Σελίδες

29 Απριλίου 2021

Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ

Γράφει η Μαίρη Καρά
 
Ο Μυστικός Δείπνος σύμφωνα με την Χριστιανική πίστη, διεξήχθη ανάμεσα στον Ιησού και τους Δώδεκα Αποστόλους στην Ιερουσαλήμ, μία μέρα πριν την Σταύρωσή του. Έκτοτε η ημέρα αυτή ονομάζεται Μεγάλη Πέμπτη, ημέρα του Μυστικού Δείπνου, της προδοσίας του Ιούδα και της προσευχής του Κυρίου στον Κήπο της Γεθσημανής.
 
Ο Δείπνος ονομάστηκε Μυστικός, όχι γιατί έγινε κάπου κρυφά, αλλά γιατί περιελάμβανε το «Μυστήριο» της Θείας Μετάληψης και όχι επειδή ... ήταν κρυμμένοι, όπως φαίνεται στα Ματθ. 26, 26-20, Μάρκ. 14, 22-24, Λουκ. 22, 17-20 και Α΄ προς Κορινθίους 11, 23-30. Μάλιστα είχε σκοπό να αποκαλύψει στους μαθητές του, ότι το Μυστήριο της Σταυρικής του θυσίας έχει ήδη συντελεσθεί.  
 
Κατά τη διάρκεια του Δείπνου, ενώ οι μαθητές του φιλονικούν για το ποιος θα έχει τα πρωτεία, εκείνος για να τους διδάξει την ταπεινότητα με την οποία θα πετύχουν την μακαριότητα, σκύβει και με την πετσέτα πλένει και σκουπίζει τα πόδια των μαθητών του και ζητά να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Μετά τους Κοινώνησε το Σώμα και το Αίμα του, λέγοντάς τους: «Λάβετε φάγετε τοῦτό μου ἐστι τὸ σῶμά μου» καθώς και: «Τοῦτό ἐστι τὸ αἷμά μου τὸ τῆς Καινῆς Διαθήκης τὸ περὶ πολλῶν ἐκχυνόμενον».  
 
«Αυτός ο οποίος προκρίνεται στα μάτια του θεού, είναι αυτός που ξέρει εν ελευθερία και με καθαρότητα καρδιάς, να υπηρετεί, να διακονεί, να επιλέγει με χαρά την θέση του τελευταίου. Όχι η φιλοπρωτεία, όχι η μανία για να είναι κανείς, να δοξαστεί, αλλά να μπορεί να ταπεινωθεί στον αδερφό του, να τον υπηρετήσει.»  
 
Ο Δείπνος ολοκληρώνεται και λίγη ώρα μετά, ο Ιούδας προδίδει τον Δάσκαλό του. Ρωμαίοι στρατιώτες συλλαμβάνουν τον Ιησού την ώρα που προσεύχεται στον πατέρα του. Η πορεία των Παθών ξεκινά, από τον κήπο της Γεθσημανής, στον Γολγοθά και στην Σταύρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.