Σέτομο, άλλοι από το Αητόζι, ο Ηλίας Κοβάτσης από το Σμαρδέσι, ο Ζήσης από το Απόσκεπο, τρεις γυναίκες από την Ζουμπάνιστα, που τις ξεκοίλιασαν και τις κρέμασαν από τα πόδια, ο Αργύρης από το Κομανίτσοβο, ο Λάζαρος από το Σμαρδέσι και άλλες πολλές εκατοντάδες ισχυρών παραγόντων του Ελληνισμού.
Το Λάζαρο από το Σμαρδέσι τον σκότωσαν, γιατί μια μέρα πριν είχε έρθει κοντά μου και μου ανάγγειλε ότι ο Τσακαλάρωφ με το σώμα του βρισκόταν στο βουνό, σε ωρισμένο σημείο, του Σμαρδεσιού. Αυτό στα 1902 πριν από τη Βουλγαρική επανάστασι. Αμέσως ειδοποίησα τον τουρκικό στρατό και πήγε στο σημείο εκείνο, αλλά εξ αιτίας της ανικανότητας του ή δωροδοκίας του επί κεφαλής αξιωματικού τους έφυγε ο Τσακαλάρωφ κυριολεκτικά μέσ’ από τα χέρια.
Μα και τα ελληνικά σώματα δεν τράβηξαν λίγα από την αδιαφορία και αργοπορία της Ελληνικής κυβερνήσεως ν’ αναμιχθεί στον αγώνα, γιατί ο τόπος είχε πια τόσο εκβουλγαριστεί, ώστε με μεγάλες θυσίες και σωμάτων και οπλαρχηγών κατώρθωσαν οι αντάρτες να ειχωρήσουν στο έδαφος του Βουλγαρικού Κομιτάτου και να ελευθερώσουν από την τρομοκρατία του τους ελληνικούς πληθυσμούς, που σιγά πάλι ξαναγύρισαν στον ενθουσιασμό τους και στην Ορθοδοξία, Ύστερα από τον Μελά που έπεσε στη Στάτιστα, στο Παλαιοχώρι πέφτει ο Φούφας με όλο του σχεδόν το σώμα. Πέφτει ο Λύτσας στην Οσνίτσανη, ο Τσώρης στο Λέχοβο, ο Γέρμας κοντά στο Κωσταράτσι, ο Λαμπρινός Βρανάς στη Μπελκαμένη, ο Παύλος από το Ζέλοβο στο Ζέλοβο, ο Νταλίπης από το Γκαμπρέσι σ’ ένα βουνό των Κορεστίων. [. . . . ]
|
Πάβελ Κίροβ (Παύλος Κύρου)
|
Ο Παύλος Κύρου, Έλληνας σλαβόφωνος από το Ζέλοβο, ήταν ένας από τους καλύτερους μας πράκτορες μαζί με τον δάσκαλο Νικόλαο από το Ζέλοδο, τον Ναούμ και τον Τράϊκο. Τελευταία τον είχαμε ανακηρύξει οπλαρχηγό. Οι Βούλγαροι όμως άμα το έμαθαν έγιναν έξω φρενών, τον πρόδωσαν στους Βουλγάρους του Κομιτάτου και μια μέρα που έβγαινε από το χωριό του μια συμμορία τον εσκότωσε.
Ο Νταλίπης, σλαβόφωνος κι αυτός, σκοτώθηκε κατά τον ίδιο τρόπο. Ο Νταλίπης ήταν πρώτα παλληκάρι του Μελά”.
Από το βιβλίο: Απομνημονεύματα Γερμανού Καραβαγγέλη, Μητροπολίτου Καστοριάς, Ο Μακεδονικός Αγών, εκδ. Μπαρμπουνάκη
Τιμής ένεκεν προσθέτω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ μικρότερος εθελοντής 15χρονος, ηρωικός Έλληνας Κύπριος, Μακεδονομάχος, Βαλκανιομάχος και πολεμιστής του ΑΠΠ ήταν ο Κύπρος Ιωάννου (Κυπρής Βοσκού, πρόπαππος του θείου Ανδρέα Βοσκού της οικογένειας Αντωνά.)
Επίσης ο λεβεντοκαπετάνιος ηρωικός Έλληνας Κύπριος Μακεδονομάχος, Βαλκανιομάχος. ΑΠΠ, Γεώργιος Αργυρίου - Καπετάν Γιώργης.
Μέχρι τα βαθειά του γεράματα διατηρούσε την Κυπριακή λεβεντιά και παλληκαριά.
Την Κυπριακή ιστορία μας πρέπει να γνωρίσουμε είναι επική. Και οι δύο μαζί με εκατοντάδες άλλους εκατοντάδες εθελοντές Έλληνες Κυπρίους τιμήθηκαν και παρασημοφορήθηκαν για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους για την συμμετοχή τους στον Μακεδονικό αγώνα, στα Βαλκάνια, το ΑΠΠ στις περιοχές των Δαραδανελλίων και Καλλίπολις όπου έγιναν οι σκληρότερες μάχες. Εκατοντάδες Έλληνες της Κύπρου, άφησαν την τελευταία τους πνοή, στα τιμημένα χώματα της μητέρας πατρίδας.
Οἱ Ἥρωες
Μέσα σε βόλια κι ὀβίδων κρότους
ἔπεσαν νιάτα μὲς στὸν ἀνθό τους.
Πᾶνε λεβέντες, πᾶνε κορμιὰ
κι ἄγνωστα τά ῾θαψαν στὴν ἐρημιά.
Κανεὶς δὲ ξέρει ποὺ τά ῾χουν θάψει,
κανεὶς δὲ πῆγε γιὰ νὰ τὰ κλάψει,
κανεὶς δὲν ἔκαψε γι᾿ αὐτὰ λιβάνι,
κανεὶς δὲν ἔπλεξε γι᾿ αὐτὰ στεφάνι.
Ἀνώνυμ᾿ ἥρωες, ἄγνωστοι τάφοι,
κανένας ὄνομα σ᾿ αὐτοὺς δὲ γράφει,
μήτε τὸ χῶμα τοὺς φιλοῦνε χείλη,
σταυρὸ δὲν ἔχουνε μήτε καντῆλι.
Μόνο μιᾶς κόρης μαργαριτάρια
κυλοῦν σὲ τάφους ποὺ κάποια μέρα
θὰ γίνουν κόσμου προσκυνητάρια
καὶ φάροι Νίκης γιὰ μία μητέρα. Σουρής Γ.
Και το πλέον ένδοξο και τιμητικό. Αυτά τα ηρωικά παλληκάρια, που η πατρίδα τους σκλαβωμένη ήταν, εθελοντικά στα Ελληνικά χώματα ήρθαν για να γίνουν απελευθερωτές! Είναι συγκινητικό και επικά ανεπανάληπτο.
Ποτέ τους δεν δέχτηκαν χρηματικές αμοιβές... ΟΥ ΠΕΡΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ Ο ΑΓΩΝ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΗΣ...ΠΑΜΠΤΩΧΟΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.
ΙΔΕΤΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ KOUKFAMILY.
Οι αγώνες των Ελλήνων της Κύπρου για την ελευθερία της ...https://koukfamily.blogspot.com › bl...·
2 Oct 2019 — Η ιστορική σημαία βρίσκεται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο των ... των Κυπρίων εθελοντών που συμμετείχαν σε όλους τους εθνικούς αγώνες ...
AA