Σελίδες

15 Ιουνίου 2021

Εξερευνώντας το μοναδικό ναυαγισμένο Τσιμεντένιο πλοίο της Μεσογείου σε έναν επίγειο παράδεισο. (βίντεο)

από το κανάλι Up Stories 
 
Η ομάδα Up Stories έχει την χαρά να παρουσιάσει στο κοινό ένα σπάνιας ομορφιάς βίντεο από ένα σπάνιο ναυάγιο (σημειωτέον μόνο 2 ναυάγια τέτοιου τύπου έχουν ανακαλυφθεί σε ολόκληρο τον κόσμο) και όλα αυτά σε ένα φυσικό τοπίο που παρόμοιο του συναντάς σε ελάχιστα μέρη του κόσμου. 
 
Πιο συγκεκριμένα το Up Stories σε συνεργασία με την παγκοσμίως καταξιωμένη καταδυτική ομαδα "Top2Bottom" και με την υποστήριξη των προϊόντων Regina Planet που συνεισφέρουν στο έργο του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και της δράσης του "Save the Aegean " παρουσιάζουν μια ερευνητική αποστολή στο ναυάγιο του Τσιμεντόπλοιου "PIONEER I" που βρίσκεται στα εκπληκτικά Λιχαδονησια. Ναι καλά διαβάσατε. Το ναυάγιο που βρίσκεται στα Λιχαδονήσια και αποτελεί ατραξιόν και πόλο έλξης για όσους επισκέπτονται το φημισμένο αυτό σύμπλεγμα νησιών είναι κατασκευασμένο από τσιμέντο (Οπλισμένο σκυρόδεμα) και όχι από ξύλο ή σίδερο όπως έχουμε συνηθίσει να είναι τα καράβια στις μέρες μας. 
 
Πρόκειται για μια τεχνολογία που είχε αναπτύξει ο Γερμανικός Στρατός κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και εξυπηρετούσε τόσο στον χρόνο παραγωγής ενός τέτοιου είδους πλοίου. Όσο και στην έλλειψη χάλυβα εκείνη την εποχή. Το ναυάγιο του τσιμεντόπλοιου "PIONEER I" βρίσκεται στον βυθό της συγκεκριμένης περιοχής από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και οι πληροφορίες αναφέρουν πως όταν βομβαρδίστηκε ήταν φορτωμένο με πολεμικό υλικό το οποίο προοριζόταν για τον ανεφοδιασμό των κατεχόμενων νησιών καθώς και την αποστολή εφοδίων στα Afrika Corps. 
 
Τα τσιμεντόπλοια καθελκύονταν στην «Γερμανική σκάλα» στον Πειραιά. Πιο συγκεκριμένα το ανώτερο τμήμα του ναυαγίου βρίσκεται στα 9 μέτρα βάθος και φτάνει τα 16 μέτρα. 
 
Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα εξωτικά Λιχαδονήσια! 
Τα Λιχαδονήσια, ή αλλιώς οι Λιχάδες, είναι ένα σύμπλεγμα από εφτά ή και περισσότερα μικρά νησιά και νησίδες στα βορειοδυτικά της Εύβοιας. Βρίσκονται στο θαλάσσιο χώρο εκεί που ενώνετε ο Βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος με τον Μαλιακό και απέναντι από τα Καμένα Βούρλα. Τα Λιχαδονήσια σχηματίστηκαν κατόπιν ηφαιστειακής δραστηριότητας ενώ μεγάλο τμήμα των νησιών βυθίστηκε από σεισμό του 426 π.Χ. Το όνομά τους προήλθε από τον Λίχα, τον δούλο του Ηρακλή, ο οποίος του παρέδωσε τον χιτώνα της Δηιάνειρας, σύμφωνα με τη μυθολογία και επειδή ο Ηρακλής τον θεώρησε υπαίτιο για τον χιτώνα, τον εκσφενδόνισε στην θάλασσα. Από τα κομμάτια και το αίμα του σχηματίστηκαν οι Λιχάδες! 
 
Μερικές από τις ονομασίες των νησίδων είναι η Μονολιά, η Μεγάλη Στρογγυλή, η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βαγιά, ο Βοριάς, το Λιμάνι καθώς και άλλοι μικροί σκόπελοι και μύρμηκες, που λέγονται Ποντικονήσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.