Σελίδες

30 Μαΐου 2021

Η ώρα της μεγάλης θυσίας στο Σέλτσο (βίντεο)

από το κανάλι Fotis Passos
 
Μετά την παράδοση του Σουλίου, τον Δεκέμβριο του 1803 οι Σουλιώτες άρχισαν να εγκαταλείπουν το Σούλι κατά ομάδες. Η Μάχη του Σέλτσου και η τελευταία θυσία των Σουλιωτών το 1804, που έπεσαν στον γκρεμό δίπλα από την Ιερά Μονή Σέλτσου στην Κοιλάδα του Αχελώου είναι ένα δεύτερο Ζάλογγο, σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Από τους 1400 περίπου Σουλιώτες που κατέφθασαν στην Ιερά Μονή που υπήρχε στο Σέλτσο διασώθηκαν μόνο 65.  
 
Η ιστορία της Μονής Σέλτσου 
 
Στις 12 Ιανουαρίου του 1804, 5000 Τουρκαλβανοί στρατιώτες και αρκετοί Έλληνες αρματολοί της περιοχής περικύκλωσαν την ευρύτερη περιοχή και στις 15 Ιανουαρίου επιχείρησαν την πρώτη επίθεσή τους. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να εκπορθήσουν τις οχυρωματικές κατασκευές που είχαν εν τω μεταξύ φτιάξει οι Σουλιώτες, και έτσι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποκλεισμό, με σκοπό να αναγκάσουν τους Σουλιώτες να παραδοθούν, για να μην πεθάνουν από την πείνα. Οι Σουλιώτες, με την βοήθεια των γειτονικών χωριών που κατάφερναν να τους προσφέρουν τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους άντεξαν πολιορκία 3 μηνών. 
 
Στις 21 Απριλίου του 1804 ωστόσο, έγινε η προδοσία και μια ομάδα στρατιωτών κατάφερε να εισχωρήσει στο χώρο του μοναστηριού. Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν οι περισσότεροι Σουλιώτες 
 
Το ποίημα είναι από το βιβλίο του αείμνηστου συγγραφέα «Εκ Πηγών» Ναπολέοντα Οικονόμου και μας φέρνει πίσω στο 1804 
 
Τραγούδι μου κάνε φτερά 
και πέτα στα ουράνια, 
και διάβα ’κεί τ’ αδιάβατα 
κι απάτητα στεφάνια. 
 
Στου Σέλτσου στάσου το ιερό 
και τ’ άγιο μοναστήρι, 
πούνε χτισμένο ’κει κοντά 
στο κορακογιοφύρι… 
 
Κάλεσε ’κει τον Μπότσαρη 
το Νότη και τη Λένη, 
και τους Σουλιώτες κάλεσε 
πούνε εκεί θαμένοι 
και ρώτα πως πολέμησαν 
και ρώτα πως πεθάναν 
και πόσες μέρες βάσταξαν, 
πόση Τουρκιά ξεκάναν!!!....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.