Σελίδες

27 Φεβρουαρίου 2021

Αδρία, η θαμμένη ήπειρος κάτω από την Ελλάδα

Η Αδρία αποκαλύπτει τα μυστικά της, καθώς πρόκειται για μια θαμμένη ήπειρο κάτω από τη Νότια Ευρώπη επομένως και από την Ελλάδα. Μάλιστα, απομεινάρια της γεωλογικής ύπαρξής της απαντούν σε οροσειρές της βαλκανικής χερσονήσου.
 
Νέα επιστημονική μελέτη ρίχνει φως στη γεωλογική εξέλιξη του πλανήτη και, μάλιστα, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι ερευνητές εστίασαν στην Αδρία, τη θαμμένη ήπειρο κάτω και από την Ελλάδα σε βάθος έως και 1.500 χιλιομέτρων.
 
Με επικεφαλής τον Ολλανδό γεωλόγο, Ντάου Φαν Χινσμπέργκεν του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα παλαιομαγνητικών και άλλων στοιχείων για πετρώματα που θεωρούνται ότι προέρχονται από την Αδρία.  
 
Στη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Gondwana Research, έγινε σαφές ότι τα πετρώματα ήταν θαλάσσια ιζήματα τα οποία ανυψώθηκαν εξαιτίας της σύγκρουσης των τεκτονικών πλακών και σχημάτισαν τις οροσειρές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  
 
Η ιστορία της Ευρύτερης Αδρίας  
 
Η Ευρύτερη Αδρία αποκολλήθηκε πριν από 240 εκατομμύρια χρόνια από την υπερήπειρο της Γκοντβάνα και άρχισε να κινείται βορειότερα. Ο Χίνσμπεργκεν τη χαρακτηρίζει ως «μια περιοχή κατάλληλη για καταδύσεις».  
 
Στη συνέχεια και δη, πριν από 140 εκατομμύρια χρόνια, είχε το μέγεθος της σημερινής Γροιλανδίας. Η Ευρύτερη Αδρία ανήκε στην αφρικανική τεκτονική πλάκα, αλλά δεν είχε ενωθεί με την Αφρική, καθώς τις χώριζε ένας ωκεανός.  
 
Πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, η Αδρία συγκρούστηκε με την Ευρώπη και το πάχος των πετρωμάτων διασκορπίστηκε σε σχεδόν τριάντα χώρες. Έτσι, τα θαλάσσια ιζήματα που είχαν συγκεντρωθεί, ανυψώθηκαν.  
 
«Η περιοχή της Μεσογείου είναι απλούστατα ένα γεωλογικό χάος» αναφέρει -ανάμεσα σε άλλα- ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας. 
 

2 σχόλια:

  1. Πρόκειται για την λεγομένη οροσειρά της "Πελαγονικής", όπως αναφέρεται στην γεωλογική βιβλιογαφία και ορολογία. Δεν ανακάλυψε ούτε τον τροχό ούτε την Αμερική ο Ολλανδός. Την γνωρίζουμε πολλά χρόνια τώρα, αφού ο Ωκεανός (με την γεωλογική έννοια) της Τηθύος είχε παραπάνω της μίας ουλές. Το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πτυχιούχοι γεωλόγοι καθώς και όλοι οι μελετημένοι 4ετείς κι επί πτυχίω φοιτητές Γεωλογίας. Ρωτήστε και κανέναν επιστήμονα ....
    Μιχάλης Μιχαλακόπουλος, Γεωλόγος, Μουσικολόγος, Εκπ. Αθμιας Εκπαίδευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρησιμο σχολιο...
    Ευχαριστουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.