Σελίδες

11 Οκτωβρίου 2021

Πολιτισμός του ρεύματος

Γράφει ο Παναγιώτης Κωστόπουλος*
 
«Όταν κοπεί το ρεύμα, χάνεται ο πολιτισμός σας». Αυτό είναι ένα σύνθημα που είχα δει γραμμένο σε τοίχο πριν από κάποια χρόνια. Το σύνθημα με είχε βάλει σε σκέψεις και το θυμήθηκα με την ολιγόωρη κατάρρευση των Μ.Κ.Δ. (Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης): Facebook, Instagram, WhatsApp που έγινε τη Δευτέρα.
 
Με τη διακοπή λειτουργίας των προαναφερθέντων Μ.Κ.Δ. αρκετοί, σύμφωνα με τα γραφόμενά τους, ένιωσαν έλλειψη, κενό, στέρηση και άλλα δυσάρεστα συναισθήματα, κάτι που αποτελεί αναντίρρητα μια οδυνηρή πραγματικότητα. Οι χρήστες έχασαν την επικοινωνίας τους με τον «άλλον», ή ακόμα καλύτερα, τα προφίλ τους σταμάτησαν να επικοινωνούν, άρα στην ουσία σταμάτησε να υφίσταται η ύπαρξή τους. Τα τελευταία χρόνια κάποιοι έχουν φτάσει στο σημείο να ζουν μόνο μέσα από το ψηφιακό προφίλ τους, οπότε είναι φανερό ότι μια τέτοια εξέλιξη θα τους δημιουργούσε μέγιστα υπαρξιακά ζητήματα. Παράλληλα, ας σκεφτούμε ότι όσο περισσότερο ζούμε μια εικονική ζωή τόσο λιγότερο ζούμε την πραγματικότητα και ότι όσο περισσότερο εντασσόμαστε στο ψηφιακό περιβάλλον, τόσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από το φυσικό περιβάλλον.  
 
Όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος, τα νούμερα ζαλίζουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι δυο πρώτες ώρες που τα συγκεκριμένα Μ.Κ.Δ. ήταν εκτός λειτουργίας, κόστισαν 160 εκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία. Η μετοχή της εταιρείας είχε πτώση 5% στον δείκτη Nasdaq, ενώ ο Ζούκερμπεργκ έχασε 7 δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία! Να σημειωθεί εδώ, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι μηνιαίοι χρήστες του Facebook, ανέρχονται στα 3 δισεκατομμύρια!  
 
Μπορούμε να φανταστούμε τις επιπτώσεις που θα υπήρχαν στην παγκόσμια οικονομία, αν τα συγκεκριμένα Μ.Κ.Δ. παρέμεναν εκτός λειτουργίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από τις ζημιές της εταιρείας και των μετόχων, μέχρι οποιασδήποτε δραστηριότητας λειτουργούσε γύρω από αυτά. Επίσης, απολύσεις εργαζομένων σε αυτά και τεράστια ζημιά στους λεγόμενους όπως έχουμε συνηθίσει να ακούμε, «influencers», δηλαδή σε κάποιους που έχουν πολλούς «ακολούθους» και υποτίθεται ότι τους επηρεάζουν, κερδίζοντας χρήματα από διαφημίσεις και από άλλες πηγές. Αυτοί θα εξαφανίζονταν εν μια νυκτί και θα ήταν σαν να μην έζησαν ποτέ στην κανονική ζωή, παρά μόνο στην εικονική ζωή των Μ.Κ.Δ., ως ψηφιακά πρόσωπα, ή καλύτερα ψηφιακές υπάρξεις.  
 
Για να επιστρέψω στο σύνθημα που αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου, ας προβληματιστούμε με τη σκέψη για το τι θα συνέβαινε αν για κάποιες μέρες κοβόταν το ρεύμα. Μήπως τότε αντί για τα ΜΚΔ, κατέρρεε όλο το οικοδόμημα του πολιτισμού μας όπως λειτουργεί τα τελευταία χρόνια; Προφανώς δεν υποστηρίζω ότι πρέπει να επιστρέψουμε στις εποχές που δεν είχαμε ρεύμα, ούτε χρειάζεται να υπερθεματίσω για το πόσο άλλαξε η ζωή μας προς το καλύτερο με την ανακάλυψη της ηλεκτρικής ενέργειας. Ας προβληματιστούμε όμως…  
 
*Δημόσιος Ιστορικός
 
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία” στις 7/10/2021

1 σχόλιο:

  1. Το ηλεκτρικό ρεύμα

    όπως γενικώς ισχύει γιά όλες τίς τεχνολογίες
    -πρωτόγονες ή ακμής-

    ενώ μπορούν να υποστηρίξουν την προσπάθεια τού ανθρώπου να ξεπεράσει τίς αντιξοότητες,
    απέναντι σε μιά φύση,
    που κατά την Γραφή, συνεχώς θα στέκεται εχθρική
    απέναντί του...

    ξεχνάμε συχνά...
    πώς...τελικά η ύ β ρ ι ς,
    (η υπερβολή, η λαιμαργία,
    η μανία γιά χωρίς όρια "ανάπτυξη")

    όπως είχε ήδη γίνει κατανοητό, από τους αρχαίους σοφούς και φιλοσόφους

    κάνει συχνά τα πράγματα περισσότερο
    σύνθετα και πονοκεφαλιάζει τον άνθρωπο,που έχει επενδύσει ολες τις ελπίδες του στην τεχνική "πρόοδο"

    γκριζάροντας την ζωή του
    και βυθίζοντάς τον στην λύπη ή την
    βαρεμάρα...

    κανοντάς τον εξαρτημένο, από ένα σωρό αχρείαστες ...διευκολύνσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.