Απορημένο το Πρακτορείο Reuters προσπαθεί να δώσει μία εξήγηση για την εκτίναξη των κρουσμάτων στην Σιγκαπούρη το ποστοστό εμβολιασμού της οποίας ξεπερνάει το 84%.
Λίγοι έχουν απομείνει να εμβολιαστούν στην πλούσια Σιγκαπούρη μετά από μια δυναμική εκστρατεία που πέτυχε ένα επίπεδο κάλυψης που ζηλεύουν πολλά έθνη που μάχονται με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά μια αύξηση ρεκόρ θανάτων και μολύνσεων προειδοποιεί για κινδύνους που μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας.
Παρά τις εντολές μάσκας, τους αυστηρούς κοινωνικούς περιορισμούς και τις αναμνηστικές δόσεις του COVID-19 που είναι διαθέσιμες για περισσότερο από ένα μήνα, οι λοιμώξεις στην τελευταία επιδημία της ασιατικής πόλης-κράτους, λόγω της παραλλαγής Delta, ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών σε 280, από 55 στις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Η Σιγκαπούρη ενδέχεται να αντιμετωπίσει δύο έως τρία επιδημικά κύματα καθώς τα μέτρα χαλαρώνουν ολοένα και περισσότερο», δήλωσε ο Alex Cook, ειδικός σε μοντέλα ασθενειών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS).
«Μέχρι τότε, οι θάνατοι πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εκτός εάν πολλοί από τους υπόλοιπους μη εμβολιασμένους ηλικιωμένους μπορούν να εμβολιαστούν ή περισσότεροι να λάβουν το αναμνηστικό τους εμβόλιο-3η δόση».
Η Σιγκαπούρη είναι μια από τις πολλές λεγόμενες χώρες COVID-zero που επέβαλε ορισμένα από τα αυστηρότερα μέτρα στον κόσμο για να συγκρατήσει τις λοιμώξεις και τους θανάτους πολύ κάτω από τους απολογισμούς οπουδήποτε αλλού.
Αυτό ήταν μέρος μιας στρατηγικής αναμονής έως ότου εμβολιαστεί η συντριπτική πλειονότητα των 5,5 εκατομμυρίων πολιτών της πριν από τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών και την επανέναρξη μεγαλύτερης οικονομικής δραστηριότητας.
Τώρα σιγά-σιγά ανοίγει ξανά τα σύνορά της, επεκτείνοντας τα ταξίδια χωρίς καραντίνα σε σχεδόν δώδεκα χώρες. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν ξεκινήσει μια παρόμοια μετάβαση, ενώ η Κίνα δεν έχει προχωρήσει ακόμη.
Αν και το 84% των κατοίκων της Σιγκαπούρης έχουν εμβολιαστεί πλήρως, οι περισσότεροι με δόσεις από Pfizer (PFE.N)/BioNTech ή Moderna (MRNA.O), τα εμβόλια ενδέχεται να μην προστατεύουν ορισμένους από τους πιο ευάλωτους.
Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα αποτελούσαν περίπου το 30% των θανάτων τον τελευταίο μήνα, οι περισσότεροι άνω των 60 ετών με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα, σύμφωνα με μελέτες που δείχνουν ότι τα εμβόλια προσφέρουν λιγότερη προστασία σε ηλικιωμένους και πολύ άρρωστους (!)
Ωστόσο, ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών της Σιγκαπούρης με 1,77 ημερήσιους θανάτους ανά εκατομμύριο ανθρώπους ξεπερνά τους αντίστοιχους περιοχών όπως η Ιαπωνία με 0,14, η Νότια Κορέα με 0,28 και η Αυστραλία με 0,58, σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World in Data.
Ακολουθεί το ποσοστό των ΗΠΑ 4,96 και της Βρετανίας 1,92.
Ωστόσο, οι σωρευτικοί θάνατοι ως ποσοστό του πληθυσμού εξακολουθούν να είναι μεταξύ των χαμηλότερων στον κόσμο, με 47,5 ανά εκατομμύριο. Αυτό συγκρίνεται με τα ποσοστά 2.825,7 στη Βραζιλία και 2.202,4 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μετά από μια χαλάρωση των περιορισμών τον Αύγουστο, το τελευταίο κύμα της Σιγκαπούρης οδήγησε σε καθημερινές μολύνσεις αυτή την εβδομάδα σχεδόν 4.000, ή σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα από την κορύφωση του περασμένου έτους.
Κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της πανδημίας, οι σκληροί περιορισμοί συγκρατούν τις λοιμώξεις, αλλά η αποτελεσματικότητά τους έναντι της Delta φαίνεται να μειώνεται, λένε οι ειδικοί, αν και το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού σημαίνει ότι σχεδόν όλα τα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά ή ήπια.
«Η πραγματικότητα είναι ότι καθώς ο COVID γίνεται ενδημικός, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα νοσούν από τον COVID».
Η Σιγκαπούρη θα παρατείνει ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για περίπου ένα μήνα για να μειώσει την πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσαν οι αρχές αυτή την εβδομάδα.
Τώρα, με σχεδόν κανέναν πολίτη της Σιγκαπούρης άνω των 12 ετών ανεμβολίαστο επικεντρώνονται στις αναμνηστικές δόσεις.
«Δεν νομίζω ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα έχει κανένα αντίκτυπο στους αριθμούς των κρουσμάτων», δήλωσε ο Paul Tambyah, πρόεδρος της Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων Ασίας-Ειρηνικού.
Πηγή: kourdistoportocali
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.