Σελίδες

9 Αυγούστου 2021

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΟΜΟΥ ΤΗΣ ‘’ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ’’ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΣ

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και βιβλίο
Γράφει η Θωμαϊς Παριανού
 
Προσφορά της ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ Θράκης στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821… «Η δική μας Επανάσταση δεν μοιάζει με τις άλλες»
 
Την Πέμπτη 29 Ιουλίου στις 8 μμ στο βιβλιοπωλείο «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ» των εκδόσεων ‘’ΠΕΛΑΣΓΟΣ’’, στην οδό Χαρίλαου Τρικούπη 14 (καφέ εντός στοάς), πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του εξαίρετου ειδικού τόμου των Εκδόσεων ‘’ΕΝΔΟΧΩΡΑ’’ για τα 200 χρόνια της Εθνεγερσίας του 1821, από τον Εκδότη και Δημοτικό Σύμβουλο Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννη Κουριαννίδη. Η παρουσίαση αυτή είναι η πρώτη εκδήλωση – επανεκκίνηση των Εκδόσεων ‘’ΠΕΛΑΣΓΟΣ’’, εν μέσω κορωνοϊού, ενάμισι χρόνο μετά την τελευταία εκδήλωση, (Μάρτιος 2020) και την επιβολή μέτρων κατά του κορωνοϊού.  
 
Ο συντονιστής της εκδήλωσης, ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, (Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Γρίβα –Διγενή, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, στην παρουσίαση του Επετειακού Τεύχους του Περιοδικού ‘’ΕΝΔΟΧΩΡΑ’’, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Το Περιοδικό ‘’ΕΝΔΟΧΩΡΑ’’ έχει, εδώ και πολλά χρόνια, ως βάση του την Θράκη που αγωνιά και το υπό παρουσίαση τεύχος καταθέτει 40 περίπου κείμενα που αναφέρονται στην ιστορική καταγραφή των γεγονότων στο 1821, σε όλα τα σημεία του Ελληνισμού, από την μητροπολιτική Ελλάδα, μέχρι και την Κύπρο και την Βόρειο Ήπειρο.  
 
Ο λόγος δόθηκε στον Εκδότη ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑ , στο βιβλιοπωλείο του οποίου έλαβε χώρα η εκδήλωση – επανεκκίνηση, ο οποίος χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία τον ερχομό του Γιάννη Κουριαννίδη στην Αθήνα, αφενός για να είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της Τετάρτης 28/7 για τον Ίωνα Δραγούμη και αφετέρου για να παρουσιάσει ο ίδιος, ως καθ’ ύλην αρμόδιος, το δικό του βιβλίο. Ο Γ. Γιαννάκενας εξήρε την πολυετή και αδιάκοπη αγωνιστική δράση του Γ.Κουριαννίδη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσα από το περιοδικό ‘’ΕΝΔΟΧΩΡΑ’’, του οποίου είναι και Εκδότης, αλλά και μέσα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου έχει εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος.  
 
Στην συνέχεια, πήρε τον λόγο ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΙΑΝΙΔΗΣ, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που η επανεκκίνηση των εκδηλώσεων των Εκδόσεων ‘’ΠΕΛΑΣΓΟΣ’’ έγινε με το δικό του βιβλίο. Το Περιοδικό ‘’ΕΝΔΟΧΩΡΑ’’, ως εκδοτική προσπάθεια ξεκίνησε τον Μάιο του 1988 και επί 33 χρόνια τιμά την Θράκη πρωτίστως, γιατί εκεί είναι η έδρα του περιοδικού. . Ξεκίνησε από μία παρέα φίλων και συναδέλφων στην Εθνική Τράπεζα και, στην συνέχεια, το περιοδικό αυτό συσπείρωσε γύρω του ό,τι πιο υγειές, ό,τι πιο παραγωγικό και δημιουργικό υπήρχε στην Αλεξανδρούπολη και γενικά στην Θράκη. Σύντομα επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές της Πατρίδας μας αλλά και στον Ελληνισμό εκτός Ελλάδος, όπως στην Αυστραλία, κάτι που έδωσε ιδιαίτερη αίγλη στο περιοδικό. Ο τίτλος ‘’ΕΝΔΟΧΩΡΑ’’ δίνει ένα μήνυμα στα κέντρα της εξουσίας, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ότι η ενδοχώρα του Ελληνισμού είναι, ζει και πάλλεται ΚΑΙ στην Θράκη, όπου φαίνεται καθαρά σε γεωφυσικό χάρτη πως οι πόλεις της είναι σκορπισμένες μέσα στο εσωτερικό (ενδοχώρα) της Θράκης, στα βόρεια ελληνικά συνόρα. 
 
Περιγράφοντας τον υπό παρουσίαση τόμο, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΙΑΝΝΙΔΗΣ είπε τα εξής:  
 
»Επιλέξαμε επίτηδες ο υπ’ αριθμ. 119 -120 τόμος να έχει την μορφή ενός περιοδικού, και θα λέγαμε ότι είναι πράγματι το κορύφωμα αυτής της προσπάθειας. Τα κείμενά του είναι όλα πρωτότυπα και έχουν γραφθεί για την έκδοση αυτή. Τα δύο εξώφυλλα είναι έργα νέων καλλιτεχνών της Αθήνας, του Δημήτρη και του Σπύρου. Όλα όσα περιέχονται στο βιβλίο αναφέρονται στο 1821, το οποίο δεν το βλέπουμε σαν μία απλή επέτειο μιας επανάστασης. Ξεχωρίζει από άλλα βιβλία του είδους του, ως εξής: 
 
Στο εξώφυλλό του υπάρχει η φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: 
«Η δική μας Επανάσταση δεν μοιάζει με τις άλλες» και δεν είχε να κάνει με τις επαναστάσεις που γίνονταν τότε στην Δύση, και ιδιαίτερα με την Γαλλική Επανάσταση που ήταν ουσιαστικά ένας εμφύλιος πόλεμος. Η δική μας επανάσταση είχε εθνικά χαρακτηριστικά: εξεγέρθηκε ο Ελληνισμός ενάντια στον εθνικό δυνάστη του που του απαγόρευε να θρησκεύεται και να έχει τα δικαιώματα μιας αξιοπρεπούς ζωής, και εξεγέρθηκε το έθνος στο σύνολό του, τόσο από πλευράς τάξεων και κοινωνικής προέλευσης, όσο και γεωγραφικά.
 
Αυτό το ακούν οι διάφοροι εκσυγχρονιστές, οι οποίοι επιμένουν ότι η Επανάσταση του 1821 ήταν… ταξική, και βγάζουν σπυριά!!! Είναι αυτοί που θέλουν να μας ‘ξεβλαχέψουν’ και να μας ‘εξευρωπαΐσουν’ και ισχυρίζονται ότι όλα αυτά είναι μεταγενέστερες προσεγγίσεις που προβλήθηκαν εκ των υστέρων.  
 
Τι πιο αποστομωτικό από τα λόγια των ίδιων των πρωταγωνιστών;; Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο εδικός μας πόλεμος ήτο ο πλέον δίκαιος, ήτον έθνος με άλλο έθνος, ήτο με ένα λαόν, όπου ποτέ δεν ηθέλησε να αναγνωριστεί ως τοιούτος, ούτε να ορκισθεί, παρά μόνο ό,τι έκαμνε η βία. Ούτε ο Σουλτάνος ηθέλησε ποτέ να θεωρήσει τον ελληνικόν λαόν ως λαόν, αλλ' ως σκλάβους. Την ίδια γνώμη έχουν εκφράσει και πολλοί άλλοι οπλαρχηγοί.   
 
Όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας ρωτήθηκε (1841) για το ποια θα έπρεπε να είναι τα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδος, απάντησε μεταξύ άλλων: «Τα περιέγραψε ο Στράβων: από την Πελοπόννησο ως τη Μακεδονία και την Ήπειρο, έως τους Αγίους Σαράντα, από τα νησιά Ιονίου και Αιγαίου ως και την Μικρά Ασία… Οι Έλληνες είχαν ιερό χρέος να (τα) διεκδικήσουν…». 
 
» Αυτά διαβάζοντας θεωρήσαμε χρέος μας να κάνουμε αυτήν την έκδοση, η οποία θα διατρέχει όλον τον Ελληνισμό και από πλευράς κοινωνικής προέλευσης και από πλευράς γεωγραφίας. Ξεκινήσαμε με μία σειρά ιστορικών θεμάτων, αρχίζοντας από την Κων/λη, διατρέχοντας Θράκη, Μακεδονία, την Βόρειο Ήπειρο, την Ηπειρωτική Ελλάδα, κατεβαίνοντας στα νησιά και καταλήγοντας στην Κύπρο. Αναδεικνύονται ιστορικά γεγονότα που είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό , όπως η σφαγή και ερήμωση της Σαμοθράκης (Σεπτέμβριος 1821) από τον Καρά Αλή, αυτόν που έκανε και την σφαγή στην Χίο. Άλλα θέματα είναι: η προσφορά των Θρακών στον αγώνα του 1821, οι Έλληνες στην Μακεδονία κατά την Τουρκοκρατία, η προσφορά των Βλαχοφώνων Ελλήνων μέσα από το δημοτικό κλέφτικο τραγούδι το 1821, η συμμετοχή των Β.Ηπειρωτών στην Εθνική Παλιγγενεσία 1821, ο Επτανήσιος ήρωας Γιώργος Ανεμογιάννης, η μάχη της Πέτρας στην Βοιωτία, η συμμετοχή των Καλυμνίων, η συμμετοχή των Κυπρίων στην εθνεγερσία το 1821, και πολλά άλλα..  
 
Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να προσφέρουμε κυρίως στην Ελληνική Νεολαία, αλλά και στους μεγαλύτερους, μία άλλη οπτική για το 1821, η οποία δεν διδάσκεται στα σχολεία, δυστυχώς, και αφορά κυρίως άγνωστες ή λησμονημένες πτυχές του 1821. 
 
O ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ο οποίος είναι Κυπριακής καταγωγής, μίλησε για την συμμετοχή των Κυπρίων στην επανάσταση του 1821, η οποία, σε αναλογία με τον πληθυσμό, ήταν πολύ μεγάλη. Η Κύπρος πλήρωσε πολύ βαρύ φόρο αίματος: ξεκληρίστηκε ολόκληρη η ηγεσία της Εκκλησίας, 486 άτομα, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό. Από τις 9 Ιουλίου 1821 ξεκινά ο αγώνας των Κυπρίων για την Ένωση με την Ελλάδα. Αλλά και πριν το 1821, υπήρξαν Κύπριοι που συμμετείχαν σε προεπαναστατικά τέτοια κινήματα. Μετά την 9η Ιουλίου, πολλοί Κύπριοι ήλθαν στην μητροπολιτική Ελλάδα και πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων οπλαρχηγών. Αυτό απετέλεσε την απαρχή του Ενωτικού Κινήματος των Κυπρίων που οδήγησε στον αγώνα του 1955 – 59. (Διγενής – ΕΟΚΑ) 
 
Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των διοργανωτών της εκδήλωσης και των παρευρισκομένων. Τέλος, ο συντονιστής της εκδήλωσης, ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο το Περιοδικό της ‘’ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ’’, ευχαρίστησε τον ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑ για την φιλοξενία της εκδήλωσης και τους παρευρισκομένους για την προσέλευσή τους κάτω από τις τόσο δύσκολες συνθήκες που είχε δημιουργήσει ο καύσωνας. Υ.Γ. Η τιμή του παρουσιαζόμενου τόμου είναι 12 ευρώ, για να είναι πιο προσιτός οικονομικά στο ευρύ κοινό. Ο τόμος είναι καθόλα επιμελημένος και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από άλλους πολύ ακριβότερους τόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.