Σελίδες

31 Μαρτίου 2021

Το πέτρινο γεφύρι του Μιχαλάκη Φίλου

Κείμενο - φωτογραφίες Γιάννης Κατσέας
 
Το πέτρινο γεφύρι του Μιχαλάκη Φίλου βρίσκεται κοντά στο Βλαχοχώρι Χαλίκι που είναι και το τελευταίο και βορειότερο χωριό του νομού Τρικάλων.
 


Πήρε το όνομά του αυτό καθώς και η περίφημη σκάλα ή αλλιώς η Βασιλική Στράτα από τον σπουδαίο αυτόν τσέλιγκα του χωριού που τα έχτισε περίπου στα 1600 για να διευκολύνει την κατάβαση των κοπαδιών στα πεδινά κατά τους χειμερινούς μήνες.
 


Η Στράτα αυτή είναι σκαλισμένη στα βράχια και δημιουργεί ένα πανέμορφο καλντερίμι με το ποτάμι να βρίσκεται χαμηλότερα και να συντροφεύει με το αδιάκοπο βουητό του.
 


Ακόμα και δίπλα στο ποτάμι βρίσκονται πολλές πηγές καθώς όλη η περιοχή είναι μια τεράστια νερομάνα με τα σημαντικότερα ποτάμια της Πατρίδας μας να πηγάζουν από αυτά τα μέρη, τόσο ο Αχελώος, ο Πηνειός όσο και λίγο βορειότερα ο Μετσοβίτικος.
 




Η Στράτα αυτή ήταν μια από τις σημαντικότερες πανάρχαιες οδούς που συνδέουν την Ηπειρο με την Θεσσαλία καθώς λίγο νοτιότερα βρίσκεται το πέρασμα του Μπάρου με τα περήφανα Τζουμέρκα.
 


1 σχόλιο:

  1. Καλα που εχουμε κ σενα Γιαννη κ παμε καμμια βολτα !
    Αν κ εχουμε κατακουραστει εδω κ ενα χρονο με τα καθημερινα που γραφουμε ....διαβατηρια μετακινησης κ αλλαγης σε τι καταστημα θα παμε θα φαμε ορθιοι κ θα περασουμε τρελλα κ χαρωπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.