Σελίδες

17 Φεβρουαρίου 2021

Ο εφιάλτης της «γερμανικής νεολαίας»: Παιδομάζωμα στην Ελλάδα για τους μειοδότες του αύριο


Επικεφαλής του ιδρύματος στην Ελλάδα ο δικαιωματιστής και εθνοαποδομητής Θανάσης Γραμμένος.
 
Το ίδρυμα «Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία» αποτελεί ένα από τα πιο στενά συνδεδεμένα με το γερμανικό κράτος think tank και έχει στο παρελθόν κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα για δράσεις του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
 
Δραστηριοποιείται σε πάνω από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στην οποία επανέκαμψε το 2012, ύστερα από μια περίοδο απουσίας. Διόλου τυχαία ημερομηνία, καθώς ήταν ακριβώς η εποχή που η γερμανική παρουσία στη χώρα χρειαζόταν επειγόντως… ενίσχυση. 
 
Όπως γράφει η «κυριακάτικη δημοκρατία», σύμφωνα με τις αρχές του, στοχεύει στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και εργάζεται σε τρεις πυλώνες:
  • την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών  
  • την ενθάρρυνση και την προώθηση της επιχειρηματικότητας και  
  • την υποστήριξη των φιλελευθέρων ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην επιμόρφωση νέων μέσω των πολιτικών ακαδημιών του.
Βέβαια, κατά κάποιους ο ρόλος του είναι πολύ πιο ευρύς, αφού έχει στο παρελθόν κατηγορηθεί για δραστηριότητα που σχετίζεται κυρίως με την προώθηση της ατζέντας του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και αγγίζει μέχρι τα όρια της προσπάθειας δημιουργίας «πολύχρωμων επαναστάσεων» μέσω της διοργάνωσης αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Κάτι που βέβαια το ίδιο το ινστιτούτο αρνείται. 
 
«Πόρτα» από Κίνα 
 
Ήταν, όμως, μάλλον ένας από τους λόγους που η Κίνα αποφάσισε την απαγόρευση της δραστηριότητάς του στη χώρα, ύστερα από δημοσιεύματα που ήθελαν στελέχη του να έχουν εμπλακεί σε διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας του Θιβέτ. 
 
Σύμφωνα με γερμανικά μέσα, που είχαν κάνει εκτενείς αναφορές στο ζήτημα, το ίδρυμα βλέπει ως σημαντικό κομμάτι του ρόλου του την προώθηση της δημοκρατίας και της ελεύθερης αγοράς σε αναπτυσσόμενες χώρες, πολλές εκ των οποίων έχουν αναδυθεί από ολοκληρωτικά καθεστώτα. Φυσικά, αυτό δεν δικαιολογεί τη δραστηριότητά του σε χώρες σαν την Ελλάδα, μέλος της Ε.Ε. με ισχυρή και θωρακισμένη δημοκρατία.
 
Υποτροφίες προθύμων 
 
Ως εκ τούτου, έτερος σκοπός του ιδρύματος φαίνεται ότι είναι η καλλιέργεια του φιλελευθερισμού, όπως αυτός γίνεται αντιληπτός από το γερμανικό κόμμα FDP, μέσω μιας σειράς δράσεων, κύριο ρόλο στις οποίες παίζουν οι υποτροφίες που προσφέρονται σε γερμανικά πανεπιστήμια σε ανθρώπους που έχουν ως στόχο να εμπλακούν με την πολιτική. 
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ίδια τη σελίδα του ιδρύματος για τις υποτροφίες, νεαροί άνθρωποι, δεσμευμένοι στις πολιτικές ιδέες του γερμανικού φιλελεύθερου κόμματος και πρόθυμοι να αναλάβουν ευθύνες, αυτοί που επιβραβεύονται με υποτροφία από το ίδρυμα για την ελευθερία, θεωρούνται μέλη της λίμπεραλ οικογένειας στη Γερμανία. 
 
Ομολογία 
 
Κάποιοι πιο υποψιασμένοι μιλούν για ένα «παιδομάζωμα» όχι από… φιλελευθέρους, αλλά από τη γερμανική κρατική μηχανή, αφού το ίδιο το ίδρυμα σημειώνει ότι οι υποτροφίες που προσφέρει χρηματοδοτούνται από το αρμόδιο γερμανικό υπουργείο. Γιατί, αλλιώς, δεν εξηγείται το πάθος του ιδρύματος να προωθεί ζητήματα τα οποία λίγο έχουν να κάνουν με τον φιλελευθερισμό (τουλάχιστον τον κλασικό), αλλά εξυπηρετούν άμεσα τα γερμανικά συμφέροντα. 
 
Αυτό σημείωνε, άλλωστε και ένας Τούρκος δημόσιος κατήγορος, ο οποίος ερευνούσε τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ιδρύματος, γράφοντας μετά τη συνταξιοδότησή του ότι τα ιδρύματα αυτά είναι οι πιο αποτελεσματικές και αξιόπιστες πατερίτσες της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής. 
 
Ποιους… μισούν 
 
Έτερος στόχος του ιδρύματος είναι, φυσικά, ο Βίκτορ Ορμπάν, αντίπαλος της γερμανικής πολιτικής. Δεν είναι, όμως, ο μόνος. Ακόμη και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ έχει επανειλημμένα γίνει στόχος βελών, με το ίδρυμα να δραστηριοποιείται εντόνως στη Βουλγαρία αλλά και στα Σκόπια από τη δεκαετία του ’90, προς εξυπηρέτηση πάντα της ατζέντας της Γερμανίας. 
 
«Συνέδρια» για τη Συμφωνία των Πρεσπών 
 
Η διοργάνωση συνεδρίων προκειμένου να αναδειχθούν τα οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Θεσσαλονίκη είναι μια από τις δραστηριότητες του ινστιτούτου και σίγουρα δεν προκαλεί απορίες, αφού είναι πλέον γνωστό τοις πάσι ότι αυτή ήλθε μετά από τις πιέσεις της γερμανικής κυβέρνησης. 
 
Το κεντρικό αυτό θέμα της γερμανικής ατζέντας είχε φροντίσει να υποστηρίξει στη Θεσσαλονίκη, ως καλεσμένη σε συνέδριο που διοργάνωσε το ίδρυμα Φρίντιχ Νάουμαν -με την υποστήριξη του γερμανικού προξενείου-, η Σκοπιανή πολιτικός Juliana Nikolova, η οποία είχε τότε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών σημαντική όχι μόνο για τα Βαλκάνια αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. 
 
Το ίδρυμα, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και από άλλες δραστηριότητες της εν Ελλάδι γερμανικής δραστηριότητας, καθώς συμμετείχε και στο ευρωπαϊκό συνέδριο των διμερών γερμανικών επιμελητηρίων του 2019 στη χώρα μας με όνομα «Το όραμα της Ευρώπης», με τον πρόεδρό του να εξασφαλίζει και μια θέση ανάμεσα στους ομιλητές και εν συνεχεία να αρθρογραφεί σχετικά με τον ηγεμονικό ρόλο της Γερμανίας στην Ε.Ε. 
 
Παρατηρεί κανείς όχι απλά την ευθυγράμμιση του ιδρύματος με το σύνολο της γερμανικής πολιτικής στην περιοχή, αλλά και μια προσπάθεια ξεπλύματός της στο όνομα πολιτικών ιδεολογιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια κατήχησης νέων ανθρώπων. 
 
Ο δικαιωματιστής και εθνοαποδομητής Θανάσης Γραμμένος 
 
Επικεφαλής του Ιδρύματος «Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία» στη χώρα μας και συντονιστής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, ο διεθνολόγος Αθανάσιος Γραμμένος προσδιορίζει ως σκοπό του ιδρύματος να διαδώσει τις αξίες της ελευθερίας, της ανοιχτής κοινωνίας, της ισότητας και των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων. 
 
Δηλώνει υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προστασίας των αδυνάτων και των μειονοτήτων, επαναλαμβάνοντας με ακρίβεια τους ισχυρισμούς όλων των εν Ελλάδι εθνοαποδομητών που πιστεύουν ότι για να καταφέρουμε να υπερασπιστούμε τα παραπάνω, πρέπει να καταπολεμήσουμε οτιδήποτε το παραδοσιακό και να τελειώνουμε με ξεπερασμένες έννοιες, όπως τα έθνη-κράτη και ό,τι σχετίζεται με αυτά. 
 
Υποστηρίζει δε ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα πολιτικό κόμμα που «να ασπάζεται και να εκφράζει τις αξίες του φιλελευθερισμού, όπως αυτές αναγνωρίζονται στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη» και ότι το ίδρυμα, ως φορέας της κοινωνίας των πολιτών, «διατηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις από την εγχώρια πολιτική σκηνή». 
 
Ο ίδιος, πάντως, έχει πρωταγωνιστήσει στο ανεπιτυχές εγχείρημα της «Δημοκρατικής Ευθύνης» του μέντορά του, Αλέκου Παπαδόπουλου, ως μέλος εκτελεστικού του κόμματος στο ιδρυτικό συνέδριο τον Απρίλιο του 2017. Όπως έχει πει και ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος για τον Αθανάσιο Γραμμένο, «μπορεί να βιάζεται μερικές φορές, αλλά αυτή η βιασύνη παράγει έργο ουσιαστικό».
 
Δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, αμφισβητώντας τον φιλελεύθερο χαρακτήρα της. Κριτική που έχει ως στόχο να σπρώξει πιο… αριστερά την κυβερνώσα παράταξη, σε δρόμους πιο έντονα ποταμίσιους απ’ ό,τι σε αυτούς που ήδη βρίσκεται. 
 
Χαρακτηρίζει άστοχες πολιτικές τις θέσεις της κυβερνώσας παράταξης σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών (τάσσεται υπέρ), το νομοσχέδιο του φύλου, το σύμφωνο συμβίωσης και ο διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας. Θέματα που, όπως υποστηρίζει, απέχουν παρασάγγας από τη φιλελεύθερη αντίληψη. 
 
Ειδικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Γραμμένος, σε παλαιότερο άρθρο του, έγραφε: «Στις 4 Φεβρουαρίου θα βρεθούν στο Σύνταγμα πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι: συναισθηματικοί, ευπατρίδες, ακροδεξιοί, περίεργοι που θα κάνουν χάζι και βέβαια πολιτικοί που θέλουν να πουλήσουν πατριωτισμό. Σε κάθε περίπτωση, η αναζήτηση λύσης στο μονοπάτι που έχει ήδη ανοίξει είναι προς όφελος όλων διότι θα σταθεροποιήσει τα Βαλκάνια και θα διανοίξει προοπτικές συνεργασίας και συμφιλίωσης». 
 
Προφανώς αυτές ακριβώς είναι οι ιδέες που ο κ. Γραμμένος φροντίζει να μεταδίδονται κατά τη διάρκεια των θερινών συμποσίων ηγεσίας και των πολιτικών ακαδημιών τις οποίες διοργανώνει, όπως μας πληροφόρησε από το 2012. Ένα εργοστάσιο πλύσης εγκεφάλων που αρχίσει από την Ελλάδα και ολοκληρώνεται σε… μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, με τα έξοδα πληρωμένα από το γερμανικό κράτος. 
 
Μέσω του twitter, εξάλλου, χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναν «στριμωγμένο» πολιτικό που δεν έχει έλεγχο της κατάστασης, τον καταγγέλλει για τη συμμετοχή του στο κορωνοπάρτι της Ικαρίας, ζητά την κατάργηση της ΔΑΠ στα πανεπιστήμια και κατηγορεί την ΕΡΤ για λογοκρισία για να «θαφτούν» πλάνα από Ικαρία και Λιγνάδη. 
 
Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο κ. Γραμμένος, με τα γραφόμενα και τα λεγόμενά του, αναζητά τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για ένα φιλελεύθερο κόμμα στην ελληνική πολιτική σκηνή, όπου θα μπορούν να περάσουν πιο εύκολα και οι θέσεις του ιδρύματος που εκπροσωπεί. Όπως δηλώνει άλλωστε, «ο πολιτικός χώρος του Κέντρου δεν συμπίπτει εξ ορισμού με τον φιλελευθερισμό. Ο φιλελευθερισμός είναι κεντρώος, αλλά το Κέντρο δεν είναι απαραίτητα φιλελεύθερο». 
 
Φίλα προσκείμενος στους Γερμανούς, στις 13 Οκτωβρίου του 2020 έκανε retweet της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα σχετικά με το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας σε Λευκωσία και Αθήνα, με σκοπό να δηλώσει την αλληλεγγύη του στους ομολόγους του της Κύπρου και της Ελλάδας. 
 
Γεννημένος στην Αθήνα το 1980 και καταγόμενος από το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, ο Αθανάσιος Γραμμένος αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διπλωματία στο Graduate Institute of Political and International Studies του Reading University και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. έχει τιμηθεί με την υποτροφία ΝΑΤΟ από το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα πολιτικής ηγεσίας στην International Academy for Leadership. 
 
Είναι συνιδρυτής και διευθυντής του Επιστημονικού Ινστιτούτου «Κοινόν Ωρωπίων», με έδρα τον Ωρωπό, και έχει εργαστεί για επτά χρόνια ως σύμβουλος Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, με ερευνητικό ενδιαφέρον σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων, πολιτικής επιστήμης και παράλληλα έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός στην ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Ορθόδοξος Αμερικανός – Ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις (1959-1996)». 
 
Συγκοινωνούντα δοχεία με Μαξίμου και Liberal.gr 
 
Η «προσφορά» του Αθανάσιου Γραμμένου στο ζήτημα του δικαιωματισμού στη χώρα μας προβλήθηκε το τελευταίο διάστημα από τη Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, από το πάντα φιλόξενο για τους φιλελευθέρους Liberal.gr, που, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τη μιντιακή πιάτσα, δεν είναι λίγες οι φορές που χρησιμοποιείται προκειμένου να δείξει τη δυσαρέσκεια του Μαξίμου προς συγκεκριμένες πλευρές της Νέας Δημοκρατίας. Όσες τουλάχιστον αυτοπροσδιορίζονται περισσότερο συντηρητικές και λιγότερο φιλελεύθερες. 
 
Πρόκειται για την ίδια αρθρογράφο που το τελευταίο διάστημα είχε με μένος επιτεθεί κατά του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Κυρανάκη, λόγω μιας ανάρτησης που είχε κάνει για τα… Ίμια και στην οποία είχε τολμήσει να θίξει τον ρόλο του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Γεγονός που φυσικά εξαγρίωσε τη λίμπεραλ παρέα του Μαξίμου, η οποία συνεχίζει να τον βλέπει ως πνευματικό της ηγέτη και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να τον απαρνηθεί. 
 
Παρότι η πρώτη ανάγνωση είναι ότι πρόκειται περί προετοιμασίας του κλίματος για ένα φιλελεύθερο κόμμα, υπάρχει και άλλη ανάγνωση την οποία κάποιοι σημειώνουν με ιδιαίτερη προσοχή. Και αυτή λέει ότι πρόκειται περί προειδοποιητικών βολών του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο αρνείται να φορέσει ως φέσι τον γερμανικό λιμπεραλισμό.
 

2 σχόλια:

  1. Απο παλια οι χωρες που θεωρουσαν τον εαυτο τους [δυναμη κ αρχηγο] με καθε τροπο ...υπηρχαν κ τα καταλληλα τσουκαλια παραγωγης εκκολαπτομενων εθνοπροδοτων για τις πατριδες που θελανε να ελεγχουν ..με τα καταλληλα καροτακια...........Απο εκει διοριζοντουσαν τα δικα τους παιδια κ γινοτανε η δουλεια τους να ελεγχουν ! Στην χωρα μας μπορουμε να τους λεμε κ γενιτσαρους ! κ ετσι η χωρα λαθος η γερμανια ,εκανε κ αυτη την ιδια συνταγη κ εφτιαξε το τσουκαλι με σεφ τον τυπο που λεει .....οτι προσδιορίζει ως σκοπό του ιδρύματος να διαδώσει τις αξίες της ελευθερίας, της ανοιχτής κοινωνίας, της ισότητας και των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων. ...ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΠΑΧΙΑ Κ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΥ ΑΣΤΡΑΦΤΟΥΝ Κ ΘΑΜΠΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ..κ με οτι αλλο ειπε κ εννοουσε ,θελοντας να τα επιβάλλει.
    Εχουμε βεβαια κ πολλα αλλα παραδειγματα που πολιτικοι , τα τελευταια χρονια κοιτανε κ υπηρετουν σε βαρος της χωρας μας , μονο τους ''ουνους'' κ αυτους που οταν η Ελλαδα σκορπιζε πολιτισμο σε ολο τον πλανητη ...αυτοι τσακωνοντουσαν σε πιο κλαδι θα κοιμηθουν .
    Αλλα ισως ισως ισως το χρημα πολλοι μίσησαν την δοξα κ την εξουσια κανεις ...μονο οι εντιμοι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για οσους ομως ξερουμε τι παιζεται τα ομορφα αλλα ψευτικα λογια κρυβουν μεσα τους την αληθεια....
      Ο Σορος ονομαζει το Ιδρυμα του Open Society (Ανοικτη κοινωνια)...
      Και ο νοων νοητω....

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.