Σελίδες

10 Ιανουαρίου 2021

Ερντογάν: Η Αλβανία είναι αδελφική χώρα πολεμούσαμε μαζί επί αιώνες (Τούρκοι και τα πρωτοπαλικαρά τους οι Τουρκαλβανοί αιώνιοι εχθροί των Ελλήνων....)

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν υποδέχθηκε, στις 6 Ιανουαρίου 2021 τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. 
 
Ο Τούρκος πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση τους και των επικεφαλής των αντιπροσωπειών στο Προεδρικό συγκρότημα.
 
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η σύμμαχος Αλβανία είναι μια φιλική και αδελφική χώρα, τονίζοντας ότι η Τουρκία και η Αλβανία ζούσαν μαζί για αιώνες, πολεμούσαν μαζί και έμειναν ανεξίτηλα σημάδια στην ιστορία των δύο αδελφικών χωρών.  
 
«Μπορούμε να δούμε τα ίχνη της αιώνιας κοινής ιστορίας σε ένα ευρύ φάσμα από τη λογοτεχνία έως την τέχνη, από τη ζωή της σκέψης έως την αρχιτεκτονική», είπε ο Ερντογάν επισημαίνοντας: από τον Ελμπασάν έως την Κορυτσά, από τη Σκόδρα έως τον Αυλώνα υπάρχει η κοινή ιστορία και ο πολιτισμός μας σε κάθε γωνιά της Αλβανίας.  
 
Ο Ερντογάν επισήμανε ότι το έκαναν καθήκον τους να ενισχύσουν αυτούς τους δεσμούς, εμπνευσμένους από την παλαιά ιστορία.  
 
«Κατά τις συναντήσεις μας με τον πρωθυπουργό Ράμα, συζητήσαμε διεξοδικά τις διμερείς μας σχέσεις. Με την ευκαιρία της επίσκεψης, μόλις υπογράψαμε μια κοινή πολιτική δήλωση για τη σύσταση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.  
 
Έτσι, έχουμε αυξήσει τις σχέσεις μας στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.  
 
Αυτό το βήμα που θα κάνουμε θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας σε κάθε τομέα. Στις συναντήσεις μας με τον πρωθυπουργό, συζητήσαμε περιφερειακά θέματα καθώς και διμερή θέματα. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε την επόμενη περίοδο σε όλα τα είδη πολιτικών, στρατιωτικών, οικονομικών, πολιτιστικών τομέων. Ανταλλάξαμε ιδέες σχετικά με τα έργα που μπορούν να υλοποιηθούν την επόμενη περίοδο», δήλωσε ο Ερντογάν.  
 
Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι η Αλβανία ανέλαβε τη θητεία της Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου από την 1η Ιανουαρίου, αμέσως μετά την επιτυχή θητεία στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.  
 
Αφού ευχήθηκε επιτυχία στον Αλβανό πρωθυπουργό σε αυτή τη σημαντική αποστολή, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Αλβανία υπέστη δύο μεγάλους σεισμούς στις 21 Σεπτεμβρίου και στις 26 Νοεμβρίου 2019.  
 
Συνέχισε αναφέροντας τη συνδρομή της Τουρκίας προς βοήθεια της Αλβανίας και έλαβαν την απόφαση να οικοδομήσουν 522 κατοικίες για τα σπίτια που καταστράφηκαν.  
 
Υπενθυμίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε η τελετή ανέγερσης για τους σεισμόπληκτους από την TOKİ στην Αλβανία στις 23 Δεκεμβρίου, ο Ερντογάν τόνισε ότι θα ολοκληρώσουν την κατασκευή τον Αύγουστο του 2021 και θα παραδώσουν αυτά τα σπίτια στους άπορους.  
 
“Δίνουμε μεγάλη σημασία στη μεταφορά ιστορικών αντικειμένων στο μέλλον”  
 
Δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλβανία με συνολική επένδυση 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λαμβάνοντας υπόψη τις συμβαλλόμενες υπηρεσίες, ο Ερντογάν είπε:  
 
«Περισσότερες από 600 εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Αλβανία παρέχοντας απασχόληση σε περίπου 15 χιλιάδες Αλβανούς αδελφούς. Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας στην Αλβανία, ιδίως στους τομείς των υποδομών και του τουρισμού την επόμενη περίοδο. Έτσι, σκοπεύουμε να φέρουμε την οικονομική μας συνεργασία σε μια νέα διάσταση. Αντικατοπτρίζοντας τον κοινό μας πολιτισμό από την οθωμανική περίοδο. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ανασύσταση των ιστορικών αντικειμένων στο μέλλον.  
 
Μέσω του TIKA, έχουμε υλοποιήσει πάνω από 500 έργα αποκατάστασης αξίας περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ στην Αλβανία.  
 
Οι υπουργοί πολιτισμού μας μόλις συνεργάστηκαν με τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων του ιστορικού τζαμιού Kurşunlu στη Σκόδρα, την πιο σημαντική οθωμανική πολιτιστική κληρονομιά στην Αλβανία. Ελπίζω να ξεκινήσουμε αυτό το έργο την επόμενη άνοιξη»  
 
Ο Ερντογάν τόνισε ότι ένα από τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης στις συνομιλίες ήταν η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η συνεργασία στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα.  
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.