Σελίδες

27 Μαρτίου 2021

Ο ρόλος της ασπιρίνης στην καταπολέμηση του κορωνοϊού - Τι έδειξε έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο George Washington διαπιστώθηκε ότι η ασπιρίνη μπορεί να έχει προστατευτικά αποτελέσματα στους πνεύμονες και να μειώσει την ανάγκη για μηχανικό αναπνευστήρα, εισαγωγή σε ΜΕΘ και τη θνητότητα κορωνοϊού σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
 
Τα τελικά αποτελέσματα της έρευνάς τους για την ασπιρίνη και την COVID-19, που αποδεικνύουν προστατευτική δράση της ασπιρίνης στους πνεύμονες, δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Anesthesia & Analgesia.
 
«Καθώς μάθαμε για τη σύνδεση μεταξύ θρόμβων αίματος και COVID-19, γνωρίζαμε ότι η ασπιρίνη -που χρησιμοποιείται για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής- θα μπορούσε να είναι σημαντική για τους ασθενείς με COVID-19», δήλωσε ο δρ. Jonathan Chow, επίκουρος καθηγητής αναισθησιολογίας και διευθυντής του τμήματος Αναισθησιολογίας Κρίσιμης Φροντίδας στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου George Washington. 
 
«Η έρευνά μας διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ χαμηλής δόσης ασπιρίνης και μειωμένης σοβαρότητας της COVID-19 και θανάτου εξαιτίας της», πρόσθεσε. 
 
Κορωνοϊός: Τι πετυχαίνει η ασπιρίνη 
 
Στην μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 400 ασθενείς που εισήχθησαν από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2020 σε νοσοκομεία των ΗΠΑ. Μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων ώστε να ληφθούν υπόψη δημογραφικά στοιχεία και συννοσηρότητες, η χρήση ασπιρίνης συσχετίστηκε με:
  • μειωμένο κίνδυνο μηχανικού αερισμού (μείωση 44%)  
  • μειωμένη ανάγκη εισαγωγής σε ΜΕΘ (μείωση 43%) και 
  • μειωμένη θνησιμότητα στο νοσοκομείο (μείωση 47%)
Δεν υπήρχαν διαφορές στην μείζονα αιμορραγία ή την εμφανή θρόμβωση μεταξύ των συμμετεχόντων που πήραν ασπιρίνη και εκείνων που δεν πήραν. 
 
Τα προκαταρκτικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά ως προδημοσίευση το φθινόπωρο του 2020. Έκτοτε, και άλλες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ασπιρίνη τόσο στην πρόληψη της λοίμωξης όσο και στην μείωση του κινδύνου σοβαρής COVID-19 και θανάτου εξαιτίας της. 
 
Ο δρ. Chow ελπίζει ότι αυτή η μελέτη θα οδηγήσει σε περισσότερη έρευνα σχετικά με το εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ της χρήσης ασπιρίνης και του μειωμένου πνευμονικού τραυματισμού σε ασθενείς με COVID-19. 
 
“Η ασπιρίνη είναι φάρμακο χαμηλού κόστους, ευρέως διαθέσιμο και εκατομμύρια άνθρωποι το χρησιμοποιούν ήδη για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων”, δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: “Η εύρεση αυτής της συσχέτισης είναι μια τεράστια νίκη για όσους θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο από μερικά από τα πιο καταστροφικά αποτελέσματα της COVID-19”. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.