Σελίδες

14 Ιουνίου 2021

«Εισβάλει» και η τεχνητή νοημοσύνη στις έρευνες κατά του κορωνοϊού - Θα υπολογίζεται ο κίνδυνος θανάτου

Η τεχνολογία αναμένεται να δώσει τη δικιά της βοήθεια όσων αφορά τον κορωνοϊό, καθώς θα υπολογίζει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε να πεθάνει από Covid-19, σκανάροντας τα αιμοφόρα αγγεία του.
 
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με τη συμμετοχή του Ελληνα καθηγητή Χαράλαμπου Αντωνιάδη, ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο ο οποίος μπορεί να εκτιμήσει τη σφοδρότητα της νόσου μέσα από αξονική τομογραφία θώρακος.
 
Η τεχνολογία αυτή ανιχνεύει ουσιαστικά ανωμαλίες στο λίπος που περιβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία, προκειμένου να μετρήσει τα επίπεδα φλεγμονής που προκαλούν οι κυτοκίνες σε ασθενείς με κορωνοϊό. Οι ασθενείς με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής έχουν έως οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν στο νοσοκομείο εξαιτίας του ιού. 
 
Η ομάδα των επιστημόνων εκτιμά ότι αυτή η καινοτόμος τεχνολογία θα βοηθήσει στην εξατομίκευση της θεραπείας και θα επιτρέψει στους θεράποντες ιατρούς την ταχύτερη χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για να σώσουν τη ζωή των ασθενών αυτών. 
 
Σχεδόν από την αρχή της πανδημίας, οι ειδικοί είχαν συνδέσει τα σοβαρά περιστατικά Covid-19 με την «καταιγίδα κυτοκινών», η οποία προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα «πλημμυρίζει» το κυκλοφορικό σύστημα με συγκεκριμένες πρωτεΐνες, οι οποίες ονομάζονται κυτοκίνες και προκαλούν φλεγμονή. 
 
«Προσθέτοντας απλά ένα επιπλέον βήμα στη στάνταρ φροντίδα των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο με Covid-19 και έχουν ήδη κάνει αξονική, μπορούμε να εντοπίσουμε ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανατηφόρων επιπλοκών και πιθανά να τροποποιήσουμε ανάλογα τη θεραπεία τους για να συμβάλουμε στη μακροπρόσθεσμη ανάρρωσή τους» εξηγεί ο κ. Αντωνιάδης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.