Σελίδες

11 Απριλίου 2021

Μόσχα και Πεκίνο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην Κεντρική Ασία

Ο ανταγωνισμός για την επιρροή στην Κεντρική Ασία δεν περιλαμβάνει πλέον μόνο τους δύο παραδοσιακούς ανταγωνιστές, την Ρωσία και την Κίνα, αλλά και μια τρίτη αναδυόμενη δύναμη, την Τουρκία. 
 
Για τον λόγο αυτό, η Μόσχα και το Πεκίνο εργάζονται για να περιορίσουν την επιρροή της Άγκυρας στην περιοχή, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Jamestown Foundation.
 
Οι δύο μεγάλες δυνάμεις δεν προσπαθούν να περιορίσουν την Τουρκία υπονομεύοντας τη θέση της στην περιοχή, ή εκτροχιάζοντας τις ελπίδες να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία για δικούς της σκοπούς όπως τη δημιουργία μιας αντιδυτικής συμμαχίας.  
 
Κάθε μεγάλη δύναμη προσπαθεί να κερδίσει περισσότερα μέσω οικονομικής διείσδυσης και χωρίς προσπάθεια δημιουργίας απωλειών για τον αντίπαλο. Έτσι όμως, οι χώρες της Κεντρικής Ασίας μπορούν να εδραιώσουν την ανεξαρτησία τους και να στρέψουν τις μεγάλες δυνάμεις τη μία ενάντια στην άλλη, υποστηρίζεται στο άρθρο.  
 
Η επέκταση της Τουρκικής επιρροής στην περιοχή και ιδιαίτερα μετά την νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ, έχει εγείρει ανησυχία για τον ανταγωνισμό στην περιοχή. Η κατάσταση φαίνεται να ηρεμεί εξαιτίας δύο υψηλών διπλωματικών συναντήσεων στη Μόσχα και στην Άγκυρα.  
 
Την Πέμπτη 1 Απριλίου, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον ομόλογό του από το Τουρκμενιστάν, τον Ρασίντ Μερέντοφ. Ο κύριος σκοπός της επίσκεψης του Μερέντοφ ήταν η αντιμετώπιση των συνεπειών της νίκης του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ και η προβολή της νίκης από την πλευρά της Τουρκίας για να αυξήσει την επιρροή της στο Τουρκμενιστάν και τις άλλες Τουρκικές χώρες της Κεντρικής Ασίας.  
 
Η Τουρκία έχει ήδη πετύχει πολλά με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν για τα διαφιλονικούμενα πετρελαϊκά πεδία της Κασπίας Θάλασσας.  
 
Όμως το Τουρκμενιστάν ανησυχεί ότι έτσι θα μειωθούν οι σχέσεις του με τη Μόσχα. Ίσως μάλιστα η Ρωσία να ανησυχεί περισσότερο, καθώς η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ίσως αποτελεί τον Δούρειο Ίππο για την διείσδυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή.  
 
Η Άγκυρα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί το Τουρκμενιστάν να γίνει μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας των Τουρκόφωνων χωρών (Τουρκικό Συμβούλιο – Turkic Council), κάτι που το Τουρκμενιστάν φοβάται ότι θα αναγκαστεί να κάνει.  
 
Η Τουρκία χρησιμοποιεί μαστίγιο και καρότο στο Τουρκμενιστάν. Το καρότο αποτελεί η αύξηση του εμπορίου μέσω της Κασπίας, αλλά ταυτόχρονα απειλεί το Τουρκμενιστάν ότι θα αναγκάσει τους Τουρκμένους μετανάστες που δουλεύουν στην κατεχόμενη Κύπρο να επιστρέψουν στο Τουρκμενιστάν.  
 
Ο φόβος του Τουρκμενιστάν είναι μήπως η πολιτική της Τουρκίας αποσταθεροποιήσει τη χώρα, η οποία δεν βρίσκεται και στα καλύτερά της ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά.  
 
Το Τουρκμενιστάν θέλει να διατηρήσει τις επιλογές του και να εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να προμηθεύει τη Ρωσία με φυσικό αέριο, ενώ θα ήθελε να διατηρήσει τη συνεργασία του και με την Κίνα και με την Τουρκία.  
 
Η Ρωσία θα ήθελε να διατηρήσει τις καλές της σχέσεις με την Τουρκία, αλλά δεν θα ήθελε να δει την Τουρκία να διεισδύει περισσότερο στην Κεντρική Ασία ή ακόμη και στο Αφγανιστάν, ώστε να μην αντικατασταθεί η Ρωσική επιρροή εκεί, κάτι για το οποίο έχει απειλήσει η Τουρκία.  
 
Επίσης, η Ρωσία φοβάται μήπως η Τουρκία αποφασίσει να συνεργαστεί στενότερα με την Κίνα δημιουργώντας εμπορικές συμφωνίες Ανατολής – Δύσης και έτσι υπονομευτούν οι δεσμοί Βορρά – Νότου.  
 
Μάλιστα στις 25 Μαρτίου έγινε συνάντηση μεταξύ του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι με τον Ταγίπ Ερντογάν, με σκοπό την ενδυνάμωση της συνεργασίας Κίνας – Τουρκίας, καθώς η Τουρκία αναδεικνύεται σε έναν ισχυρό παίκτη της περιοχής.  
 
Η Τουρκία υποστηρίζει την ανάπτυξη των εμπορικών δρόμων Ανατολής – Δύσης, ώστε να παρακαμφθεί η Ρωσία. Η Ρωσία δεν φοβάται απλώς την μείωση της επιρροής της στην περιοχή. Φοβάται πως θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές και νέες συμμαχίες στην περιοχή και ιδιαίτερα μεταξύ Τουρκίας και Κίνας εναντίον της Ρωσίας. Η συνάντηση Wang- Erdoğan ενίσχυσε τους φόβους της Μόσχας.  
 
Η Τουρκία προωθεί τον εαυτό της στην περιοχή πολιτιστικά και οικονομικά, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας έχουν περισσότερα κοινά μαζί της παρά με την Ρωσία ή την Κίνα. Αυτή η προώθηση της Τουρκίας δημιουργεί τριβές με την Ρωσία και την Κίνα.  
 
Η Ρωσία αναπτύσσει προγράμματα ασφαλείας ώστε να εξασφαλίσει την συνέχισή της ως κυρίαρχη δύναμη στην Κεντρική Ασία. Η Κίνα επεκτείνει τον στρατιωτικό της ρόλο επίσης, ειδικά στις μη Τουρκικές περιοχές, όπως το Τατζικιστάν.  
 
Και οι τρείς χώρες, Τουρκία, Ρωσία, Κίνα, έχουν προβλήματα μεταξύ τους και θεωρούν η μία την άλλη απειλή. Το αποτέλεσμα είναι να συνεχιστεί αυτό το παιχνίδι, ειδικά όσο ανεβαίνουν οι μετοχές της Τουρκίας στην περιοχή.  
 
Την ίδια ώρα, το Τουρκικό Συμβούλιο (Turkic Council) επιδιώκει την δημιουργία μιας ενωμένης χώρας του Τουρκικού κόσμου. Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ο Πρόεδρος του Τουρκικού Συμβουλίου, ο Καζάκος Baghdad Amreyev.  
 
Για τον λόγο αυτό θα συνεδριάσουν οι Πρόεδροι της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, του Κυργιστάν και του Ουζμπεκιστάν, ενώ θα παραβρεθεί ως παρατηρητής ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν και αξιωματούχος του Τουρκμενιστάν. Η σύνοδος θεωρείται πολύ σημαντική καθώς γίνεται μετά τη νίκη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ σκοπός είναι να συμφωνηθούν οι τρόποι ανάπτυξης των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν που «απελευθερώθηκαν».  
 
Για το θέμα της δημιουργίας του Μεγάλου Τουράν, δηλαδή της ένωσης των Τουρκικών χωρών, είχε μιλήσει τον Φεβρουάριο ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, θεωρώντας πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.
 
Το Jamestown Foundation είχε υποστηρίξει με δημοσίευμά του τον Φεβρουάριο ότι θα επιχειρηθεί εμβάθυνση των σχέσεων Ρωσίας και Ιράν για να αντιμετωπιστεί η Τουρκική επιρροή στην περιοχή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.