Τελικά η πρόταση δυσπιστίας του VMRO-DPMNE, η οποία ήταν να συζητηθεί την περασμένη Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, έπεσε στο κενό επειδή δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών ώστε να υπάρξει απαρτία.
Από τους 61 βουλευτές που την υπέγραψαν, εμφανίστηκαν μόνο οι 60. Απείχε ο Αλβανός βουλευτής του κόμματος BESA, Καστριότ Ρετζέπι, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook το πρωί της Πέμπτης έγραψε το εξής (1): «Για το καλό των διαδικασιών και εν μέσω ισχυρών μηνυμάτων από τους στρατηγικούς μας εταίρους, τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ, τα οποία έλαβα από υψηλόβαθμους διπλωματικούς εκπροσώπους, αποφάσισα να μην παρευρεθώ στην ψηφοφορία».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι –και ενώ ο Καστριότ Ρετζέπι δεν απαντούσε ούτε καν στο τηλέφωνο– δήλωσε (2):
«Πρέπει να μάθουμε που είναι αυτός ο άνθρωπος, εάν είναι ζωντανός και υγιής.
Εκτός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν ξέρουμε τι του συμβαίνει, εάν βρίσκεται κάπου παρά τη θέλησή του ή με τη θέλησή του… Δεν ξέρουμε εάν έχει απαχθεί και κρατείται ενάντια στη θέλησή του. Εάν είναι με τη θέλησή του, τότε δεν ξέρω γιατί δεν εμφανίστηκε».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο βουλευτής του VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε ανάρτησή του στο Facebook, υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις μέσα από ίχνη στο διαδίκτυο ότι «ο Ρετζέπι έχει μεταφερθεί στη Βουλγαρία» (3), ενώ ο ηγέτης του BESA, Μπιλάλ Κασάμι, άφησε να εννοηθεί και αυτός ότι υποπτεύεται απαγωγή του Ρετζέπι, δηλώνοντας ότι (3) «οι πρόσφατες εξελίξεις με τον βουλευτή Καστριότ Ρετζέπι αποδεικνύουν ότι αυτή η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία».
Αργά το απόγευμα ο εξαφανισμένος βουλευτής επανήλθε με βίντεο, πάλι στο Facebook, στο οποίο ανέφερε το εξής (2): «Είμαι σε ασφαλές μέρος, είμαι με τη σωστή πλευρά, είμαι με τους Αλβανούς και με όλους τους πολίτες αυτής της χώρας που θέλουν ειρήνη, ελευθερία και δημοκρατία» ενώ σημείωσε ότι θα εμφανιστεί όταν κρίνει ο ίδιος και θα εξηγήσει τι συνέβη αφού σταματήσουν, όπως υπογράμμισε, οι απειλές από μέλη του κόμματός του!
Αυτές οι πρακτικές του κράτους «μπανανία» που έχει την απαίτηση να φέρει το ιερό όνομα της Μακεδονίας δεν είναι καθόλου πρωτόγνωρες. Ας θυμηθούμε δύο περιπτώσεις από το παρελθόν κατά τις οποίες είτε έγινε προσπάθεια αλλοίωσης αποτελεσμάτων είτε «πείστηκαν» βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τον Ζάεφ και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η πρώτη ήταν στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στα Σκόπια στις 30-9-2018 και το οποίο ουσιαστικά ρωτούσε τους Σκοπιανούς εάν συμφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Την ημέρα του δημοψηφίσματος κυκλοφόρησε σε σκοπιανά διαδικτυακά μέσα μία φωτογραφία από ένα εκλογικό κέντρο, στην οποία φαινόταν η νοθεία που κάποιοι προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν (4). Σε εκείνη τη φωτογραφία εμφανιζόταν μία καρτέλα, στην οποία ήταν σημειωμένος ο αριθμός των ψηφισάντων και το ποσοστό συμμετοχής μέχρι εκείνη την ώρα (11πμ), ενώ ήταν σημειωμένο και το ποσοστό των ψηφισάντων στις 1μμ και στις 5μμ, δηλαδή δύο και έξι ώρες μετά και μάλιστα με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων!
Συγκεκριμένα, ενώ εκείνη την ώρα, δηλ. στις 11πμ το ποσοστό συμμετοχής ήταν περίπου 9.3%, το μέλος της εφορευτικής επιτροπής σημείωσε ότι στις 1μμ το ποσοστό συμμετοχής θα ανέλθει στο 30.31% και στις 5μμ στο 48.93%. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του Ζάεφ ήθελε πολύ να πλησιάσουν τα ποσοστά συμμετοχής στο 50%. Τελικά, παρά τις αλχημείες και τις νοθείες, οι ψηφίσαντες ήταν λιγότεροι από το 37% των εγγεγραμμένων. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι βάσει του σκοπιανού συντάγματος για είναι ένα δημοψήφισμα έγκυρο θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή τουλάχιστον 50%, επομένως το συγκεκριμένο δημοψήφισμα ήταν άκυρο.
Η δεύτερη ήταν στις 19-10-2018 κατά τη συζήτηση στη βουλή των Σκοπίων για την αλλαγή του ονόματος της χώρας από «Μακεδονία» σε «Βόρεια Μακεδονία».
Πάλι σε διαδικτυακά μέσα των Σκοπίων είχαν γίνει αναφορές σε διάφορα «περίεργα» γεγονότα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε (5) ότι οι αστυνομικές δυνάμεις με πλήρη εξοπλισμό είχαν περικυκλώσει το κοινοβούλιο, ότι ασκούνταν πιέσεις στους βουλευτές του VMRO-DPMNE, κάποιους από τους οποίους μάλιστα είχαν κλείσει σε γραφείο και ακούγονταν κραυγές του ενός από αυτούς. Μεγάλη μερίδα των Σκοπιανών είχε χαρακτηρίσει εκείνες τις ενέργειες ως πρακτικές πραξικοπήματος. Επίσης, είχε αναφερθεί ότι ο Αμερικανός πρέσβης Jess Bailey με τον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλί Αχμέτι (πρόεδρο του μεγαλύτερου Αλβανικού κόμματος των Σκοπίων) βρίσκονταν στο γραφείο του προέδρου του
κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι. Τελικά ο Ζάεφ εξασφάλισε τότε τη στήριξη από 80 βουλευτές και έτσι υπερψηφίστηκε η αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων.
Μέσα σε αυτούς τους 80 βουλευτές ήταν και οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης, επτά από τους οποίους ήταν βουλευτές του VMRO-DPMNE.
Άμεσα το VMRO-DPMNE τους διέγραψε ενώ υπήρξαν πολλές φωνές που μιλούσαν για προδοσία αυτών των βουλευτών, όπως επίσης για χρηματισμό τους από την κυβέρνηση του Ζάεφ.
Για να επανέλθουμε στη σημερινή κατάσταση –δεδομένου ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει μόνο 59 έδρες από τις 120 του σκοπιανού κοινοβουλίου– Ζάεφ θα πρέπει να νιώθει πολύ άβολα. Πλέον ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας, ενώ ταυτόχρονα του ασκείται πίεση από το VMRO-DPMNE, το οποίο συνεχώς αυξάνει τα ποσοστά του και όλα δείχνουν ότι δεν θα αργήσει να κυβερνήσει.
Όσο και να προσπαθεί το σύστημα που στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται ότι δεν θα καταφέρει να την διασώσει. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι διασωληνωμένη και αναμένεται σύντομα να συμβεί το μοιραίο...
Υ.Γ.: Το δυστύχημα της υπόθεσης είναι ότι βλέπουμε να καταπέφτει η Συμφωνία των Πρεσπών από ενέργειες των Σκοπιανών. Εδώ στην Ελλάδα οι πολιτικοί μας παρακολουθούν παθητικά τα γεγονότα και απλά περιμένουν να δουν που θα καταλήξουν. Δεν φαίνεται να είμαστε άξιοι να καθορίσουμε ή τουλάχιστον να επηρεάσουμε την εξέλιξη των γεγονότων σε ένα τόσο σπουδαίο εθνικό μας θέμα.
Παραπομπές
1. https://www.naftemporiki.gr/story/1800092/b-makedonia-apo-to-game-over-sto-game-change-pos-o-zaef-kseperase-tin-protasi-momfis
2. https://www.dimokratia.gr/kosmos/538268/skopia-karagkiozilikia-meta-tin-protasi-momfis-kata-zaef/
3. https://slpress.gr/news/politiko-thriler-sta-skopia-me-quot-exafanisi-quot-antipoliteyomenoy-voyleyti/
4. Ι. Αμπατζόγλου, Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο αγώνας για τη Μακεδονία, Α΄ τόμος, Β΄ έκδοση, 2020, σ. 59.
5. Ι. Αμπατζόγλου, Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο αγώνας για τη Μακεδονία, Α΄ τόμος, Β΄ έκδοση, 2020, σ. 73.
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.
abadzoglou@yahoo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.