Σελίδες

15 Απριλίου 2021

Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Γράφει ο Economist
 
Οι Ουκρανοί θεωρούσαν ότι μια αστραπιαία στρατιωτική επέμβαση στις ρωσόφωνες δημοκρατίες δεν θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας.
Οι Ρώσοι καλώς πράττοντας, κινήθηκαν έγκαιρα στέλνοντας δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, καταφέρνοντας να αποτρέψουν μια αρνητική για τον ρωσόφωνο πληθυσμό εξέλιξη. Επίσης ξεκαθάρισαν ότι μια επίθεση της Ουκρανίας στις ρωσόφωνες δημοκρατίες θα είχε ως αποτέλεσμα μια ουκρανορωσική σύγκρουση.
 
Εφόσον όμως το ΝΑΤΟ έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, μια ρώσοουκρανική σύρραξη θα οδηγήσει de facto σε μια σύγκρουση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Σε μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι ανόητοι οι Ρώσοι να πέσουν στην παγίδα των νατοϊκών και να αφήσουν τη σύγκρουση να εξελιχθεί μόνο εκατέρωθεν των συνόρων τους αλλά θα μεταφέρουν το κέντρο της σύγκρουσης μέσα στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα χτυπώντας τις ευρωπαϊκές νατοϊκές χώρες εκεί που θα πονέσουν περισσότερο, δηλαδή στα στρατιωτικά και οικονομικά τους κέντρα. Γι' αυτό οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών θα το ξανασκεφτούν πολλές φορές για να αποφασίσουν να εμπλακούν σε μια τέτοια περιπέτεια.
 
Βέβαια οι Η.Π.Α. θέλουν από καιρό να διαπιστώσουν την στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας πριν την αντιμετωπίσουν σε μια απευθείας αντιπαράθεση. Δεν γνωρίζω όμως κατά πόσο οι ευρωπαϊκές χώρες είναι πρόθυμες να παραστήσουν το σάκο του μποξ για να μετρηθεί η δύναμη της Ρωσίας. Επειδή όμως στον κόσμο κυβερνούν τα χαλασμένα μυαλά όλα είναι πιθανά.  
 
Όσον αφορά τη σχέση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν βλέπουμε ότι η σύγκρουση έχει αρχίσει και έχουν γίνει οι πρώτες κινήσεις στη στρατιωτική σκακιέρα. Από δω και πέρα ποια πιόνια θα κινηθούν και πόσο γρήγορα εξαρτάται πλέον από τις ηγεσίες των δύο χωρών. Σίγουρα, το Ιράν δεν είναι ρωσική αρκούδα. Είναι όμως περσική αρκούδα.  
 
Και εδώ οι Ισραηλινοί θέλουν να μεταφέρουν το θέατρο των επιχειρήσεων στο έδαφος του Ιράν. Αν γίνει κάτι τέτοιο οι Ιρανοί θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. Νομίζω όμως ότι θα τα παίξουν όλα για όλα. Οι ΗΠΑ είναι το δεξί χέρι του Ισραήλ και παρόλο που για το συμφέρον και των δύο αυτό σκεπάζεται με διάφορους τρόπους για να μην είναι πλήρες κατανοητό, σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι ΗΠΑ είναι στο πλευρό του Ισραήλ προετοιμάζοντας μεθοδικά την επικράτησή του απέναντι στο Ιράν. Πώς όμως θα αντιδράσει το Ιράν στην περίπτωση που η σύγκρουση κορυφωθεί; Oι πλούσιες χώρες της αραβικής χερσονήσου είναι ένας από τους πιο ισχυρούς οικονομικούς πνεύμονες τόσο των ΗΠΑ όσο και των εβραϊκών πολυεθνικών. Οι Ιρανοί δεν πρόκειται να αφήσουν ούτε πέτρα πάνω στην πέτρα όρθια στις πλούσιες αυτές χώρες της αραβικής χερσονήσου. 
Το σίγουρο είναι ότι ο αέρας μυρίζει μπαρούτι και οι άνθρωποι της ειρήνης είναι λίγοι.
 
Ηλίας Ευαγγελόπουλος 
Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.