Σελίδες

12 Ιουνίου 2021

Η «Κυρά της Λαπήθου» κοσμεί πλέον αναμνηστικό γραμματόσημο.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του αναμνηστικού γραμματοσήμου «Ευφροσύνη Προεστού η κυρά της Λαπήθου»
 
Προώθηση αναδημοσίευση από την Μηχανή του Χρόνου από Α. Αντωνά.
 
Την έγδυσαν, την έδεσαν σε ένα στρατιωτικό τζιπ και την έσερναν μέσα στους δρόμους. Η αλύγιστη κυρά της Λαπήθου που δεν αποκάλυψε που έκρυψε 12 στρατιώτες από τους Τούρκους. 
 
Στην άνιση μάχη της Λαπήθου στις 6 Αυγούστου 1974, δώδεκα στρατιώτες αποκόπηκαν και έμειναν εγκλωβισμένοι πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Αυτούς τους 12 στρατιώτες εντόπισε η κυρία Ευφροσύνη Προεστού και τους φρόνισε για έναν μήνα. 
 
Τρεις από αυτούς ανήκαν στο 256 Τάγμα Πεζικού και οι άλλοι εννιά στο 286 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού. Όλοι τους κατάγονταν από περιοχές εκτός της επαρχίας Κερύνειας και δεν γνώριζαν τη Λάπηθο. Η κυρά Φροσύνη που τους βρήκε, στάθηκε δίπλα τους σαν μάνα. Τους έκρυψε, τους τάισε. 
 
Εκείνο τον Αύγουστο, απέκτησε άλλα δώδεκα παιδιά: τους Πανίκο Παραλιμνίτη, Κώστα Καστελλανή, Γιώργο Χριστοφή, Στέλιο Θεοδούλου, Κούλλη Κυριάκου, Νίκο Παπαναστασίου, Παύλο Νικολάου, Ανδρέα Γρηγορίου και Νίκο Νικολάου, Πολύκαρπο Πέτρου, Αντώνη Φιλίππου και Γιώργο Παπανικολάου. 
 
Η μαρτυρία
 
Η Κυρά της Λαπήθου, Ευφροσύνη Προεστού 
 
Στις 6 του Αυγούστου από τις 3.00 π.μ. άρχισαν οι εκρήξεις… Κατά τις 11.00 π.μ. ήρθαν δώδεκα παιδιά μέσα στο σπίτι μου. «Γιαγιά, σώσε μας». 
 
Τους είπα: «Πού να σας βάλω, γιε μου!». Εράγισεν η καρδιά μου. Εκρούζαν τα δέντρα, εσκοτείνιαζεν η Λάπηθος· ενόμιζες ότι εχαλούσαν τα βουνά, φωδκιές, εκρήξεις… Ήταν όλοι δεκαοκτώ χρονών. Τους είπα: «Γιε μου, αν θα γλυτώσετε έχει ένα υπόγειο λαγούμι εδώ δίπλα· εκεί να κρυφτείτε». 
 
Το στόμα του λαγουμιού ήταν σαν το τζάμι της τηλεόρασης. Εμπήκαν εκεί μέσα… Η Λάπηθος έπηξε από το στρατό. Εγώ έκαμνα πίττες στη σάτζιη, έβαζα σε μια τσάντα ό,τι άλλο είχα και τα έβαζα σ’ έναν καλαμιώνα… 
 
Στις 8 Αυγούστου ήρθαν οι Τούρκοι στο σπίτι μου· μπήκαν μέσα δεκαπέντε Τούρκοι με κάσκες. Ήμουν μάμμη σαράντα χρόνια μέσα σε χωριά τούρκικα. Ήξερα τούρκικα. 
 
Μου λέει: «Όλοι έφυγαν, εσύ γιατί δεν έφυγες, κοκκώνα;». Εσκέφτηκα τα δώδεκα παιδιά που ήταν στο λαγούμι. Του λέω: «Άκουσα εις το ράδιο ότι εν να έρτει ο τουρκικός στρατός να φέρει την ειρήνη και την έκκληση να μείνουν ούλλοι οι Έλληνες στα σπίθκια τους. Όπου θέλετε, γιε μου, εγώ πάω, αλλά να σας παρακαλέσω να με αφήσετε σπίτι μου τζιαι εν να ‘ρτουν οι κόρες μου να με πάρουν». 
 
Αυτόν που με ρώτησε τον ήξερα· τον είχα γεννήσει εγώ. «Φεύγουμε», λέει στους άλλους. Εκείνος έκοψε πίσω τζιαι μου είπε: «Έμπα έσσω τζιαι κλείσε την πόρτα». 
 
Τη νύχτα τους είπα: «Να μη βγείτε από το λαούμι, γιατί ήρθαν οι Τούρκοι· έστω και ένας να χαθεί, εγώ θα κλαίω ώσπου ζω. Προσέξετε κι εγώ θα σας φροντίζω όσο μπορώ». 
 
Η πεισματική άρνηση όμως της κυράς Φροσύνης να μετακινηθεί από το σπίτι της κίνησε τις υποψίες των Τούρκων στρατιωτών. 
 
Στις 4 Σεπτεμβρίου έγινε επίθεση εναντίον του σπιτιού του Καπλάνη στο οποίο κρύβονταν οι 12 στρατιώτες. 
 
Ένας από αυτούς ξεκίνησε πεζός και έφτασε στον Αστρομερίτη κι από εκεί στον Αγρό. Ένας δεύτερος συνελήφθη στην περιοχή του Βαβυλά ενώ ένας τρίτος κατάφερε να φτάσει μέχρι την Κερύνεια και να παραδοθεί στον Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Ραούφ Ντεντκάς.
Οι υπόλοιποι 9 συνελήφθησαν μαζί με την κυρά Φροσύνη. 
 
Τα φρικτά βασανιστήρια 
 
Συνελήφθη πρώτη από τους Τούρκους μόλις τους εντόπισαν. Την ανέκριναν πολύ σκληρά στον αστυνομικό σταθμό του Αγίου Λουκά. Την ξυλοκόπησαν άγρια για να ομολογήσει που βρίσκονταν οι 12 στρατιώτες. Όμως η Κυρά της Λαπήθου δεν άνοιξε το στόμα της. Κράτησε κρυφή οποιαδήποτε λεπτομέρεια αφορούσε τους 12 νέους. 
 
Ήταν έτοιμη να υποστεί τα φρικτά ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια. 
 
Την έγδυσαν, την έδεσαν σε ένα στρατιωτικό τζιπ και την έσερναν μέσα στους δρόμους για να ομολογήσει την κρυψώνα τους. Η κυρά Φροσύνη όμως δεν λύγισε. Παρά τον διασυρμό, δεν της πήραν ούτε μία λέξη.
 
«Εβάλαν με μες σε μια κάμαρη που είχαν πεθάνει τα ξημερώματα δύο γέροι. Η κάμαρη γεμάτη αίματα. Εχτυπούσαν με. Έμεινα αναίσθητη. Η μίση μου πάντα (πλευρά) ήταν ολόμαυρη. Εκλωτσούσαν με με τα παπούτσια μες τα μάθκια, με τα παπούτσια τα στρατιωτικά. Εφκάλαν μου την καδένα που είχα στον λαιμό με τον σταυρό τζιαι εβάλαν με να φτύνω πας τον σταυρό». 
 
Όταν έφεραν μπροστά της τους στρατιώτες που βοηθούσε, βλέποντας την όψη της, θεώρησαν πως είχε ομολογήσει. Ρώτησαν τον πρώτο: «τη γυναίκα αυτή την ξέρεις;». Ο στρατιώτης απάντησε «Ναι, μου έδωσε φαγητό». Τότε η κυρά Φροσύνη, έξυπνη καθώς ήταν, γύρισε στον στρατιώτη και απάντησε: «Τι ώρα ήρτες γιε μου και τάισα σε; Πρωί ή βράδυ;». 
 
Ο Κυριάκος αντιλήφθηκε το λάθος του. Απάντησε «βράδυ» και η κυρά Φροσύνη, εκμεταλλευόμενη τα τούρκικα που ήξερε στράφηκε στον ανακριτή και είπε: «Καλά γιε μου, αν έρκεσουν εσύ νύχτα εν θα σου εδίουν φαί; Που ξέρω εγώ ποιος εν τη νύχτα. Εγιώ δαμέσα εξεγέννησα τις μισές Τουρκάλες. Μπορεί να τουν Τούρκος μπορεί να τουν Έλληνας. Που να ξέρω;». 
 
Και με αυτόν τον τρόπο ξεγέλασε τους ανακριτές, οι οποίοι θεώρησαν πως η 74χρονη γυναίκα δεν είχε κάποια σχέση με τους στρατιώτες. 
 
Τα βασανιστήρια κι ο εξευτελισμός συνεχίστηκε μέχρι που την αναγνώρισε ένας Τουρκοκύπριος ανακριτής. Η κυρά Φροσύνη, μαία της περιοχής για σαράντα χρόνια, είχε ξεγεννήσει κι αυτόν. 
 
Στη φυλακή ήρτεν ένας Τουρκοκύπριος που τον ήξερα. Ήταν ανακριτής. Λαλεί μου: «Μεν κλαίεις, κοκκώνα, τζι εν να σε πάρω στο χωρκό σου» (…). Έκαμα έξι μήνες εγκλωβισμένη στη Λάπηθο και με έφεραν στην Ξενοδοχειακή Σχολή. 
 
Η κυρά Φροσύνη, απεβίωσε στις 17 Απριλίου 1993 σε ηλικία 93 ετών. Οι δώδεκα στρατιώτες που γλύτωσαν την είχαν ως μητέρα τους. 
 
«Το ότι ζούμε σήμερα, το χρωστάμε στην κυρά Φροσύνη», παραδέχονται. 
 
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ:  

1 σχόλιο:

  1. Τιμή και δόξα στην Κυρά της Λαπήθου. Τίμησε τον Ελληνισμό της Κύπρου.'
    Όσον αφορά την παραπομπή στο τέλος για τους Κύπριους και μερικούς αδελφούς Ελλαδίτες αιχμαλώτους, που μετέφεραν οι εισβολείς στις βάρβαρες τουρκικές φυλακές σημειώνω ...
    Πολλοί από αυτούς δεν επέστρεψαν παρ όλο ότι εμφανίζονται σε φώτο της τότε εποχής στις τουρκικές φυλακές, έστω ρακένδυτοι, μισόγυμνοι ταλαιπωρημένοι .... Μέχρι σήμερα αγνοούνται και βέβαιον είναι ότι πέθαναν στα χέρια στυγνών τούρκων βασανιστών ....
    Και το άκρον άωτον της ... μεγαλοψυχίας μας ... Οι εκατοντάδες τούρκοι *αιχμάλωτοι που είχαμε στα χέρια μας έτυχαν άριστης μεταχείρησης σύμφωνα και με έκθεση του ΟΗΕ και επεστράφησαν όλοι στον τουρκικό στρατό, ο οποίος κατά την ανταλλαγή αιχμαλώτων απέκρυψε αρκετούς κρατούμενους που είχαν την τύχη να αιχμαλωτισθόύν ... Μετά την ανταλλαγή λοιπόν εκ του ασφαλούς ότι το έγκλημα δεν θα αποκαλυφθεί .... εκτελέθηκαν εν ψυχρώ αφου βασανίσθηκαν όλοι που δεν είχαν δηλωθεί ως αιχμάλωτοι πολέμου ... και οι βάρβαροι θρασύδειλο δήλωσαν ... ότι ήταν πεσόντες σε μάχες ...Ένα ακόμη απεχθές έγκλημα των βαρβάρων από τα μύρια για τα οποία δεν τιμωρήθηκαν ποτέ.
    * Δεν το κρύβω ότι ήμουν ένας από αυτούς που ήταν πλήρως αντίθετοι στην παράδοση όλων των αιχμαλώτων τούρκων μέχρι την παράδοση όλων των Κυπρίων, διότι πραγματικά είχα προαισθανθεί τι θα συμβεί, αφού υπήρχαν πληροφορίες ότι οι βάρβαροι είχαν συλλάβει ακόμη και τραυματίες που δεν δηλώθηκαν ... μεταξύ αυτών στενοί μου συγγενείς, φίλοι αλλά και ό ήρωας αδελφός μου, ο οποίος ημιθανής πλέον βασανίσθηκε επί διήμερον και αφού τους έφτυσε ... όταν έπνεε τα λοίσθια ... εκτελέσθηκε μαζί με άλλους 15 τραυματίες συμπολεμιστές του, αφού τον περιέλουσαν με βενζίνη και τον έκαιγαν ... ( Μαρτυρίες διαφυγόντα συμπολεμιστή του, του ΤΚ βασανιστή της ΤΜΤ Yenagrali κ.ά., ΤΚ μετριοπαθών χωρικών που παρακολούθησαν τα συμβάντα.. Ιστορικό βιβλίο: ΔΙΑΤΑΓΗ. Εκτελέστε τους αιχμαλώτους του Alasor Roni Κούρδου τουρκικής Υπηκοότητας που συμμετείχε στις επιχειρήσεις)

    ΙΔΕΤΕ.
    Αναζήτηση τάφων και στην Τουρκία... - Philenewshttps://www.philenews.com › article
    17 Aug 2019 — Στην έκθεση αναφέρεται ότι στις φυλακές των Αδάνων κρατούνταν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο συνολικά 385 αιχμάλωτοι, στη συντριπτική ...

    Πολλοί από τους αγνοουμένους, μετά τη σύλληψή τους, είχαν κρατηθεί από τον τουρκικό στρατό σε φυλακές στην Τουρκία και την Κύπρο και σε άλλους χώρους, ακόμη και μετά τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων και την ανταλλαγή αιχμαλώτων (ΟΗΕ). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αρκετοί αγνοούμενοι απαθανατίζονται σε εικόνες-ντοκουμέντα που έχουν καταγράψει διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και έχουν προβληθεί ευρέως. Ένα από αυτά είναι ντοκιμαντέρ του BBC, το οποίο γυρίστηκε στις φυλακές των Αδάνων. Υπάρχει επίσης σωρεία φωτογραφιών-ντοκουμέντων στις οποίες διακρίνονται ευκρινώς άτομα των οποίων αγνοείται η τύχη, να συλλαμβάνονται από τον τουρκικό στρατό. Επίσης υπάρχουν καταγεγραμμένοι ως αιχμάλωτοι πολέμου, από εκπροσώπους του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού αλλά και από τις τουρκικές αρχές, άνθρωποι των οποίων αγνοείται η τύχη.
    Πολλές είναι παράλληλα οι μαρτυρίες Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων που αφέθηκαν ελεύθεροι, ότι μαζί τους στις φυλακές βρίσκονταν άτομα τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αγνοουμένων, ενώ ντοκουμέντο αποτελούν και μηνύματα (ΕΚ αιχμαλώτων), μέσω του παράνομου τουρκοκυπριακού σταθμού Μπαϊράκ προς συγγενείς τους, από ανθρώπους των οποίων αγνοείται η τύχη και δεν είναι λίγοι ....
    ΙΔΕΤΕ.
    1974. ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΔΑΝΩΝ - ΦΩΤΟ.
    ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ.
    ΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.