1) γιατί μέχρι και σήμερα που εμβολιάζονται εκατομμύρια συνανθρώπων μας δεν υπάρχουν αρκετές, αλλά ελάχιστες επίσημες μελέτες διεθνών ιατρικών σχολών πάνω στον μηχανισμό mRNA;
2) έτσι ποιος μπορεί να αποφανθεί ότι τα mRNA εμβόλια δεν γίνονται αιτία να " τεμπελιάσει " το ανοσοποιητικό μας σύστημα γιατί θα θέλει να βρίσκει έτοιμες λύσεις ακόμα και αν το προσβάλουν απλοί μύκητες;
3) ποιος μπορεί να αποφανθεί ότι τα mRNA εμβόλια συσχετίζονται με την τεχνική νοημοσύνη που διαφημίζουν;
4) γιατί σε κρίσιμα θέματα με την παγκόσμια υγεία ασχολούνται κυρίως επιχειρηματίες και όχι ιατρικές σχολές (θα μας πείτε αυτοί έχουν τα κεφάλαια);
5) γιατί πριν ακόμα πάρουν αυτά τα εμβόλια τελική και επίσημη έγκριση ήδη σήκωσαν πανιά για να μας σώσουν "από πάσαν νόσον και μαλακίαν" (κατά το αρχαίον);
6) γιατί δεν διασαφηνίζουν μέχρι σήμερα ότι η ανοσία στα συγκεκριμένα εμβόλια κρατεί τόσο όσο για να φτάσεις στον επόμενο εμβολιασμό σου σύντομα και για τις νέες μεταλλάξεις;
7) γιατί όλα αυτά καθιερώνονται ως μονόδρομος με τις επιταγές της νέας τάξης πραγμάτων σε μια παγκόσμια κοινότητα ιών , μικροβίων και συνεπειών πανδημιών σε πλήρη αταξία;
8) θα μας μιλήσουν επίσημα και τεκμηριωμένα για τις παρενέργειες εξ αιτίας αυτών, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι παγκόσμιοι μαζικοί εμβολιασμοί;
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Πρέπει όμως να ευχαριστήσουμε γιατί με τα δημοσιεύματα αυτά ανοίγουν κάπως οι οφθαλμοί μας για τις επόμενες εκπλήξεις.
Της Leah Rosenbaum
Ο Ουγκούρ Σαχίν έχει αφιερώσει την ψυχή του στην επιστήμη: ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech προτιμά να βρίσκεται στο εργαστήριό του από -σχεδόν- οπουδήποτε αλλού. Την ημέρα που παντρεύτηκε τη σύζυγό του, συνιδρύτρια της BioNTech, Οζλέμ Τουρετσί, αμφότεροι επέστρεψαν στη δουλειά μετά την τελετή (Η Τουρετσί είναι επικεφαλής του τμήματος φαρμάκων της BioNTech).
Ο χαμηλών τόνων Τούρκος μετανάστης, ο οποίος μετακόμισε με τους γονείς του στη Γερμανία σε ηλικία 4 ετών, δίνει περισσότερο την αίσθηση ενός καθηγητή πανεπιστημίου παρά του ισχυρού διευθύνοντος συμβούλου μιας εταιρείας με κεφαλαιοποίηση 27 δισ. δολαρίων. Στην πραγματικότητα είναι καθηγητής - δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς για περισσότερα από 20 χρόνια
Εμβόλια δεύτερης γενιάς κατά του κορονοϊού
Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού των BioNTech-Pfizer έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερους από 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε πάνω από 65 χώρες - αλλά οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις τροποποιήσεις και τις δοκιμές του εμβολίου.
Αν και το τέλος της πανδημίας φαίνεται ήδη στον ορίζοντα, ο αυξανόμενος αριθμός των μεταλλάξεων του κορονοϊού αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη του πολυπόθητου αυτού στόχου. Ορισμένες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν ήδη αποδειχθεί ότι είναι πιο μεταδοτικές, πιο θανατηφόρες και λιγότερο ευάλωτες στα εμβόλια.
Παρότι δε το εμβόλιο της BioNTech είναι αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης B.1.1.7 που πρωτοεντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενδεχομένως να μην είναι τόσο αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης B.1.351 που είναι πλέον κυρίαρχη στη Νότια Αφρική. Στην ετήσια έκθεσή της, η BioNTech αναφέρει ότι σκοπεύει να διεξαγάγει κλινικές δοκιμές για να δοκιμάσει το εμβόλιό της έναντι διαφόρων μεταλλάξεων, και ενδεχομένως να αναπτύξει νέες εκδοχές του εμβολίου που θα εστιάζουν σε αυτές.
Η εταιρεία ερευνά, επίσης, εάν η χορήγηση μιας τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου 6-12 μήνες μετά τη δεύτερη δόση μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο ανοσίας.
(ΔΗΛ ΠΟΣΟ ΚΡΑΤΕΙ Η ΑΝΟΣΙΑ - ΜΟΝΟ ΓΙΑ 6-12 ΜΗΝΕΣ;)
"Γνωρίζουμε ήδη ότι το εμβόλιό μας αποτρέπει τη νοσηλεία και τον θάνατο του κόσμου”, λέει ο Σαχίν, "αυτό είναι φυσικά θαυμάσιο, είναι ένα θαυμάσιο επίτευγμα”.
(ΑΥΤΟ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ - ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ )
Επί του παρόντος το εμβόλιο της BioNTech έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες μόνο για χρήση σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 16 ετών, αλλά μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι είναι 100% αποτελεσματικό και στην πρόληψη της νόσησης σε εφήβους ηλικίας 12-15 ετών. Η αντίστοιχη μελέτη σε ακόμη μικρότερες ηλικίες είναι ακόμη εν εξελίξει.
Οι επιστήμονες σκοπεύουν, επίσης, να δοκιμάσουν να βελτιώσουν τη φόρμουλα του υφιστάμενου, εύθραυστου εμβολίου που βασίζεται στο αγγελιαφόρο RNA (mRNA), το οποίο απαιτείται να φυλάσσεται σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Εκτός από την ανάπτυξη νέων, πιο ισχυρών εκδοχών του εμβολίου, επεξεργάζονται επίσης έναν μοναδικό τρόπο μεταφοράς του: ψύχοντάς το με ξηρό πάγο. Εάν η προσπάθεια αυτή επιτύχει, θα μπορούσε να διευρύνει τη διάθεση του εμβολίου των BioNTech-Pfizer σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, καθώς θα απαιτεί λιγότερες υποδομές.
Καταπολέμηση του HIV και της φυματίωσης
Ο κορονοϊός όμως δεν είναι ο μόνος ιός που "πολεμά” η BioNTech. Το 2019, η εταιρεία ανακοίνωσε τη συνεργασία της, ύψους 55 εκατ. δολαρίων, με το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς για την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά του HIV και της φυματίωσης. Το εμβόλιο κατά του HIV επί του παρόντος προβλέπει τη χρήση του mRNA για την προετοιμασία των Τ-λεμφοκυττάρων στο ανθρώπινο σώμα ώστε να καταπολεμήσουν τον ιό εφόσον εντοπιστεί. Προς το παρόν, οι εν λόγω θεραπείες βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των προκλινικών δοκιμών.
Νέα εμβόλια για τη θεραπεία του καρκίνου
Η BioNTech δεν είναι η πρώτη εταιρεία βιοτεχνολογίας που έχει ιδρύσει ο Σαχίν. Προηγήθηκε η Ganymed Pharmaceuticals, την οποία ίδρυσε επίσης μαζί με την Τουρετσί και είχε στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά του καρκίνου. Η εταιρεία πωλήθηκε στην ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Astellas, το 2016, έναντι 1,4 δισ. δολαρίων.
Ωστόσο, η εμπειρία του Σαχίν ως ογκολόγου με καρκινοπαθείς, τον παρακίνησε να αναζητήσει καλύτερες θεραπείες για τον καρκίνο. Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η έρευνα της BioNTech επικεντρωνόταν στο πώς αλληλεπιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα με τον καρκίνο. Όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά την έρευνά του γύρω από τον καρκίνο, ο Σαχίν είχε πει: "ένα βασικό ερώτημα για εμάς ήταν γιατί αποτυγχάνουν τόσες θεραπείες για τον καρκίνο, και ποια είναι η βασική αιτία;".
Ένα από τα πλέον προηγμένα προϊόντα της εταιρείας είναι ένα εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου. Για την ανάπτυξη του εμβολίου λαμβάνονται δείγματα καρκινικού ιστού από τον ασθενή, προσδιορίζονται οι γενετικοί δείκτες του συγκεκριμένου καρκίνου και χρησιμοποιείται το mRNA για να διεγερθεί η ανοσολογική απόκριση του ασθενούς ώστε να επιτεθεί σε αυτούς τους δείκτες. Στην ουσία, το mRNA εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του εκάστοτε ανθρώπου ώστε να σκοτώσει τον συγκεκριμένο καρκίνο στο σώμα του.
Συνδυαστική προσέγγιση: θεραπεία γονιδίων και mRNA
Πέρα από την ανάπτυξη νέων θεραπειών, η εταιρεία του Σαχίν διερευνά επίσης τρόπους για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών θεραπειών που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η θεραπεία κυττάρων CAR-T, η οποία αποτελεί έναν διαφορετικό τρόπο εκπαίδευσης του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς να καταπολεμίσει τον καρκίνο. Αλλά δεν είναι πάντα επιτυχημένη, για λόγους που δεν είναι ακόμη γνωστοί.
Για να καταστήσει πιο αποτελεσματική τη θεραπεία, η BioNTech αναπτύσσει ένα ενισχυτικό mRNA που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με θεραπεία κυττάρων CAR-T για την παραγωγή πιο τροποποιημένων Τ λεμφοκυττάρων στο σώμα του ασθενούς, που θα αναζητούν πιο συγκεκριμένους καρκινικούς στόχους.
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει τύπους καρκίνου που είναι δύσκολο να καταπολεμήσει από μόνη της η θεραπεία κυττάρων CAR-T.
"Ανοίγουμε την πόρτα για τις πρώτες συνδυαστικές θεραπείες με γονιδιακή θεραπεία και mRNA”, λέει ο Σαχίν. "Πρόκειται για μια εντελώς νέα προσέγγιση”.
Ορισμένες από αυτές τις νέες θεραπείες mRNA χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθούν - εν τω μεταξύ, όμως, η δραστηριότητα αυτήν εξακολουθεί να ευδοκιμεί και η εταιρεία συνεχίζει να υπογράφει συμφωνίες με φαρμακευτικούς κολοσσούς, όπως η Genentech και η Sanofi. Όσο για τον Σαχίν, σαν πραγματικός επιστήμονας, αυτό που περιμένει είναι τα δεδομένα που θα προκύψουν τους προσεχείς μήνες και θα χαράξουν το μέλλον της εταιρείας του. "Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικά”, λέει.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.