Σελίδες

10 Απριλίου 2021

Η θνησιμότητα του κορωνοϊού. Προβλέψεις και αποτελέσματα ένα χρόνο μετά.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, στις 7 Απριλίου 2021
 
«Αν υποθέσουμε ότι η θνησιμότητα ανά επιβεβαιωμένα κρούσματα (CFR) του κορωνοϊού είναι 0.3% στον γενικό πληθυσμό (μία μέση εκτίμηση από την ανάλυση των κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο) και ότι 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ θα μολυνθεί (περίπου 3.3 εκατομμύρια), αυτό θα οδηγούσε σε περίπου 10.000 θανάτους. Φαντάζει υψηλό νούμερο, αλλά θα θαφτεί μέσα στην αναμενόμενη διακύμανσο από τους ιούς της γρίπης. Αν δεν κάναμε τεστ για αυτόν τον ιό και οι θάνατοι από αυτόν χρεωνόταν στην γρίπη, δεν θα παρατηρούσαμε τίποτα ασυνήθιστο στο τέλος της χρονιάς. Στη χειρότερη περίπτωση, θα ήταν ελάχιστα χειρότερη από το μέσο όρο. Η κάλυψη των ΜΜΕ θα ήταν μικρότερη από ένα παιχνίδι ΝΒΑ από δύο αδιάφορες ομάδες. 
 
Κάποιοι ανησυχούν ότι οι 68 θάνατοι από covid-19 στις ΗΠΑ μέχρι εχθές 16 Μαρτίου 2020, θα τιναχθούν εκθετικά σε 680, 6.800, 68.000 ή 680.000, με παρόμοια καταστροφικά μοτίβα σε άλλες χώρες του κόσμου. Είναι αυτό ρεαλιστικό σενάριο ή μήπως είναι κακή επιστημονική φαντασία». 
 
Αυτά έγραφε ο κ. Γ. Ιωαννίδης πριν ένα χρόνο, στις 17 Μαρτίου 2020 [1]. Σήμερα γνωρίζουμε την απάντηση στο τελευταίο ερώτημα του αποσπάσματος. Με 570.000 θανάτους στις ΗΠΑ μέσα σε 12 μήνες, ήταν πράγματι ένα ρεαλιστικό σενάριο οι 680.000. Κάπου εκεί θα κλείσει η υπόθεση. 
 
Και όμως, δεν το βλέπει αυτό ο ίδιος, ούτε και σήμερα. Στις 26 Μαρτίου 2021 δημοσίευσε επισημονική μελέτη (όντας ο μοναδικός συγγραφέας της), όπου εκτιμά την θνησιμότητα ανά μολυσμένους ανθρώπους (IFR) στο 0.15%. [2] 
 
Ας αφήσουμε τις εκτιμήσεις και ας περάσουμε στην πραγματικότητα. Η θνησιμότητα ανά επιβεβαιωμένα κρούσματα (CFR) είναι σήμερα γύρω στο 2.17% και όχι στο 0.3% που προέβλεπε πριν από ένα χρόνο ο κ. Ιωαννίδης. 
 
Τη θνησιμότητα ανά φορείς (IFR), που είναι η κατ’ εξοχήν παράμετρος που υποδηλώνει την επικινδυνότητα του ιού, παρόλο που την εκτιμά σήμερα στο 0.15%, δηλαδή μόνο κατά 50% υψηλότερη της γρίπης (0.10%) – και αυτό είναι μία πρόοδος, διότι στην αρχή την προέβλεπε περίπου ίση με της γρίπης – σήμερα έχουμε τεκμήρια ότι είναι αρκετά υψηλότερη. Υπάρχουν μικρές χώρες, όπως το Γιβραλτάρ, όπου έχει ήδη πεθάνει περίπου το 0.30% του πληθυσμού. Υπάρχει και μία σχετικά μεγάλη χώρα, η Τσεχία (11 εκατομμύρια), στην οποία έχει πεθάνει ήδη το 0.25% του πληθυσμού. Σε πάνω από 6 χώρες έχει πεθάνει πάνω από το 0.20% του πληθυσμού και δεκάδες πάνω από 0.15%. 
 
Προσέξτε. Όλου του πληθυσμού. Δηλαδή, αν θεωρήσουμε ότι έχουν μολυνθεί όλοι και ο ιός σταμάτησε να μεταδίδεται. Στην πράξη, αν σε αυτές τις χώρες έχουν μολυνθεί, φερ΄ ειπείν, οι μισοί κάτοικοι, τότε η θνησιμότητα είναι η διπλάσια, δηλαδή μεταξύ 0.50%-0.60%. 
 
Δεν είναι εύλογη απορία πώς γίνεται σ’ αυτές τις πασίγνωστες συνθήκες να προβλέπει ο κ. Ιωαννίδης θνησιμότητα επί των πραγματικών φορέων μόνο στο 0.15%; 
 
Δεν είναι καιρός να αποδεχθεί ότι οι αρχικές προβλέψεις του έπεσαν τόσο έξω και να αρχίσει να προσεγγίζει την πραγματικότητα; 
 
Δεν είναι ευχάριστη υπόθεση για κανέναν η εξάπλωση του ιού, πόσο μάλλον τα μέτρα. Ούτε ευχάριστο είναι να αποτυγχάνουν οι προβλέψεις μας. Η ωριμότητα όμως επιβάλλει αυτοκριτική. 
 
Τέλος, θα σημειώσω ότι μόλις μία ημέρα νωρίτερα από την πρόβλεψη που αντέγραψα πιο πάνω, δηλαδή στις 16 Μαρτίου 2020, είχαν ξεκινήσει τα μέτρα εγκλεισμού στις ΗΠΑ. Θεωρώ εμφανές ότι το κίνητρο του κ. Ιωαννίδη όλο αυτό το δωδεκάμηνο να υποβαθμίσει την επικινδυνότητα του ιού, ήταν ότι η επιχειρηματολογία του εναντίον του εγκλεισμού, και όχι επειδή πίστευε ότι ο ιός δεν είναι επικίνδυνος. Αυτό αποδεικνύεται και από το ότι εμφανίζεται υπέρ του εμβολιασμού και ασκεί κριτική στις κυβερνήσεις που δεν προχωρούν με ταχύτερο ρυθμό στον εμβολιασμό των πολιτών τους. 
 
Αυτό είναι θετικό σημείο, και ασφαλώς διακρίνει απολύτως το κύρος του επιστήμονα Ιωαννίδη από το πλήθος των ανθρώπων που κατατάσσουν τον εαυτό τους στους αρνητές ή σκεπτικιστές περί του ιού. Διότι οι τελευταίοι δεν έχουν ως κίνητρό τους απλώς την -εύλογη, ως ένα βαθμό- αντίρρηση στον εγκλεισμό, αλλά μία γενικευμένη καχυποψία προς πάντες, η οποία εξαπλώνεται και σε αβάσιμες έως παράλογες θεωρίες περί του τι συμβαίνει γύρω μας. 
 
 
Σημειώσεις 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.