Σελίδες

29 Ιανουαρίου 2021

Επέκταση στα 12 ν.μ. και στο Αιγαίο εάν δεν υπάρξει πρόοδος

Η επέκταση της κυριαρχίας στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο αποτελεί την ιστορική επιτομή μιας σειράς εξαιρετικών κινήσεων: των συμφωνιών με την Ιταλία, την Αίγυπτο και την Αλβανία. 
 
Οι σχέσεις μας με την Τουρκία τίθενται πλέον εντός σαφούς πλαισίου δύο βασικών αρχών:
 
1. Οπωσδήποτε συζητούμε! Μπορεί η ειλικρινής συμφωνία μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας με ένα αυταρχικό, αναθεωρητικό ισλαμικό καθεστώς να είναι απίθανη έως αδύνατη. Η διεθνώς όμως επικρατούσα κουλτούρα της Real Politik επιβάλλει συνομιλίες. Ορθώς, λοιπόν, εκκινούμε τις διερευνητικές.
 
2. Οσον αφορά τη διαφορά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ισχύει δυοίν θάτερον, όπως το έθεσε πολύ απλά ο κ. Δένδιας: ή η Τουρκία θα συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουμε ως όρο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο, οπότε όλα θα είναι εύκολα, ή όχι, οπότε είναι αδύνατον να οδηγηθούμε σε λύση. Θέματα άλλα δεν υπάρχουν. 
 
Απλά πράγματα, αλλά με βάση την εμπειρία και εξαιρετικά δυσοίωνα. Προ ημερών η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα παγκοσμίως που κατεψήφισε στον ΟΗΕ την ετήσια Εκθεση για τους Ωκεανούς. Μηδέποτε άλλωστε έχει επικυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο των Θαλασσών (UNCLOS 1982). Η απόρριψη αυτή του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι θεωρητική. Εκδηλώθηκε εμπράκτως με τη Συμφωνία της με τη Λιβύη, με τις γεωτρήσεις έξω από την Πάφο και με το ερευνητικό της σκάφος στα όρια των σημερινών χωρικών μας υδάτων. 
 
Η έλλειψη αμοιβαίως αποδεκτού κανονιστικού πλαισίου επιτρέπει διαφορετικούς στόχους. Η διερευνητική επαφή επί της οριοθετήσεως της ΑΟΖ, που επιδιώκουμε εμείς, εννοείται από την άλλη πλευρά ως ανατολίτικο παζάρι επί των επεκτατικών της φαντασιώσεων. 
 
Εδώ ελλοχεύει κίνδυνος: μια αδιέξοδος σχοινοτενής συζήτηση κωφών θα χρησιμοποιηθεί από την τουρκική πλευρά ως αποδεικτικό διαλλακτικότητος στην επιδίωξη της τελωνειακής ενώσεως, αναβαθμίσεως των οικονομικών της σχέσεων με την Ε.Ε. και συνεχίσεως των εξοπλιστικών της προγραμμάτων. Πρόθυμοι έξω υπάρχουν πολλοί. 
 
Ασφαλής τρόπος αποφυγής του κινδύνου θα μπορούσε να είναι η προσέγγιση των διερευνητικών επαφών με σαφή χρονικά όρια: ήδη από τα πρώτα στάδια να καταστήσουμε σαφές ότι, εάν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, που θα προσδιορίσουμε σαφώς, δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, τότε θα προχωρήσουμε στην επέκταση της κυριαρχίας στα 12 ν.μ. και στο Αιγαίο. 
 
Η προηγηθείσα προσπάθεια διαλόγου θα είναι επαρκής δικαιολογία. Υπό μία έννοια μάλιστα, η επέκταση θα μπορούσε να θεωρηθεί κίνηση λύτρωσης, να γίνει κίνητρο και αφορμή και για την άλλη πλευρά, να δεχθεί την προσφυγή στη διεθνή δικαιοδοσία, όπως και σοβαρές διαπραγματεύσεις για τους όρους των πλόων διέλευσης και εν γένει καλής γειτονίας. 
 
Στο πλαίσιο μιας τέτοιας προσέγγισης οίκοθεν, νοείται ότι η επέκταση θα συμβεί άμεσα, εάν η Τουρκία επαναλάβει την πρόσφατη ιταμή συμπεριφορά παραβιάσεων. Ως εκ του κοινού υπαρξιακού μας χώρου, τούτο αυτονοήτως θα ισχύσει και στην περίπτωση εμπράκτων αμφισβητήσεων της κυπριακής κυριαρχίας. 
 
Καθίσταται έτσι απολύτως ορατό ότι κινούμεθα με περισσή σύνεση, όπως αρμόζει σε χώρα της Ευρωζώνης, αλλά και με την ιστορική μας αποφασιστικότητα, τα 200 χρόνια μιας κορυφαίας εκδήλωσης της οποίας και εορτάζουμε εφέτος.  
 
Δημήτριος Βαρτζόπουλος 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Το συγκεκριμένο άρθρο το έβαλα ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ επειδή μου φάνηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα το να προχωρήσει η Ελλάδα σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 νμ στο Αιγαίο αν (όταν) ναυαγήσουν οι διερευνητικές επαφές...
Κατά τα λοιπά η δική μου θέση είναι ότι οι διερευνητικές επαφές είναι λάθος και δηλώνουν εκ προοιμίου ηττοπάθεια καθώς ΠΟΤΕ δεν συνδιαλέγεσαι με αυτόν που καθημερινά παραβιάζει τον εθνικό σου ενάεριο και θαλάσσιο χώρο, έχει καταλάβει το 38% του Κυπριακού ελληνικού εδάφους από το 1974, έχει γκριζάρει τα μισά νησιά του Αιγαίου και σε απειλεί με πόλεμο αν όπως δικαιούσαι, επεκτείνεις τα χωρικά σου ύδατα στα 12 νμ στο Αιγαίο....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.