Πριν από λίγες ημέρες, στην έναρξη των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, παρακολούθησα την πολλά υποσχόμενη πρωταθλήτριά μας κυρία Κορακάκη να κρατάει η ίδια την ελληνική σημαία και διπλά της να είναι μαζί της, επίσης σημαιοφόρος, ο λαμπρός πρωταθλητής μας κ. Πετρούνιας.
Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*
Η Ελλάδα και στο παρελθόν είχε γυναίκα σημαιοφόρο, την κυρία Μπεκατώρου, στο Ρίο, το 2016, και πολύ σωστά έκανε. Το γεγονός που μου έκανε εντύπωση, πέρα από την άκομψη εικόνα του να κρατάει το εθνικό μας σύμβολο μια γυναίκα, ενώ δίπλα ο άνδρας, χωρίς να έχει κάποιο «βάρος», να παρελαύνει ως «άνετος» σημαιοφόρος χωρίς σημαία […], ήταν ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφάσισε να είναι δύο οι σημαιοφόροι από κάθε χώρα, από διαφορετικό φύλο ο καθένας, για θέμα ποσόστωσης και «ισότητας».
Μαζί με αυτή την πολύ περίεργη αλλαγή, που θα σχολιάσω παρακάτω, η ΔΟΕ διαφοροποίησε και τον λιτό ολυμπιακό όρκο που είχε γράψει πριν από έναν αιώνα ο πρωτεργάτης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ο Γάλλος φιλέλληνας βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, και πρόσθεσε αναφορά στον σεβασμό προς την ισότητα των φύλων.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρέπει να έχουν αναφορές σε πολιτικά ζητήματα, ούτε να επηρεάζονται από τη μόδα της τρέχουσας πολιτικής ατζέντας κάθε εποχής.
Να θυμίσω ότι όλα τα αθλήματα χωρίζονται σε σπορ αρρένων και θηλέων εξαιτίας της φυσικής ανισότητας και εγγενούς διαφοράς που υπάρχει στη μυϊκή δύναμη, καθώς και σε άλλα χαρακτηριστικά μεταξύ των δύο φύλων. Γεγονός που κάνει τρομερά άδικο να συναγωνιστούν μεταξύ τους επί ίσοις όροις οι άνδρες με τις γυναίκες.
Πέρα όμως από το προφανές και αδιαμφισβήτητο γεγονός που ανέφερα, στο οποίο βασίζεται όλη η οργάνωση κάθε αθλήματος, ο ορισμός δύο σημαιοφόρων από διαφορετικό φύλο αντιβαίνει στην αρχή του πρωταθλητισμού και της άμιλλας που πρεσβεύουν οι Αγώνες. Σημαιοφόρος σημαίνει ο πρώτος από κάθε χώρα, ο καλύτερος, ο λαμπρότερος αθλητής, αυτός που το πρόσωπό του αντιπροσωπεύει το αθλητικό ιδεώδες και το ήθος υγιούς ανταγωνισμού της πατρίδας του.
Ποια θα είναι η συνέχεια σε αυτή την αριστερόστροφη πολιτική κίνηση της ΔΟΕ; εξήντα τέσσερις σημαιοφόροι με τα 64 φύλα που ορίζονται από την αριστερή κοινωνική θεωρία των «έμφυλων ταυτοτήτων»; Μήπως να είναι όλοι οι αθλητές κάποιας χώρας σημαιοφόροι, ώστε να μην είναι κανείς παραπονεμένος; Μήπως και όλοι οι θεατές του σταδίου να είναι σημαιοφόροι;
Αστειότητες. Ελπίζω να διορθωθεί σε μελλοντική Ολυμπιάδα αυτή η παρασπονδία, η οποία προσβάλλει το γυναικείο φύλο.
*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.