Σελίδες

3 Μαρτίου 2021

Οδοιπορικό στο Βυζαντινό Κυριακό της Σκήτης του Αγίου Νικολάου του Βουνού.

Φωτογραφίες Γιάννης Κατσέας
Κείμενο από ΕΔΩ 
 


Το Βυζαντινό Κυριακό της Σκήτης του Αγίου Νικολάου του Βουνού ή Κρεμαστού κοντά στο χωριό Αμπελόκηποι Καστοριάς.
 
Το μεγάλο ασβεστολιθικό βουνό του Νομού Καστοριάς, που υπέρκειται της Κορησού κι εκτείνεται ως το Βογατσικό, είναι γνωστό στους κατοίκους των περιμετρικών του χωριών: Τσιριλόβου, Κορησού, Αμπελοκήπων, Μηλίτσας, Κωσταραζίου, Βογατσικού και Γέρμα, με τη γενική ονομασία Σαρακίνα. Την ονομασία του αυτή την έλαβε απ’ το ομώνυμο ξακουστό χωριό που υπήρχε έως τον 18οαιώνα (;) στο κεντρικό του οροπέδιο.
 

Το βουνό Σαρακίνα αποτελούσε κατά τους χρόνους της Βυζαντινής αυτοκρατορίας τη Μοναστική «Θηβαΐδα» (!) της Ορεστίδας. Επάνω στις κορυφές του, στις πλαγιές, στις κοιλάδες και στις σπηλιές του υπήρχαν τότε διάσπαρτες Μοναστικές καλύβες, που συγκροτούσαν δύο ιδιόρρυθμες Σκήτες. Η μία απ’ τις εν λόγω Σκήτες είχε το Κυριακό της (: τον κοινό Ναό) στη σπηλιά του Αγίου Νικολάου του Κρεμαστού, που ανήκει σήμερα στο χωριό Αμπελόκηποι, και η άλλη στη μεγάλη σπηλιά της Αγίας Τριάδος, που βρίσκεται στην περιοχή του Γέρμα. 
 


Εκτός απ’ τα αναφερόμενα δύο σπηλαιώδη Κυριακά (:κεντρικοί Ναοί) της Σαρακίνας βρίσκονταν τότε επάνω της και αρκετοί μικροί Ναοί, μερικοί απ’ τους οποίους σώζονται έως τις ημέρες μας. Το Ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του Κρεμαστού είναι χτισμένο σε μια απόκρημνη φυσική σπηλιά, η πρόσβαση στην οποία γίνεται από 150 σκαλοπάτια. 
 
Η φήμη του συγκεκριμένου Ναού ξεπερνά τα όρια της πόλης της Καστοριάς και λόγω της ιδιαίτερης πολιτιστικής και Θρησκευτικής του αξίας τον επισκέπτονται πιστοί από πολλές γωνιές της υφηλίου. 
 
Σχόλιο Γιάννη Κατσέα: Η σκάλα στο τελευταίο της κομμάτι είναι πολύ απότομη και θέλει προσοχή στο ανέβασμα αλλά πολύ περισσότερο στο κατέβασμα, αλλά όταν με το καλό ανέβεις εκεί τα ξεχνάς όλα ...τόσο η θέα όσο και η Πνευματικότητα της Σκήτης θα σας αποζημιώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.