Σελίδες

1 Ιουνίου 2021

Συναρπαστικές αλήθειες για τον χρυσό που σίγουρα δεν γνωρίζετε

Ενα από τα δύο μοναδικά έγχρωμα μέταλλα, το δεύτερο είναι ο χαλκός, ο χρυσός έχει μεγάλη οικονομική αξία. Χρησιμοποιείται κυρίως στη κοσμηματοποιία, όχι ως καθαρός 24 καρατίων, αλλά κυρίως με προσμίξεις ποιότητας 14 και 18 καρατίων. Εκτός, όμως, από το γεγονός ότι αποτελεί ένα πολύτιμο υλικό για την κατασκευή κοσμημάτων πόσα ακόμη γνωρίζετε για τον χρυσό;  
 
Ο καθαρός χρυσός είναι ελαστικός. Πολύ ελαστικός 
 
Ο καθαρός χρυσός είναι τόσο ελαστικός που 30 γραμμάρια χρυσού μπορούν αν τραβηχτούν να δημιουργήσουν ένα νήμα μήκους 80 χλμ., το οποίο, ωστόσο, θα ήταν τόσο λεπτό που δεν θα ήταν ορατό με γυμνό μάτι. Εάν κάτι τέτοιο, μάλιστα, το επιχειρούσε κανείς για όλο τον χρυσό που βρίσκεται στη Γη, τότε θα τυλίγονταν γύρω από τη Γη 11 εκατομμύρια φορές!  
 
Το βραβείο Νόμπελ είναι κατασκευασμένο από χρυσό  
 
Το μετάλλιο του βραβείου Νόμπελ εξακολουθεί να είναι κατασκευασμένο από χρυσό, αν και υποβαθμίστηκε το 1980 όταν το εσωτερικό του άρχισε να αποτελείται από 18 καράτια και η επικάλυψή του από χρυσό 23 καρατίων (ο χρυσός των 24 καρατίων είναι ο καθαρός χρυσός). Αξίζει να αναφερθεί ότι ο χρυσός σε κάθε ένα από τα βραβεία Νόμπελ αξίζει περίπου 8.000 δολάρια.  
 
Έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική εδώ και χιλιετίες  
 
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι δημιουργούσαν οδοντιατρικές γέφυρες από χρυσό, μια πρακτική που έμαθαν από τους Ετρούσκους. Για ένα μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα, οι γιατροί μείωναν τον πόνο και το πρήξιμο των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα με ενδομυϊκές ενέσεις ενώσεων με χρυσό που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σήμερα, ορισμένοι ογκολόγοι χρησιμοποιούν ενώσεις με χρυσό για τη συρρίκνωση των καρκινικών όγκων.  
 
Το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού στον κόσμο εξορύσσεται τώρα στην Κίνα 
 
Η Κίνα ξεπέρασε τη Νότια Αφρική στη συνολική παραγωγή χρυσού το 2017. Αλλά ο μεγαλύτερος χρυσός κρύσταλλος στον κόσμο -ένας εξαιρετικά σπάνιος γεωμετρικός σχηματισμός που μπορεί να εμφανιστεί σε δείγματα χρυσού- ζύγιζε 2 κιλά και βρέθηκε πριν από δεκαετίες στη Βενεζουέλα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.