Σελίδες

29 Αυγούστου 2021

Γκίκας Τρίπος. Ενας άγνωστος Ελληνας ήρωας που βλέπαμε συχνά στις παρελάσεις.

Εικόνα και σχόλιο από την εποχή του θανάτου του το 2012
 
Λίγα βιογραφικά στοιχεία
 
Ο Γκίκας Τρίπος ήταν Έλληνας ανώτατος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς, μέλος σημαντικής αστικής οικογένειας, ήρωας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στον οποίο συμμετείχε με το βαθμό του Συνταγματάρχη. Γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1917 στην Ύδρα και πέθανε τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου 2012 στην συνοικία Περισσός του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής.
Ήταν έγγαμος και είχε αποκτήσει απογόνους.
 
Ο Γκίκας Τρίπος στις 27 Δεκεμβρίου του 1940, ενώ πολεμούσε στην Πρεμετή στην περιοχή της σκλαβωμένης Βορείου Ηπείρου, τραυματίστηκε από έκρηξη Ιταλικής οβίδος, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστούν και τα δύο του πόδια. Για την πολεμική του δράση τιμήθηκε με μετάλλια και παράσημα Ανδρείας, τόσο στο μέτωπο από τον μετέπειτα Αντιστράτηγο Βενετσάνο Κετσέα, όσο και στην Αθήνα από τον Βασιλιά Παύλο Α', στη διάρκεια τιμητικής εκδηλώσεως που διοργανώθηκε στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Έφερε τον βαθμό του Ταξιάρχου ε.α. και με την οικογένεια του κατοικούσε σε οικία στον αριθμό τρία (3), επί της οδού Γεωργίου Σεφέρη, νυν Μιχάλη Καλκάνη, στην συνοικία Περισσός του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής.  
 
Σύμφωνα με το πρακτικό με αριθμό 21 της Επιτροπής Ποιότητος Ζωής του Δήμου Νέας Ιωνίας, στις 7 Ιανουαρίου 2013 ο πολίτης Γεώργιος Θ. Κουφάκος, Δημότης Νέας Ιωνίας, με την αίτηση του υπ' αριθμόν πρωτοκόλλου 516, ζήτησε την μετονομασία της πλατείας Υγείας του Δήμου Νέας Ιωνίας σε πλατεία Τρύπου Γκίκα. Το θέμα εισήχθη για συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητος Ζωής του Δήμου Νέας Ιωνίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας 28ης Ιανουαρίου 2013, όμως η λήψη αποφάσεως αναβλήθηκε, μετά από εισήγηση του Ιωάννη Κολμανιώτη Προέδρου της Επιτροπής και Αντιδημάρχου του Δήμου, αν και υπήρξε η νόμιμη απαρτία.  
 
Τον Ιούλιο του 2018 στην Λευκωσία της Κύπρου παρουσιάστηκε δημόσια από την Δύναμη Πολιτικής Αμύνης, το Σχέδιο «Τρίπος», με το οποίο διασφαλίζεται η μέριμνα για τη διαχείριση ατόμων με αναπηρία σε έκτακτα περιστατικά, ειδικότερα στα θέματα εντοπισμού, παροχής έγκυρων πληροφοριών, ασφαλούς μεταφοράς, παροχής αναγκαίας στηρίξεως, περιθάλψεως, φροντίδος, καθώς και συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστηρίξεως. Το Σχέδιο πήρε το όνομα του από τον Γκίκα Τρίπο, ο οποίος σύμφωνα με τη Λειτουργό και Εκπρόσωπο Τύπου της Πολιτικής Άμυνας Ολίβια Μιχαηλίδου, «...υπήρξε ένας από τους χιλιάδες άγνωστους και ανώνυμους ήρωες της Ελληνικής ιστορίας, που διέπρεψε με το πάθος, το πείσμα και την απαράμιλλη αγάπη του στην πατρίδα κατά το αλβανικό έπος και ο οποίος, με δύο ξύλινα πόδια, παράσημα από την Πρεμετή, άνοιγε κάθε χρόνο την Εθνική Παρέλαση της 25ης Μαρτίου».

(πληροφορίες από ΕΔΩ)

(Ευχαριστούμε τον αγαπητό μας αρθρογράφο Αντιστράτηγο ε.α. Ιωάννη Ασλανίδη για την ενημέρωση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.