Γράφει ο Kit Knightly.
Η εξαφάνιση του Προέδρου John Magufuli τον κάνει δυνητικά τον 2ο αρχηγό κράτους «αρνητή της Κοβίντ» που θα χάσει την εξουσία.
Ο John Magufuli, Πρόεδρος της Τανζανίας, εξαφανίστηκε. Δεν έχει παρουσιαστεί δημόσια για αρκετές εβδομάδες και αυξάνονται τα στοιχήματα για το πού μπορεί να είναι.
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε επανειλημμένα τον πρόεδρο ότι νοσηλεύεται για την “Covid19”, στην Κένυα ή την Ινδία, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτό συμβαίνει.
Για να προσθέσω λίγο περιεχόμενο, ο John Magufuli είναι ένας από τους «αρνητές» αρχηγούς αφρικανών κρατών.
Είχε ζητήσει από την ομάδα του να υποβάλει πέντε δείγματα χωρίς ετικέτα για ανάλυση – αίγα, λάδι για μηχανές, παπάγια, ορτύκια και καρπούς – και όταν τέσσερα από αυτά βρέθηκαν θετικά και ένα “ασαφές” αρνητικό, απαγόρευσε τα κιτ για τα τεστ και ζήτησε έρευνα για την προέλευσή και κατασκευή τους.
Στον δυτικό τύπο, ο Magufuli απεικονίστηκε ως «αντι-επιστήμη» και «λαϊκιστής», αλλά δεν είναι δίκαιο να υποδηλωθεί ότι η υγεία του πληθυσμού της Τανζανίας αποτελεί χαμηλή προτεραιότητα για τον πρόεδρο. Στην πραγματικότητα, είναι ακριβώς το αντίθετο.
Αφού κέρδισε τις πρώτες εκλογές του το 2015, μείωσε τους κρατικούς μισθούς (συμπεριλαμβανομένου του δικού του) προκειμένου να αυξήσει τη χρηματοδότηση για νοσοκομεία και την αγορά φαρμάκων για το AIDS. Το 2015, ακύρωσε τους εορτασμούς της Ημέρας Ανεξαρτησίας και χρησιμοποίησε τα χρήματα για να ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά της χολέρας. Η υγεία ήταν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της διοίκησής του και το προσδόκιμο ζωής των Τανζανών αυξήθηκε κάθε χρόνο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Η αρνητική μιντιατική κάλυψη του Προέδρου Magufuli είναι ένα πολύ πρόσφατο φαινόμενο. Στη αρχή της προεδρίας του, τον δέχθηκαν λαμπερά άρθρα από τον Δυτικό Τύπο και τις ομάδες υποστήριξης του Σόρος, επαινώντας τις μεταρρυθμίσεις του και χαρακτηρίζοντας τον «παράδειγμα» για άλλα αφρικανικά έθνη.
Όλα αυτά άλλαξαν όταν είπε ότι η Κοβίντ ήταν φάρσα.
Όταν επανεκλέχθηκε τον Οκτώβριο του 2020, οι συνηθισμένες δυτικές κατηγορίες για «καταστολή ψηφοφόρων» και «εκλογική νοθεία» εμφανίστηκαν στον δυτικό Τύπο, ο οποίος προηγούμενα είχε αναφέρει ότι η δημοτικότητά του έφτανε στο 96%.
Η εκστρατεία κατά του Magufuli απλώθηκε κατά το νέο έτος, με τον Mike Pompeo [πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ 2018-2021] να επιβάλει κυρώσεις εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων της Τανζανίας στο πλαίσιο μιας από τις τελευταίες του πράξεις ως υπουργός Εξωτερικών. Οι κυρώσεις οφείλονταν θεωρητικά για «εκλογικές παρατυπίες», αλλά η προφανής πραγματικότητα είναι ότι οφείλονταν στην άρνηση της Τανζανίας να ακολουθήσει τη γραμμή για την Κοβίντ.
Τον περασμένο μήνα, η Guardian, πάντα στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την «προοδευτική» αλλαγή καθεστώτος, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο: «Ήρθε η ώρα για την Αφρική να θέσει φρένο στον αντι-εμβόλιο πρόεδρο της Τανζανίας».
Το άρθρο δεν αναφέρει ότι οι κατσίκες, οι παπάγιες και το λάδι για μηχανές είχαν δοκιμαστεί με θετικά αποτελέσματα για τον κορωνοϊό, αλλά θέτει την ερώτημα – με πολύ αμερόληπτο και δημοσιογραφικό τρόπο:
«Τι συμβαίνει με τον Πρόεδρο John Magufuli; Πολλοί άνθρωποι στην Τανζανία και στο εξωτερικό θέτουν αυτό το ερώτημα».
Πριν καταλήξουνε:
«Ο Magufuli [τροφοδοτεί] τους αντι-vaxx ενώ η «πανδημία» και οι νέες παραλλαγές της συνεχίζουν να εμφανίζονται. Πρέπει να διωχθεί ανοιχτά και άμεσα. Ένα αδιάφορο βλέμμα εκθέτει εκατομμύρια ανθρώπους στην Τανζανία και στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής – καθώς και κοινότητες σε όλο τον κόσμο – σε αυτόν τον θανατηφόρο και καταστροφικό ιό».
Ο συγγραφέας δεν λέει με ακρίβεια πώς πρέπει να διωχθεί ο Magufuli «ανοιχτά και άμεσα», αλλά δεν ήταν ο σκοπός αυτών των άρθρων. Απλώς υπάρχουν για να απεικονίσουν το πρόσωπο ως κακοποιό και να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα όπου «κάτι πρέπει να γίνει». Το τι είναι αυτό το «κάτι» – και, στην πραγματικότητα, αν είναι νόμιμο ή όχι – δεν αφορά τους αναγνώστες του Guardian και οι περισσότεροι από εκείνους δεν ενδιαφέρονται πραγματικά.
Ω, παρεμπιπτόντως, το άρθρο είναι μέρος της ενότητας «Global Development» του Guardian, η οποία χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates. Απλά για να ξέρετε.
Έτσι, λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο Guardian δημοσίευσε ένα άρθρο που χρηματοδοτήθηκε από τον Γκέιτς, ζητώντας να γίνει κάτι για το θέμα του πρόεδρου Magufuli, ο τελευταίος εξαφανίστηκε, δήθεν λόγω της Κοβίντ. Είναι περίεργο το πώς συμβαίνει.
Ακόμα και αν ο Μαγκούφλι επιβιώσει θαυμαστικά από την επίθεση του «υποψίας κατά της Covid-19», κινδυνεύει η πολιτική του καριέρα. Το Council on Foreign Relations δημοσίευσε αυτό το άρθρο μόλις χθες, το οποίο υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος έχει χάσει κάθε εξουσία και καταλήγει:
«Μια τολμηρή φιγούρα στο κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το τρέχον επεισόδιο για να αρχίσει να γυρίζει η παλίρροια».
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το υπονοούμενο, αν μπορεί να ονομαστεί «υπονοούμενο».
Εάν πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες του ξαφνικού θανάτου ή/και της αντικατάστασης του προέδρου της Τανζανίας, δεν θα είναι ο πρώτος Αφρικανός Αρχηγός Κράτους που υπέστη τέτοια μοίρα στην εποχή του Κοβίντ.
Το περασμένο καλοκαίρι, ο Pierre Nkurunziza, πρόεδρος του Μπουρούντι, αρνήθηκε να παίξει το παιχνίδι της Covid και ζήτησε από την αντιπροσωπεία του ΠΟΥ να φύγει από τη χώρα του… πριν πεθάνει ξαφνικά από «καρδιακή προσβολή» ή από «υποψία για Covid-19». Ο διάδοχός του ακύρωσε αμέσως όλες τις πολιτικές του σχετικά με τη Covid, και συγκεκριμένα κάλεσε τον ΠΟΥ να επιστρέψει στη χώρα του.
Ήταν το πρώτο μας κτύπημα Covid και φαίνεται ότι η Τανζανία θα είναι το επόμενο.
Αν ήμουν πρόεδρος του Τουρκμενιστάν ή της Λευκορωσίας, δεν θα έκανα μακροπρόθεσμα σχέδια.
πηγή: https://off-guardian.org
μεταφράστηκε στα γαλλικά από https://cv19.fr
Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά
Νεότερη ενημέρωση 17-03-2021
Πέθανε τελικά ο γενναίος αντινεοταξίτης ηγέτης της Τανζανίας σε ηλικία 61 ετών και με τα ξεπουλημένα συστημικά ΜΜΕ να μιλάνε για θύμα του κορωνοϊού... (δείτε ΕΔΩ)
Τελικά λοιπόν όπως φαίνεται τον "εξαφάνισαν" μια και καλή...
Είναι αδίστακτοι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.