Σελίδες

8 Απριλίου 2021

ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΒΑΓΟΡΗ...

Γράφει η Άντρη Χρυσοστόμου, Πρόεδρος Προσφυγικού Σωματείου «Άγιος Γεώργιος» Κερύνειας, Επίτιμη Πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κερύνειας
 
Συγνώμη Βαγορή…
 
Αμούστακο παιδί και πήρες την απόφαση να ανέβεις την ανηφοριά που πάει στη Λευτεριά. 
Την βρήκες την πανώρια κόρη και έστρωσες το αίμα σου κόκκινο χαλί να ‘ρθει ελαφροπατώντας στην καημένη σου πατρίδα. 
Και από ψηλά την έβλεπες και αγαλλίαζε η ψυχή σου. Να ‘την φτάνει…. έλεγες.  
 
Χαρείτε αδέλφια. 
 
Γρηγόρη, Κυριάκο, χαρείτε, γελάστε, στρώστε τον καλαματιανό, της σούστας τον χορό…. να ‘την περνά τον δρόμο που ανοίξατε εσείς πρώτοι…. κοιτάξτε έφτασε στον Μαχαιρά, πάει στη Σαλαμίνα, τρέχει στον Πενταδάκτυλο στης Ρήγαινας το κάστρο. 
Τρέχει και στις εκκλησιές κτυπάει τις καμπάνες, σπάζει δεσμά και κλειδαριές ελευθερώνει συντρόφους…. Φέρνει την άνοιξη ξανά στους έρημους τους τόπους. 
 
Συγνώμη Βαγορή 
Συγνώμη Γρηγόρη 
Συγνώμη Κυριάκο 
Συγνώμη αγωνιστή και αγωνίστρια που παλέψατε για να ζούμε εμείς ελεύθεροι. 
 
Συγνώμη γιατί τον αγώνα σας δεν τον σεβαστήκαμε. Συγνώμη που δεν εκτιμήσαμε το δώρο σας, τη Λευτεριά. Δεν προστατεύσαμε την ελεύθερη πατρίδα που μας χαρίσατε.  
 
Μαγαρίσαμε την έννοια της Λευτεριάς. Καπηλευτήκαμε την δημοκρατία. Φτύσαμε σε όσα εσείς πιστεύατε ιερά. 
 
Δώσατε το αίμα σας για τη λευτεριά. Μετά από εσάς, άλλοι γνωστοί και άγνωστοι πότισαν με το δικό τους αίμα αυτή τη γη για να υπερασπιστούν την λευτεριά της.  
 
Και σήμερα….  
Και σήμερα…. σήμερα αυτός ο βράχος που μας έταξε η μοίρα, βουλιάζει και κινδυνεύει ξανά να σκλαβωθεί ολοκληρωτικά σ’ αυτούς που εσείς παλέψατε να διώξετε. 61 χρόνια από την ημέρα που η θυσία σας έφερε την λευτεριά. 61 χρόνια οι επιτήδειοι τρώνε από τη σάρκα της Κύπρου και δεν χορταίνουν.  
 
Ο εχθρός δεν έφυγε ποτέ.  
Και η Κύπρος υποφέρει. Η μισή πατρίδα σκλαβωμένη και η άλλη μισή κινδυνεύει.  
 
Ξύπνα Βαγορή 
Ξύπνα Γρηγόρη 
Ξύπνα Κυριάκο 
 
Χαστουκίστε μας, μήπως ξυπνήσουμε και εμείς. 
 
Η Κερύνεια καρτερεί τον Βαγορή....

1 σχόλιο:

  1. Καρτερούμεν μέραν νύχταν
    να φυσήσει ένας αέρας
    στουν τον τόπον πο `ν καμένος
    τζι’ εν θωρεί ποτέ δροσιάν

    Για να φέξει καρτερούμεν
    το φως τζιήνης της μέρας
    πο `ν να φέρει στον καθ’ έναν
    τζιαι δροσιάν τζαι ποσπασιάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.