Ενίοτε οι απόγονοι ηρώων δεν ξέρουν πώς να τους τιμήσουν και τα θαλασσώνουν ακόμα και στην τοποθέτηση ενός αγάλματος
Από τον Παναγιώτη Λιάκο
Στις φωτογραφίες βλέπουμε την εμπρόσθια και οπίσθια όψη του αγάλματος του εθνικού ήρωα Αναγνώστη Στριφτόμπολα*, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία του Λεβιδίου Αρκαδίας. Το άγαλμα είναι καλοφτιαγμένο, αλλά η τοποθέτησή του απολύτως εσφαλμένη. Βρίσκεται με την πλάτη γυρισμένη στην πλατεία, ακριβώς δίπλα στα κάγκελα και η εμπρόσθια όψη κοιτάζει τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη. Ο χώρος που απομένει μπροστά από το άγαλμα είναι ελάχιστος και η κατάθεση στεφάνων σίγουρα αποτελεί μια άβολη υπόθεση.
Το άγαλμα του Αναγνώστη Στριφτόμπολα θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο κέντρο της πλατείας ή στο κέντρο της δυτικής πλευράς, κοιτάζοντας την ανατολική, με κλίση προς τον ιερό ναό ώστε να συνδέεται ο αγώνας του Ελληνα ήρωα με τον ιερό σκοπό της απαλλαγής από τον μουσουλμάνο δυνάστη. Η δημοτική Αρχή, αν θέλει να τιμά σωστά τους αγωνιστές του ’21, ας μεριμνήσει για τη μεταφορά. Πέρα από τα προαναφερθέντα υπάρχουν κι άλλα σημεία όπου μπορεί να τοποθετηθεί. Φυσικά, δεν πρέπει, προσπαθώντας να διορθώσουν ένα λάθος, να κάνουν μεγαλύτερο αφήνοντας το άγαλμα στο ίδιο σημείο και περιστρέφοντάς το ώστε να έχει ο ήρωας γυρισμένη την πλάτη στον ιερό ναό. Επίσης, πρέπει να τοποθετηθεί νέα σημαία στη θέση της υπάρχουσας, διότι, όπως διακρίνεται στη φωτογραφία Νο 1, έχει φθαρεί.
*Για τον Στριφτόμπολα διαβάζουμε στη Wikipedia: «Γεννήθηκε στην Κέρτεζη Καλαβρύτων το 1778. Ηταν παντρεμένος με την Αγγελική και είχαν αποκτήσει δύο γνωστές κόρες, τη Βασιλική και την Αικατερίνη, κι έναν γνωστό γιο, τον Γεώργιο.
Το 1800 ήταν διδάσκαλος στην Τριπολιτσά, αλλά, αντί να μαθαίνει τα παιδιά γράμματα, τα μάθαινε την τέχνη του πολέμου, και ειδικά πώς να χειρίζονται το μαχαίρι. Ηταν άσπονδος εχθρός των Τούρκων και φιλονικούσε συνέχεια μαζί τους, ώσπου μια μέρα σκότωσε κάποιον Τούρκο. Το 1821 συγκρότησε πολυάριθμο επαναστατικό σώμα με επικεφαλής 15 μπουλουξίδες, με το οποίο πήρε μέρος στην πολιορκία και την κατάληψη των Καλαβρύτων στις 21 Μαρτίου 1821».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μάχη του Λεβιδίου ο Αναγνώστης Στριφτόμπολας αντιμετώπισε μαζί με 70 παλικάρια την επίθεση ενός στρατεύματος περίπου 3.000 Τούρκων. Η μάχη ήταν νικηφόρα, αλλά ο ίδιος σκοτώθηκε πολεμώντας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.