Σελίδες

24 Ιουλίου 2021

Λίβανος: Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο λειψυδρίας τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι. Η χώρα στο χείλος της καταστροφής.

Η Unicef προειδοποίησε ότι η νομισματική κρίση στον Λίβανο ίσως προκαλέσουν την κατάρρευση του συστήματος υδροδότησης τον επόμενο μήνα.
 
«Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, στον Λίβανο κινδυνεύουν πολύ γρήγορα να μην έχουν πλέον πρόσβαση σε πόσιμο νερό», τόνισε η Unicef σε ανακοίνωσή της.
 
Το κόστος συντήρησης που υπολογίζεται σε αμερικανικά δολάρια, η έλλειψη χρηματοδότησης και η κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης στον Λίβανο επηρεάζουν και την υδροδότηση, διευκρίνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ. 
 
«Η Unicef εκτίμησε ότι οι περισσότερες αντλίες νερού θα σταματήσουν σταδιακά να λειτουργούν σε όλη τη χώρα τις επόμενες τέσσερις με έξι εβδομάδες», δήλωσε η Γουκίε Μόκουο, εκπρόσωπος της Unicef στον Λίβανο. 
 
Και «η απώλεια πρόσβασης σε νερό ενδέχεται να αναγκάσει τα νοικοκυριά να λάβουν εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τις βασικές τους ανάγκες σε νερό, υγιεινή και καθαριότητα», πρόσθεσε. 
 
Η κατάρρευση του Λιβάνου, που ξεκίνησε από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η διαφθορά και η κακοδιαχείριση, επεκτάθηκε γρήγορα σε όλους του τομείς της καθημερινότητας. Η λιβανέζικη λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας της σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο τους τελευταίους 18 μήνες. 
 
Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση φτάνουν τις 23 ώρες ημερησίως, καθώς υπάρχουν ελλείψεις στα καύσιμα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των γεννητριών. Βασικά φάρμακα έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων εδώ και μήνες και τα ιδιωτικά νοσοκομεία προειδοποίησαν προχθες Πέμπτη ότι τα αποθέματά τους σε ηλεκτρική ενέργεια κινδυνεύουν «να εξαντληθούν τις επόμενες ώρες».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.